2010. június 5., szombat

Rakott zöldségfélék.


Az idén is ki kellett ritkítani a sárgarépámat. Kicsit elkéstem vele a sok eső miatt, így nagyobbacska répák is voltak.
Leszedtem elejüket, végüket, lesikáltam őket. Beletettem egy fazékba és annyi vizet öntöttem rá hogy ellepje. Fűszereztem egy kevés ételízesítővel. Kicsit előpároltam, kiszedtem és utána pár szem krumplit is tettem a vízbe.
Beleterítettem egy tepsibe mind a kettőt, petrezselyem zölddel megszórtam ( hagyma zöldet is apróztam közé), kevés olajat is tettem alá. Kicsit sütöttem, majd a vége felé szórtam rá sajtot is.
Feltálaltam köretnek, én magam pedig főételnek fogyasztottam. Ízlett és a fogyókúrába is belefér.

A fotó kicsit fejlettebb répákról készült.

2010. május 26., szerda

Bodza virágzás

Az idei bodzateámnak fele kész van.
Gondoltam most frissiben lefotózom, nehogy elmaradjon.

Belsejét is az üvegemnek, mert már alig van ilyen üvegem.

2010. május 8., szombat

Párolt rizses hús

Gyorsan elkészül, ha sietünk, akkor is megteszi.
Szükséges:
sovány hús (csirke mell)
rizs
fűszerek

A sovány húst felszeleteljük, megmossuk és feltesszük tiszta vízbe. Kicsit bővebb lébe, hiszen a rizst is abba főzzük meg.
Beízesítjük fűszerekkel (só, bors, kis zöld paprika, hagyma zöld, ha nincs egy kis fej vöröshagyma is megteszi)
Amikor majdnem kész a hús, beletesszük a megtisztított rizst. Együtt főzzük tovább, ha félpuha a rizs, lezárjuk a tűzhelyet és beleszórunk egy kevés petrezselyem zöldet, apróra vágva. Majd lefedjük és hagyjuk kipörögni a saját gőzébe.

Kalóriaszegény és laktató (egy fogyókúrás étrendbe is elég ebédre, vagy egy korai vacsorára.)

2010. április 30., péntek

Csak emlékezem





Átutaztam egy alföldi városon és eszembe jutott a kis kocsma. Időm engedte és nézelődtem. A neve még őrzi a hagyományt.
Valaha Petőfi apja bérelte fia születése idején. Nem mentem közel, csak úgy messziről gyönyörködtem benne.
Persze ez a fotón is meglátszik, igaz este volt alkonyatkor. Míg a buszra vártam, ráértem.