2011. február 8., kedd
2011. február 5., szombat
Táplálkozási piramis
Maslow-piramis példájára, ez a táplálkozási piramis kerül fel ide. A csúcs, az alapvető szükségletek, és lefelé haladva egyre növekszenek az igények. Nekem nem egészen tetszik, de van benne igazság. A legfölső rész alig látszik, fotóról fotózva. Viszont az alapot ismeri mindenki(kenyér, torta, fagylalt, vagyis édességfélék) Ez lenne a csúcson, csak kibővítve. Legalul lennének a legegészségesebb táplálékok(gyümölcs, déli, primőr, zöldségfélék, olíva)
A legegészségesebbnek felét, az átlagember nem engedheti meg magának, csakis szezonban. Ezért vannak a nyilatkozatok, hogy az nem is olyan tápértékű. Tény, mire hozzánk ér, az állaga teljesen más lesz. Ha ott szednénk le, ahol terem, bizonyára egészségesebb lenne. Az íze pedig eredeti.
Eredeti: valaha gyermekként azt hittem az a füge, amit karikába kaptunk, a világ legfinomabb gyümölcse. Finom, de kandírozás nélkül, számomra nem az igazi.
A mirelit áru nem szerepel ezen a piramison. Pedig tény hogy van. Az eredeti piramis alkotó nem a gyomorra gondolt, de az elv azonos.
(Csakhogy valahol az árak is így alakulnak), de ne mindent varjunk a piramisalkotó nyakába(ha lehet az enyémbe sem.2011. február 3., csütörtök
Ezek még a hétvégi fotók. Az egyik sétaút.
Itt már kapott egy kis keretet, ezzel próbálgattam a színeket a rajzprogramban.
Pár örökzöld, ha élesebb lenne, látszana a zúzmara rajta.
A fiatal társam. Lassan összeszokunk. Ő nem hagy cserben, én se megyek az akácfák közé vele. Bár a vastag gumija elméletileg kibírná!
Itt már kapott egy kis keretet, ezzel próbálgattam a színeket a rajzprogramban.
Pár örökzöld, ha élesebb lenne, látszana a zúzmara rajta.
A fiatal társam. Lassan összeszokunk. Ő nem hagy cserben, én se megyek az akácfák közé vele. Bár a vastag gumija elméletileg kibírná!
Epertorta
Ez a recept sem az én találmányom, a fotó sem az enyém. Már a második amit az e-mailból szedtem ki.
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tojást és a sót beledolgozzuk. A lisztet, a kakaót és a sütőport rászórjuk, és a tejjel együtt beleforgatjuk. A tésztát kivajazott tortaformába öntjük, hidegen a sütőbe rakjuk. kb. 1 óráig sütjük.
A kihűlt tortalapot keresztben félbevágjuk, az alsó részét a ribizlizselével megkenjük. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, és 1/4- ét a díszítéshez félretesszük, a többit nagyobb darabokba szétnyomkodjuk.
A tejszínt félig felverjük, majd a habfixálót, a vaníliás cukrot és a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Az összenyomkodott epret belekeverjük. A tészta alsó felét az epres hab felével megkenjük, a másik lapot ráfektetjük, a maradék habot a tetejére simítjuk, és 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
. A maradék epret felszeleteljük, és a tortát feldíszítjük vele és tálaljuk.
20 dkg vaj
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
1 csipet só
30 dkg rétesliszt
5 dkg keserű kakaó
1,5 kk sütőpor
kb. 2,5 dl tej
Töltelék
3 evőkanál ribizlizselé
50 dkg eper
3 dl tejszín
1 csomag habfixáló por
Vaníliás cukor
Porcukor ízlés szerint
Valamivel a formát kikenni (margarin, olaj, stb.)
2011. január 31., hétfő
2011. január 30., vasárnap
Ebéd jóvátétele, avagy a mohóság büntetése
A lekocogást nem kell szó szerint venni. Letekertem... Kicsit hideg volt, de nem fáztam, beöltöztem rendesen. A csónakázó tavat kerültem körbe, ott nem tilos a kerékpározás. Aki nem tud az ebédre, erélyesen nemet mondani, annak ez a büntetése. Nem éreztem annak, kellemes időtöltés volt. Amíg a zúzmara nem döntött úgy, ő csapadék szeretne lenni és elkezdett a fejemre hullani. Még a gépem lencséjére is jutott egy kicsi belőle. Ez a nádszál fotózása közben történt.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)