2011. február 5., szombat

Táplálkozási piramis



Maslow-piramis példájára, ez a táplálkozási piramis kerül fel ide. A csúcs, az alapvető szükségletek, és lefelé haladva egyre növekszenek az igények. Nekem nem egészen tetszik, de van benne igazság. A legfölső rész alig látszik, fotóról fotózva. Viszont az alapot ismeri mindenki(kenyér, torta, fagylalt, vagyis édességfélék) Ez lenne a csúcson, csak kibővítve. Legalul lennének a legegészségesebb táplálékok(gyümölcs, déli, primőr, zöldségfélék, olíva)
A legegészségesebbnek felét, az átlagember nem engedheti meg magának, csakis szezonban. Ezért vannak a nyilatkozatok, hogy az nem is olyan tápértékű. Tény, mire hozzánk ér, az állaga teljesen más lesz. Ha ott szednénk le, ahol terem, bizonyára egészségesebb lenne. Az íze pedig eredeti.
Eredeti: valaha gyermekként azt hittem az a füge, amit karikába kaptunk, a világ legfinomabb gyümölcse. Finom, de kandírozás nélkül, számomra nem az igazi.
A mirelit áru nem szerepel ezen a piramison. Pedig tény hogy van. Az eredeti piramis alkotó nem a gyomorra gondolt, de az elv azonos.
(Csakhogy valahol az árak is így alakulnak), de ne mindent varjunk a piramisalkotó nyakába(ha lehet az enyémbe sem.

2011. február 3., csütörtök

 Ezek még a hétvégi fotók. Az egyik sétaút.
Itt már kapott egy kis keretet, ezzel próbálgattam a színeket a rajzprogramban.
 Pár örökzöld, ha élesebb lenne, látszana a zúzmara rajta.
A fiatal társam.  Lassan összeszokunk. Ő nem hagy cserben, én se megyek az akácfák közé vele. Bár a vastag gumija elméletileg kibírná!

Epertorta


 Ez a recept sem az én találmányom, a fotó sem az enyém. Már a második amit az e-mailból szedtem ki.
 A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tojást és a sót beledolgozzuk. A lisztet, a kakaót és a sütőport rászórjuk, és a tejjel együtt beleforgatjuk. A tésztát kivajazott tortaformába öntjük, hidegen a sütőbe rakjuk.  kb. 1 óráig sütjük.

 A kihűlt tortalapot keresztben félbevágjuk, az alsó részét a ribizlizselével megkenjük. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, és 1/4- ét a díszítéshez félretesszük, a többit nagyobb darabokba szétnyomkodjuk.

 A tejszínt félig felverjük, majd a habfixálót, a vaníliás cukrot és a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Az összenyomkodott epret belekeverjük. A tészta alsó felét az epres hab felével megkenjük, a másik lapot ráfektetjük, a maradék habot a tetejére simítjuk, és 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

. A maradék epret felszeleteljük, és a tortát feldíszítjük vele és tálaljuk.


20 dkg vaj
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
1 csipet só
30 dkg rétesliszt
5 dkg keserű kakaó
1,5 kk sütőpor
kb. 2,5 dl tej

Töltelék
3 evőkanál ribizlizselé
50 dkg eper
3 dl tejszín
1 csomag habfixáló por
Vaníliás cukor
Porcukor ízlés szerint
Valamivel a formát kikenni (margarin, olaj, stb.)

2011. január 31., hétfő

Fegyverkezek

Most eldöntöttem, felfegyverkezek és lelövök minden jó szándékú embert...
Persze előtte még gyakorolnom kell.
A hiperszonikus rakéta gyanús....Egy vesszővel több, de marad úgy.

2011. január 30., vasárnap

Ebéd jóvátétele, avagy a mohóság büntetése




A lekocogást nem kell szó szerint venni. Letekertem... Kicsit hideg volt, de nem fáztam, beöltöztem rendesen. A csónakázó tavat  kerültem körbe, ott nem tilos a kerékpározás. Aki  nem tud az ebédre, erélyesen nemet mondani, annak ez a büntetése. Nem éreztem annak, kellemes időtöltés volt. Amíg a zúzmara nem döntött úgy, ő csapadék szeretne lenni és elkezdett a fejemre hullani. Még a gépem lencséjére is jutott egy kicsi belőle. Ez a nádszál fotózása közben történt.

Sült és rántott ezmegaz


A mai menü!
Nincsen benne semmi extra, sima rántott dolgok. Pár szelet hús, néhány sajtcsík panírozva! Egyik oldalán az edénynek néhány alma szelet is van sütve. Van még egy kis sült krumpli, de csak hasábnak. Persze volt egy kis leves is, és a kényesebbeknek krumplipüré. Én meg alig vártam hogy, lesétálgassam az ebédet, pedig óvatosan csipegettem belőle. Túl ingerlő volt ahhoz hogy egy kicsit se egyek!