Sima kelt tészta (nagy adag).
Szükséges a tésztához: 1 kg liszt, másfél csomag élesztő (kb. 6 dkg), 2 tojás(+ a kenéshez), kevés étolaj, 1 teáskanál cukor, kevés só, tej (nem mérem)
Egy deci langyos, cukros tejbe megfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba öntjük, rászórjuk a sót. A tojásokat is felütjük és hozzáöntjük. (Volt fél pohár tejföl, beleöntöttem). A megkelt élesztőt hozzáadjuk. Lassan adagoljuk a langyos tejet, amíg a tészta összeáll(közbe 1-2 kanál olajat is beleteszünk) Fakanállal alaposan kiverjük, mint a fánkot.
(Jó ha átveszik egymástól a családtagok, pár percre. A pihent erővel sokkal gyorsabban hólyagosodik. 8-10 perces erőteljes verés elég). Letakarjuk és langyos helyen pihentetjük, amíg legalább duplája lesz a mennyiség.
A tepsit picit olajozzuk és liszttel megszórjuk.
Lisztezett deszkán húzzuk és téglalapokra daraboljuk. Közbe töltjük lekvárral. Feltekerjük és a végét picit begyűrjük. A tepsibe a feltekert rész kerül alulra. Nem túl sűrűn rakjuk, és megkenjük tojással. Pihentetjük egy kis ideig, hogy keljen.
Mehet a sütőbe a tűpróbáig. Addigra szép színes lesz a teteje. Ha véletlenül összeérnek a sütés végére a tepsibe, akkor sincs baj. Kihűlés után kiborítva a deszkára, nagyon szépen szét lehet venni a buktákat.
Lekvár egyéni ízléssel.
Nálam egy érdekes anyag volt(először tettem bele ilyet).
A bukták kicsit hosszabbak lettek és nagyobbak a szükségesnél. A középső a vége, a maradék tésztából. Nagy tányéron vannak fotózva. Senki nem reklamált a családból. A mára maradt három darab, még csodálatosan puha. Olcsó sütemény és gyerekek is szívesen fogyasztják. Ha teljesen cukormentesen szeretnénk az élesztő felfut az édesítőkkel ízesített tejbe is.