2010. március 1., hétfő

Töltött alagút

Fogunk egy adag darált húst (vagy a párunkat rávesszük hogy darálja le)
És alaposan befűszerezzük,mintha kolbászt készítenénk.
Fokhagyma,
Köménymag,
Bors,
Törött paprika
Nyers tojást is teszünk hozzá...Jól átkeverjük és pihentetjük.
Megfőzünk pár tojást egészbe.
Előveszünk egy tepsit,vagy a formatervezettet is használhatjuk.
Leterítünk egy réteg darált húst és a főtt tojásokat sorba rakjuk rá.
Befedjük a maradék hússal.
Körbeigazítjuk,hogy egyenes legyen ,és ne terüljön el tepsibe.
Alagút forma jön létre.
megsütjük..Villával ellenőrizzük átsült-e,ha túl gyorsan pirulna letakarjuk..
Szépen szeletelni csak kihűlés után lehet.
Köretnek a rizstől a burgonyáig bármi tökéletes.
Vagy főzeléket is adhatunk hozzá.
Esetleg a fotóstudomány is jobb lenne.
Mert élőbe sokkal jobban néz ki.
De mire a fényképezőgépet előkeresem,fele ebéd eltűnik...

2010. február 24., szerda

Idei kezdés

Lassan kezdeni kell megmérni a testsúlyom.
Csak most messze van a mérleg,és nem esik útba.
Az itthoni kis megbízhatatlant elő se veszem.
Van egy pici akaraterőm.Úgy gondolom nem ettem megbízhatatlanul,de ha mégis nagyon szomorú leszek.
Mérges is,de majd elmúlik.
A kerékpározás kimaradt,de gyalogoltam helyette,elméletbe ez is valami..
A karácsonyi mikulásom is mosolyog még rám,csak a füle hiányzik.
Annyira nem erős az önfegyelmem.
Jelenleg, érzem az ebéd nagyon régen volt,és én éhen halok.
de az sovány uzsonnáig is van még idő...
Nagy csésze üres tea majd segít...
Vagy nem....

2010. február 20., szombat

Számomra kedves



Szerettelek!
Ma is szeretnélek...
Sima gurulásod,zökkenőknél se ráztál szét.
Kedvesen követted minden apró mozdulatomat.
Tetszett a színed,a szépséged...
Megszoktalak..
Mi ketten összetartoztunk.
Te voltál aki erőt adott,biztosította a mindennapi üdeséget...
Elkísértél kisebb havaknál...és még egyszer se hagytál cserbe...
Én is vigyáztam rád...Ha eső esett, fedél alá kisértelek...
Ha nagyon tűzött a nap, árnyékba kerültél...
Téli napokra védett helyet kaptál,és nem kellett kint töltened az ég alatt...
Lett volna még sok boldog évünk.
Testvéreddel, éppen pihensz...
Mindezt valaki keresztülhúzta, egy durva mozdulattal.
Egy szerszámmal elvágta azt, ami a te biztonságodat óvta,és elvitt magával.
Nem szeretni,mert tolvaj nem tud szeretni,csak pénzért....
Nem tudta hogy te a barátom is vagy...Akivel nyáron hosszú túrákat tettünk...
Egyedüli társunk a fotómasina...
És nem használtuk arra, hogy téged fotózzunk.......
Csak ez az egy kép van rólad ahol a testvéreddel vagy...
És egy a földútról,ahol egymás mellett mentünk,hogy neked se legyen semmi bajod,de itt csak kevés látszik belőled...
Vigyáz -e rád valaki ezután,vagy csak szétkapnak alkatrésznek...
Nem tudják hogy Te sokkal több voltál annál...
Számomra, hiányzol nagyon,szeretnélek óvni.....

De aki elvitt, az nem méltó még arra se, hogy a haragom kapja...
Hiszen a másé voltál.......

...Erős harag égett bennem,mikor elvesztél
Gyűlölet,düh...legyőztem,csak a szomorúság maradt,néha úgy érzem nincs erőm egy ujjal kezdeni a gyakorlást,ismerkedést.
Még várok rád egy kicsit...
Emléked velem marad......

Pedig te csak egy kis piros kerékpár vagy...(pici kis gyártási számmal a vázadon)
Kecses kis kosárral a kormányon...
De a tudásod sok volt....Kontráztál...volt csomagtartód, rábízhattam kényesebb dolgokat is...

................Akit eltulajdonítottak.

Ha utódod lesz, mesélek neked róla!
2010 február 19.

2010. február 15., hétfő

Alaplángos...



Mindig arra emlékeztet, amit mint kezdő főzőcskézőnek, mondott a Papa, nekem tanácsnak.


-Leggyorsabb lesz a lángos,ha a pékségből nem csak kenyeret,de kenyértésztát is vásárolsz......


Kicsit nehezen hittem, hogy engem ott nem néznek valami furcsán...


De az ottani pék simán nejlonba csúsztatta a tésztát, és átadta ami sülés előtt volt...


Én meg kifizettem a kenyér árába, és boldogan kocogtam haza...


De ma már idehaza is elkészítem.


Néha a lángos és a fánk ugyanabból a tésztából...


Cukor nélkül natúran készül, és aki szeretné majd lekvározza....


Kell:


liszt


élesztő



1 tojás


Csipet cukor az élesztőhöz..


Langyos víz(de inkább tejet szoktam)


Lényege ugyanaz mint a többié, csak ha nincs benne tej, tovább eláll(na).


Felfuttatom az élesztőt, és összekeverem az egészet egy kényelmes edénybe..


Körbe hordozom, és veri mindenki egy kicsit a fakanállal...


Jó hólyagosra...


Kiszaggatom, és indul az olajba, nem kell várakozni vele, így is megnő...


Fánknak csinálom felét, és a másik részéből lángost.


Az édest nem szereti mindenki...


Nem tudom a városi pékségbe adnának -e kenyértésztát....


Lehet lekvározni, sózni, sajtozni....Vagy fokhagymázni...





2010. február 11., csütörtök

Rizses nem tudom mi....



Csináltam tejberizst,de senki nem akart fogyasztani belőle...
Pedig édesítővel készült,szerintem ízletesre...
Mindegy nem akartam eldobni,egymagamnak sokalltam...
Megszórtam mazsolával,és vaníliát is tettem bele..

Összekevertem,és vizes kézzel apró gombócokat csináltam....
Kókuszreszelékbe hempergettem,és senki nem kérdezte hogy miből van...
Simán el tűnt a hűtőszekrényből...
Hogy ezek a családtagok mennyit válogatnak.
De én is tudok egy két trükköt...

2010. február 5., péntek

Téli képek

Még pár téli kép.
Mivel jelenleg a mérleg nem működik,így a kilóim csak a gondolataimba vannak,de írni nem tudok róluk..
Ugyanakkor az igazi téli képeimből, egy párat berakok.
Itt nem a dér csak a hó a szereplő..

Az aranyeső is hajlik a teher alatt.
Rózsa.
Elfeledett levelek a hó alatt.
Öreg orgonák közt.
A napraforgó szár eléggé hómentes,mert a madarak a maradékot ott keresik.
Éhes kismadár.
A borostyán most is zöld.
Jégcsapok,mindennap olvadnak, de el nem fogynak.


Cseresznyefa törzse is kapott terhet.
Havazás széllel.
És az ágakon megtapadó hócsomók.A szépség télen is mutatkozik


Az öreg hárs szépsége töretlen kopaszon is.

Álom.

Lassan jön szememre
Nem tesz a kedvemre,
Reggel nem leszek üde,kipihent
Álom manó messzire ment.

Gyere vissza, jó leszek
Idejébe lefekszek....
Nagyon szép ígéret,
de betartani...én nem.

Kekszgolyó


Sokalltam az almát itthon,így lereszeltem egy csomót.
Reszelt almát megpároltam....és hagytam kihűlni...
Később fahéjjal kevertem,és kekszport gyúrtam hozzá.
Nem akartam édesítőt adni hozzá.
Az édességét így is elégnek találtam.
És ha fogyózunk,legyen bennem egy kis óvatosság...
Volt egy kevés maradék kókuszreszelék,beleforgattam.
És kész a csemege...

2010. február 4., csütörtök

Bodzatea és szörp.






Még a nyáron kezdtem neki alapanyagot gyűjteni.


A virágok a kerékpározásaimból valók,mert a kert végébe lévő egy bokor, nem adna eleget.


Kellemes kis csavargás is összejön vele.


De ki kell menni a városból és földutakon kerékpározni,mert arra sokkal egészségesebbek a növények. Idejébe indulni kell, mielőtt teljesen kinyílna minden fej. Leszedem és állítva, mintha vázába lenne, a kosaramba rakom őket.
Hazahozom a virágokat , lemosom. Ollóval óvatosan ledarabolom a fejeket. Párnahuzatba teszem (csak a fejeket,ágak nélkül) és kiteszem száradni. Nagy párnát használok, így biztos nem éri napfény(még lebarnulna)


Több elfér egymás mellé. Ha megszárad ledörzsölöm a virágokat, elrakom nagy dobozba...


Ez lesz télire teának,száradás után.


Egy részét szörpnek használom el, még frissiben.

Ajándék recept (kaptam, de átalakítottam az elrakását, mintha lekvár lenne...)

Beáztatom a megmosott fejeket...És néha megkeverem, ha arra járok.
Másnap leszűröm,és édesítővel felforralom(ha sápadt, fél kanál cukrot karamellizálok hozzá)
Na ezt nem verem nagydobra... A szörppé főttet(tiszta )üvegekbe rakom még forrón

Forró vizet készítek egy nagy fazékba hogy az üvegek nyakáig érjen, azt is forrón tartom a gáz másik karikáján.
A teli szörpöket egyenesen abba rakom.
És letakarom plédekkel egyebekkel(olyan helyen ahol nincsenek útba senkinek....)

Általában másnap még túl melegek kiszedni, ha sok üveg van egybe.

Egy napot kihagyok, csak ha hidegek akkor törlöm szárazra és teszem a helyükre...

Elfogy mielőtt tavasz lenne, most is az utolsó üveget bontottam fel... de van még tea alapanyag....



Hani megtisztelt azzal hogy leírta szebben és részletesen.

35- 45 virág (attól függ milyen nagyok)
3kg. cukor
10dkg. citromsav
1-2 citrom
1 mokkáskanál Nátrium-benzoát
1-2l körüli meleg víz
A cukrot beleteszem az 5l. üvegbe vagy fazékba, felöntöm a meleg víz egy részével,
beleteszem a citromsavat, Nátrium-benzoátot, összekeverem, aztán a bodzavirágokat,
majd a karikákra vágott citromot, hozzá öntöm a maradék vizet
Naponta 1 szer - 2 szer megkevergetem. Akkor jó ha az összes cukor felolvadt. Akár
egy hétbe is beletelhet. Leszűröm és ásványvizes üvegekbe töltöm.

2010. február 2., kedd

Kompót? Gyümölcssaláta ..

Mindent összeszedtem hogy valahogy legyen lelkesedésem enni.
Szeleteltem almát, apró kockára,de héjával együtt...
Pirosan zöldet vegyesen...
Bontottam cseresznyebefőttet,kimagoztam és közé szórtam...
A magozás inkább csak elővigyázatosság volt, hogy ne sétáljon a mag a kajába...
Maradék narancsot is fölcikkeztem, savanyú volt másképp már nem lehetett volna elfogyasztani...
És hogy összeérjen kevés cseresznyelevet öntöttem rá...
Végén egy marék dió is beleszórtam, ami ugyan kalória de szeretem...
Hagytam pihenni .....
És elfogyasztottam étkezés helyett(nem utána)....
Egy negyed zsemlét is ettem vele....
Bár..., nem is vagyok olyan molett....Micsoda büntetések vannak nálam...
Ilyenkor előjön az a gondolat, hogy nem is akarok én fogyizni.....

2010. január 28., csütörtök

Kevés séta a téli ködben és zúzmarában.
















A fotómasinára vigyázok, mert már estem vele a télen.

De néhány fotó szükséges, mert a telek egyre ritkábban havasak.

Néhány év és az északi sarkra utazunk, ha szeretnénk egy kis havat látni.

Nem minden fotó készült ezen a héten.


Kerítés fákkal, és sok zúzmarával. A hó is jelen van...mintázatot ad.

Vetekszik a festők téli képeivel

A nap igyekszik győzni, de csak szépsége van, ereje kevés.

Néhány kis tűlevél.

Közelebbi ágak a fenyőfán...

Kilógó fűszálak, néhány zöld, nem vette észre a telet. Vagy elkésett....

Az orgonafa megpróbálja a terhet tartani, nem mertem segíteni mert,

mind a nyakamba hullott volna.

Kapucnival meg nem láthatóak a szép dolgok.

Éhes varjak a diófán. Szívesen kidobnák pár diót, de akkor elmennének.

Az utolsó diókat kint is hagytuk nekik, mert olyan lelkesen hordták magukkal.







2010. január 26., kedd

A megkóstolt salátám...........

Írni kellene a kalóriaharcról is egy keveset,hiszen ez is a blog témája.
Még egy kis igyekezés a súlytöbbletnél,és végleges lesz a megállás.
Nehéznek érzem,pedig kezdem kedvelni a gezemice kaját...

A mai kukoricasaláta mennyei volt.Úgy gondoltam a holnapi reggelim is az lesz.A fotót is utólag terveztem.
Natúran a kukorica pici joghurttal.(konzerv)
Csak a joghurtot a cicák is szeretik,és a kis kedvenc pillanatok alatt belekukucskált.
Nem is gondoltunk erre a veszélyre,hiszen nem éhes,és azt se tudtuk hogy éppen a konyhát szemelte ki, mint játszótér.
Ez a macskaajtó lehet hogy nem is kellene..Akkor tudnánk figyelni hogy merre van a cica veszély.
Megkapták a salimat,én meg ehetek egy fél zsemlét reggelire teával...
Nagyon szeretem a cicókat,de most megszidtam,hiszen az asztal az magánszféra.
Holnap azért valami kis sali félét újra összehozok,de az délután lesz...
Esetleg apró cicafülek huzigálva-)))
És nem leszek hajlandó játszani vele a hó tetején....................

Lett egy kis saláta, de nem az igazi volt.
Sót nem tettem bele,és egy kicsit natúrnak éreztem,pedig csipet almaecet került bele.
De a folytonos válogatás nem lenne helyes.

2010. január 21., csütörtök

Hazai képek ködben.




Írtam pár mondatot a temető bontásáról tavaly, novemberbe.
Mostanra befejeződött. Nem lettek túl éles felvételek, óriási köd volt.
De időm csak most akadt, fotózni.
Néhány szép fa megmaradt, de hogy végleg-e, vagy majd legközelebb vágják ki?.
Ne egyszerre sajnáljuk...
Mellette van néhány régi faóriás is, a parányi parkba.
Megmaradt fele a kápolnával........

Csicsóka saláta fogyózókúrázoknak

Úgy kellene kezdeni hogy felszedem a csicsókát, de nekem kifordult a földből, pedig csak a szárat akartam leszedni.


Nem baj sok C-vitamin van benne így szedtem még, és salátát terveztem .


Milyen jó ötlet volt, most van tartalékom a hóesésbe is.


Megtisztítottam, legyalultam a nem tudom milyen(szalmakrumpli) darabolóval. Késsel lassú lett volna. Sárgarépát is csináltam hozzá.


Más színes nem volt itthon.


Csipet sóval és almaecettel ízesítettem.


Borsikafüvet téptem rá...


Hagytam állni a hűtőbe egy -két órát.


Amíg a családi kaja készült.


Elfogyasztottam jó étvággyal, finom édességet is ad a salátához, a saját cukortartalmával.


Bármelyik diétába belefér, alacsony a kalóriatartalma... ..







2010. január 20., szerda

Őszibarack Miától


Tészta:

30 dkg porcukor


20 dkg margarin


1,5 dl tej


2 tojás sárgája


1 evőkanál szódabikarbóna


Ezt az egészet habosra keverjük, és 2 órát pihentetjük.(fontos)


2 óra pihenés után 70 dkg lisztet gyúrunk bele.


A tésztából dió nagyságú gombócokat formázunk, sütőlemezre rakjuk, hézagosan. mert sülés közben nőnek.


Előmelegített sütőben egész világosra sütjük.


Amikor a tészta nőni kezd, egy zsákvarró tűvel, (fogpiszkáló, hústű)a gombócok közepébe szúrunk,hogy a tészta ne repedjen meg.


A sütőből kivéve egy hegyes késsel kikaparjuk a gombócok közepét, óvatosan mert könnyen törnek.


Amikor kész, krémmel töltjük és kettőt összeragasztunk, ezután már csak díszíteni kell.


Krém


4 púpozott evőkanál lisztet simára keverünk 3,5 dl tejjel,majd lassú tűzön sűrűre főzzük.


A tűzről levéve dió nagyságú margarin keverünk hozzá, hogy ne bőrösödjön a krém. Kihűtjük!


20 dkg margarint, 20 dkg porcukorral, 3 dkg kakaóval habosra keverünk, amikor kész és a főzött krém is kihűlt a kettőt összedolgozzuk, habosra keverjük. Evvel töltjük a barackot.(Van aki dúsítani szereti a kikapart morzsalékkal egy kicsit, úgyis finom).


Díszítés


A barackot kenőtollal először a fennmaradt tojásfehérjével bekenjük, utána rögtön a barack egyik felét vérnarancs a másik felét őszibarack aromával megszínezzük (ízlés szerint),majd finomított kristálycukorba forgatjuk.(ha nincs őszibarack aroma, jó a mandula is).Buxus levéllel, vagy marcipánnal díszítjük.

2010. január 19., kedd

Párolt csirkemáj, borzas krumplival. (soványan)





Mi mindent megtanulunk,ha úgy szeretnénk fogyni hogy ne haljunk éhen...

Ezekből is tálalok egy két receptet,jól nem lehet lakni,de itt vagyok a gép előtt...

Ez a diétába is belefér,ha nem addig csipegetünk amíg az egész el nem fogy.

Szükséges hozzá kevéske csirkemáj szív nélkül.
Apró krumpli héjába megfőzve.
Vöröshagyma(fokhagyma)
Só (vagy ételízesítő)


A májat átmosom hideg vízbe többször,és hagyom lecsurogni.
Lelkierőt gyűjtök és kikocogok a hóba,hogy valóba friss zöldségzöldem legyen.

(firefox szerint nem jó a helyesírása,na de én másként gondolom...)
Gondosabb embereknél a fagyóba is előfordul pár csomag.
Megmosom,és mire kell az is megszárad(ha mégse akkor picit leitatom törlővel)

A vöröshagymát apró darabolom(picit sírdogálva)és a lábasba dobom,a lecsurgatott feldarabolt májjal együtt.(az epét mi adjuk , ha odaég,így a májba nem szükséges)
Hagyom párolódni,kicsit kevergetve.
Ha akad zöldpaprika,pár kocka belemehet.Pár perc múlva fokhagymát is beledobjuk(ha nem készülünk éppen randevúra,akkor elhagyjuk)
A gáz elzárása előtt kicsivel,sótartalmat is adunk neki(só,ételízesítő,vagy hasonló)
Időbe lezárom mielőtt pürésedne-)

Közbe a krumplit megfőzőm héjastul,a levébe kevés sót dobva..
Megtisztítom,ha mégse lenne apró krumpli, vagy nem nemszeretem dolog a tisztítása,megteszi közép nagy is.Fel kell kockázni nagyjából egyformára...
Nyáron a parázskrumpli a tökéletes,de mivel éppen a hó esik....(ezt csak hozzágondoljuk)

A petrezselymet felaprítom(ehhez a művelethez a kopott ollómat használom,mert a ruhát már alig,de a zöldféléket még simán szeleteli)
És nem kell egy plusz deszka, plusz kés is a mosogatóba...
Rászórom a krumplira,és tálaljuk az étket.

Nyáron az újhagymával is lehet javítani rajta,és persze többfajta párolt zöldség is kerülhet egy tányérra.Télen legfeljebb a sárgarépa, ami még tartalmaz is finom nyári ízeket.

Savanyú káposztát tehetünk mellé saláta helyett.
Laktató vacsora,de ebéd helyett is megteszi.

Ha nem megyünk le az edény aljáig,belefér a fogyókúrába...

2010. január 17., vasárnap

Torta sütés nélkül.

Darált kekszet használunk.
Kevés margarinnal (vajjal),és egy adag kifőtt kávéval összekeverjük.
És tejet adagolunk, hogy kemény egynemű legyen.
Édesíteni nem feltétlenül kell hiszen a keksz tartalmaz édességet.
Kitöltünk vele egy formát,jól lenyomkodva.
Terítünk rá egy adag krémet:
Készítése:
Édesített tejet felforraljuk,közbe kevés lisztet kikeverünk hideg tejjel.
Fél liter tejhez, két evőkanállal használunk.
Folyamatos keverés mellett a tejhez keverjük,és lassú tűzön forraljuk.(ha szükséges kézi
habverővel keverjük az esetleges csomósodás elkerülése végett)
Ha megfőtt,belekeverjük a margarint(vajat),és vaníliával ízesítjük!
Hagyjuk kihűlni,mielőtt felhasználjuk.

Vagy egy adag puding készre készítve,és azt használjuk krém helyett.

Ha nagyon ügyesek vagyunk akkor felső réteget is rakunk rá kekszes alapból.
Én legjobban a gyümölcsös tortasütőt kedvelem,mert ha belepréselem a kekszes dolgokat,akkor fejre állítva kiborítom és ott a kész hely a krémnek!

Boríthatjuk csokimázzal is mint a többi tortát.
De ha csak kókuszreszelékkel szórjuk meg(főleg ha nem sikerült a felső lapot rá...)akkor is nagyon jól néz ki.
De tortadara is megteszi,vagy sima csokiforgács...
Ha lebontjuk a formát,vagy kivesszük belőle,az oldalát is befedhetjük ugyanazzal amivel a tetejét!

Torta piskótából!

Kevés gyakorlatú háziasszonyok is elkészíthetik.
Tepsibe készítünk piskótalapot.
(6 tojás,6 evőkanál liszt,6 evőkanál cukor,én pici sütőport(szódabikarbónát)is szoktam tenni bele.Tojást szétválasztjuk,és a sárgáját habosra keverjük 5 kanál cukorral.A fehérjét keményre verjük egy kanál cukorral.A sárgájához adagoljuk a sütőport,és a lisztet,összekeverjük,majd óvatosan a fehérjét is hozzá adagoljuk,és kilisztezett tepsibe rakjuk)

Ha kész a lap, két téglalapot vágunk,ha kockára szeretnénk ha kerekre akkor két kört vágunk ki.
Ha nincs formánk,akár egy kis tál is lehet a forma.
A lehulló tésztadarabokat összemorzsoljuk,és darált diót is adunk hozzá.Margarinnal(vajjal) összekeverjük,amíg krémes állaga nem lesz.
A két lap közé kenjük,és lenyomatjuk.
A tetejét és oldalát tetszőlegesen fedjük le csokival,vagy cukormázzal,amit kedvelünk

2010. január 8., péntek

Hó? Hó!

Pici hó,és máris olvadás,
durva szél,és áradás.
Alul jég és felül eső,
rálépni meg észveszejtő.

De a hó majd elfedi,s lehet
fenékre, orra esni eleget.
Nam törik csontod,
csak könnyedet ontod.

Továbbra is a kilóknál a téma.

Enyhe kis felszedés,másfél kiló.
Mondjuk ennyi főzés mellett nem is csoda...
Lassan indítom az újabb akciót.
Persze nem 30 40 kg a fölös súly,mert akkor már késő lenne.
Még egy 6-8 kilót szeretnék leadni( bár az még a leánysúlyom volt).
Majd azt meg is tartani,és az a nehezebb...
Közbe papírra vetem a karácsonyi kukacka receptjét is.
A darálós sütemény beceneve nálunk!
És cukor helyett sóval készül.
Mondjuk vanília helyett a kömény szokatlan,de sikeres lett.

2010. január 7., csütörtök

Cseresznyés pite.

Egy élesztőkockát felfuttatunk tejbe(csipet cukorral).
Cseresznyét kimagozzuk, ha friss,és tésztaszedőn lecsorgatjuk.
(Jelenleg a nyáron eltett felezettet használom,beleöntöm tésztaszedőbe,és lecsurgatom a levét.)
Kevés fahéjjal megszórjuk(ízlés dolga)édesítjük a szükségesre.

Tálba lisztet szórunk 70-80dkg,beletesszük a felfuttatott élesztőt,két tojást,csipet sáfrányt(vagy kurkumát),sót.
Cukrot is szórunk bele(én édesítőport).
Fakanállal kezdjük összedolgozni,a langyos tejet adagolva hozzá.
Fánktészta keménységűre alakítjuk,és kikeverjük hólyagosra a fakanállal.
A tepsit megszórjuk liszttel,és beleterítjük a tésztát.
A cseresznyét még újra lerázzuk a tésztaszedővel(a leve finom ital) és picit átforgatjuk liszttel.
Így nem ül le a tészta aljára.Ráterítjük a tésztára,picit bele is nyomkodjuk,és mehet a sütőbe.
Magasra kel,és tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e.
Ha kész, porcukorral meghintve(anélkül is finom)tálaljuk.

Darálós sütemény másképpen.

Egy sütőport kevés liszttel,összekeverek.
Csomag margarin (vagy vaj) kis pohár tejföl,kevés tej,tojás.
Őrölt kömény tetszőleges mennyiségbe.
Sót rendesen,és az egészet egyneműre gyúrom,jó keményre..
Ha szükséges akkor még lisztet adagolok.
Húsdarálón formázóval átengedem.A kis csíkokat begörbítem mint a kiflit.
Ha nincsen akkor csörögemetélővel is lehet formázni.
Esetleg kiszúrni félholdakra.
Finom sós,sokáig eláll(na),ha nem tűnne el korábban..
Ránézésre semmi extra nincsen benne, de az íze annak aki szereti a köménymagost, remek.
A fotó photoshopos manipulálás,mindig eltűnik mire fotóznák.

2010. január 2., szombat

Szülinapi gyertyák


A számuk szaporodik.
Évente mindig.
De nem tesz szomorúvá,
elfogadom, ez is jelzi, éltem és élek.
Ha gyertyaöntő lennék,
akkor hasonló jó kedéllyel bírnék...
Ha lecsalok egyet kettőt,
kit csapok be,
magamon kívül....
Így minek, hiszen a szellem még marad,
sokáig, ifjan...