Elég gyakori téma a fogyókúra, nálam is van jó néhány bejegyzés, de ez valahogy idevaló kis humoros videó VOLT. Videót töröltem, fogyókúra ma is menő, bár én már nem annyira hajtok, hiszen elértem egy keveset az álmomból.
2013. július 3., szerda
2013. július 2., kedd
Vasárnapi tekerés
A fotók sötétek lettek, mert inkább a felhőkre akartam fókuszálni, és az idő se volt tökéletes.
A napraforgó már kezd nyílni, csak itt nem nagyon látok rá a táblára.
Egy gabonatábla mutatja, hogy idejébe igyekszik beérni a termés.
Csak pár fotó készült a tájról, a többi inkább az apró élőlényekre ment, de elég kevés lepke és hasonló várt meg. Kénytelen leszek kivárni a lepkecsalogató virágzását. Látni sokat láttam, boglárkalepkéket is, de nem vagyok elég türelmes... vagy kicsit ügyetlen, esetleg kevés a gépem tudása. Ez az utóbbi a legvalószínűbb, de hobbi szinten ennyi elég is. A lényeg a tekerés, hiszen szeretem is csinálni és engem is karbantart egy kicsit.
2013. július 1., hétfő
Zöldbableves
Pár receptet a szezonális mindennapi menükből is felrakok. Itt előfordulhat, hogy a fotó is lemarad, hiszen csak estefelé jut eszembe, hogy meg kellene írni. A fotó vagy vakuval(villanynál készül) vagy nincs már mit fotózni. A másik véglet a forró étel. Na azok a fotók is borzalmasak. A pára elszínteleníti az ételt. Van ugyan a gépemen program az ételekhez fotózni, de ott meg a színek annyira hamisak, a valósághoz semmi közük.
Szükséges:
fél kiló zöldbab
zöldségfélékből egy kevés (sárgarépa, zöldség, pár kocka karalábé stb)
zöldség zöld
1 gerezd fokhagyma
1 új burgonya nagyságtól függően
1 kis vöröshagyma, vagy egy kis hagyma zölddel
fűszerek
törött paprika
só
zsír(olaj)
kávéskanál liszt
Betéthez:
1 tojás
negyed tojáshéjnyi víz
liszt
Mellé:
tejföl
A zöldbabot feldaraboltam és felraktam vízbe. Hozzá a zöldségféléket és a krumplit. Kicsit megsóztam. Főztem és mire félig főtt volt, nagyon gyenge rántást készítettem. A lisztet a forró olajba és egy kicsit pirítottam, majd a fokhagymát is beledobtam összedarabolva. Amikor kezdett színesedni, akkor a törött paprikát is hozzáadtam, hideg vízzel felöntve a leveshez adtam. A vöröshagymát azért nem írom, mert zöldhagymát használtam. Most azt is beledaraboltam apróra, és pár borsikafű levelét.
Közben a tojást felütöttem egy kis tálba és az egyik felét a tojáshéjnak negyedig töltöttem hideg vízzel majd hozzáöntöttem. Amennyi lisztet felvett, jó keményre gyúrtam. Innen a neheze, hogy apró csipetkéket csipegessek belőle. Mivel nem túl pihentem álltam neki a főzésnek lassan ment. Amikor a répa is puha lett utánasóztam és beleszórtam a rabszolgamunka eredményét betétnek. A zöldség zöldet is beledaraboltam, nagyon apróra és még főztem egy kicsit(10perc körül).
A tejfölt melléraktam az asztalra
2013. június 29., szombat
Tour de France
Kedvelem a kétkerekűt.
Az 1903 óta megrendezett országúti kerékpárverseny. Franciaországba és a környező országokon át vezetnek a távok.
Henri Desgrange találta ki a frissen indult lapja népszerűsítéséhez. Eleinte úgy nézett ki, nem lesz egy hosszú sportág, de megerősödött, és ma már egyre hosszabbak az útszakaszok.
A rekord 1926-ban az 5745 km-es táv.
˝Minden szakaszon szabványos országúti kerékpárokkal versenyeznek a versenyzők, ezek alól kivételek a hegyi-időfutamok, időfutamok. A hegyi-időfutamok során a kerékpárokra egy úgynevezett könyöklőt raknak fel a hagyományos országúti kormányra. Az időfutamokon a versenyzők kerékpárt cserélhetnek, ezek a kerékpárok sokkal áramvonalasabbak a megszokottnál, különböznek a kerekek (aero kerekek), a kormányok, illetve a nyeregbeállítások is. Minden szakasz során a versenyző számtalanszor kerékpárt cserélhet, ez nincs megszabva.˝
1 | Szombat, június 29. | Porto-Vecchio> Bastia | 213 km | ||
2 | Vasárnap 30 június | Bastia> Ajaccio | 156 km | ||
3 | Hétfő július 1. | Ajaccio> Calvi | 145,5 km | ||
4 | Kedd, július 2. | Nice> Nizza | 25 km | ||
5 | Szerda, július 3. | Cagnes-sur-Mer> Marseille | 228,5 km | ||
6 | Csütörtök, július 4. | Aix-en-Provence> Montpellier | 176.5 km | ||
7 | Péntek, július 5. | Montpellier> Albi | 205,5 km | ||
8 | Szombat, július 6. | Castres> Ax 3 Domaines | 195 km | ||
9 | Vasárnap, július 7. | Saint-Girons> Bagnères-de-Bigorre | 168.5 km | ||
- | Hétfő, július 8. | Saint-Nazaire - Loire-Atlantique | |||
10 | Kedd, július 9 | Saint-Gildas-des-Bois> Saint-Malo | 197 km | ||
11 | Szerda július 10. | Avranches> Mont-Saint-Michel | 33 km | ||
12 | Csütörtök, július 11 | Fougères> Tours | 218 km | ||
13 | Péntek, július 12. | Tours> Saint-Amand-Montrond | 173 km | ||
14 | Szombat, július 13 | Saint-Pourçain-sur-Sioule> Lyon | 191 km | ||
15 | Vasárnap, július 14 | Givors> Mont Ventoux | 242,5 km | ||
- | Hétfő, július 15 | Vaucluse | |||
16 | Kedd, július 16. | Vaison-la-Romaine> Gap | 168 km | ||
17 | Szerda július 17. | Embrun> Chorges | 32 km | ||
18 | Csütörtök, július 18 | Gap> Alpe-d'Huez | 172.5 km | ||
19 | Péntek, július 19. | Bourg-d'Oisans> Le Grand-Bornand | 204,5 km | ||
20 | Szombat, július 20 | Annecy> Annecy - Semnoz | 125 km | ||
21 | Vasárnap, július 21. | Versailles> Paris Champs-Élysées | 133,5 km |
Forrás
2013. június 19., szerda
Meggyleves
Itt a nyár, és vele a különböző friss dolgok. Ezek a hétköznapi receptek, amiket szinte mindenki megfőz, legalább a szezonban. Én később is szívesen fogyasztom. Jöhetnek a különféle levesek. Párat kiveszek a napi menükből és felrakom.
Szükséges:
Én kimagozom a meggyet a leveshez, de általában egész szeműből készül. Megmosom, kimagozom és kevés vízzel felöntve főzöm. Kevés édesítőt is teszek bele, de sót is. Amíg puhul a tejfölt a liszttel összekeverem csomómentesre, ha szükséges kevés vizet is adok hozzá. Amikor van itthon vanília pudingpor, az is tökéletesen megfelel helyette, de a mennyiséggel óvatosan, mert nem szósz lesz.
A tűzön lassan kevergetve hozzáadagolom a tejfölös keveréket. Ha szükséges még adok hozzá forró vizet főzés közben. Édesítem a kevergetés közben.
Szükséges:
- meggy
- kispohár tejföl
- só
- édesítő(cukor)
- 1 kanál liszt (vagy vanília pudingpor)
Én kimagozom a meggyet a leveshez, de általában egész szeműből készül. Megmosom, kimagozom és kevés vízzel felöntve főzöm. Kevés édesítőt is teszek bele, de sót is. Amíg puhul a tejfölt a liszttel összekeverem csomómentesre, ha szükséges kevés vizet is adok hozzá. Amikor van itthon vanília pudingpor, az is tökéletesen megfelel helyette, de a mennyiséggel óvatosan, mert nem szósz lesz.
A tűzön lassan kevergetve hozzáadagolom a tejfölös keveréket. Ha szükséges még adok hozzá forró vizet főzés közben. Édesítem a kevergetés közben.
Hidegen tálalva az igazi, nyári finomság.
A képen a hűtőből elővett málnából is szórtam egy keveset a levesbe, nkem nagyon ízlett hidegen.
2013. június 16., vasárnap
Töltött csirke
Szükséges:
Töltelékhez:
- 2 zsemle
- petrezselyemzöld
- 1 kisebb vöröshagyma
- Só vagy ételízesítő
- csípet bors, ha szeretjük
- egy kanál étolaj
- 2 tojás
- étolaj
- ételízesítő
- fokhagyma
Az egész csirkét megszabadítjuk az aprólékától, fej, nyak, láb, belsőrészek. Ezeket felhasználjuk valami máshoz(húsleves).
Este bepácoljuk a csirkét, vagy legalább egy órával előbb. A fokhagymát pépesítjük és az olajba tesszük. Fűszerezzük vagy ételízesítővel, vagy magunk keverünk bele tetszőleges kutyulékot.
A csirkére kenjük, és ha időnk engedi akkor néha a tála aljára összegyűlő páccal átkenjük többször.
Elkészítjük a tölteléket. A zsemléket vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk. A zöldség zöldjét apróra vágjuk. A vöröshagymát felkockázzuk nagyon apróra és megpirítjuk az olajon. A kicsavart zsömlét is rádobjuk és kicsit dinszteljük tovább. Megszórjuk a fűszerekkel és egy picit hagyjuk hűlni. Ha langyos, hozzáadjuk a két tojást és a petrezselyemzöldet. Ha szeretjük a csirke mája is belemehet, apróra vágva. Az egészet összekeverjük és beletöltjük a csirke hasába. Ha van kedvünk, akkor a bőrét kicsit megmozgatva oda is tehetünk belőle. A mi ebédünkbe csak a hasába került.
Beültetjük a tepsibe és lefedjük fóliával, vagy sütőpapírral. Fél óra múlva belesünk és a fóliát megemelve tűpróbát csinálunk. A csirke nagyságától függ a sütési idő, ha szükséges a páccal picit meglocsoljuk. Ha a melle puha akkor levesszük a fóliát és pirosra sütjük. A töltelék eleve párolt, biztos nem lesz nyers.
Burgonyapürével tálaljuk. Hozzá lehet saláta, de ilyen remek időbe a kovászos uborka is megfelel.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)