2010. július 1., csütörtök

Cukkini saláta

Leszedjük a karcsú kis cukkinikat, vagy megvásároljuk.
Megmossuk, a két végét eltávolítjuk. Ha idősebbnek találjuk, a héját is levágjuk!
Legyaluljuk, mint az uborkát. Gyenge  újhagymát kockázunk közé (Egy fokhagyma gerezdet is lehet, ha nem zavar senkit).
Készítünk öntetet.
1. A képen tejfölös uborkasalátához hasonlóan van elkészítve:
tejföl, csipet só, cukor(nálam édesítő),ecet, fokhagyma gerezd szétnyomva. Hagytam érni. Mire fotóztam volna, csak a tál alján volt valami kis maradék. Ugrott a dekoratív fotó.
 Tépősaláta levelekkel volna díszítve.

2 Lehet a sima uborka saláta módon (cukros ecetes) .

3 Készíthetünk olajos öntetet: Pár csepp citromlét elkeverünk egy kevés ecettel, sót, borsot szórunk hozzá és beledolgozunk 1-2 evőkanál olíva olajat. Ráöntjük a salátára, és hagyjuk állni pár órát. Időnként megkeverjük. Tálalás előtt apróra vágott fűszernövénnyel díszíthetjük. (menta, bazsalikom, borsmenta,)


Fontos hogy legyen ideje pihenni, hogy az ízek összeérjenek!

2010. június 29., kedd

Málnaszörp



Hozzávalók: 2,5 kg érett málna, 1 kg kristálycukor, nátrium-benzoát

Elkészítés: A megmosott málnát üvegtálba tesszük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot, jól elkeverjük, majd 2-4 órán át állni hagyjuk. Ez alatt a málna levet ereszt, és kendőn leszűrhetjük vagy átpasszírozhatjuk, Felforraljuk a cukorral és gyakran keverve főzzük egy 20 percig. Ha habosodik a habját leszedjük. Forron üvegekbe töltjük.. Az üvegben lévő szörp tetejére egy késhegynyi nátrium-benzoátot  tegyünk, és jó szorosan, légmentesen zárjuk le. Száraz dunsztba hagyjuk kihűlni(minimum24 óra). Végleges helyre rakjuk, 1-2 hét múlva teljesen összeérik, és sokkal finomabb.

2010. június 27., vasárnap

Mentaízű ital

                                                               




Pár levelet leszedünk, és vízbe tesszük. Kevés édesítővel ízesítjük. Majd a hűtőbe rakjuk az italt néhány órára.
Mikor kivesszük, hideg és aromás ital áll a rendelkezésünkre.  Nyári melegben (na jó nem ezen a nyáron) tökéletes hűs üdítőt kapunk. Mindenféle adalék anyag nélkül. A menta aromája hűsebb érzetet ad.
Ha este berakjuk, akkor másnap már tehetjük az asztalra.

Menta : Mentaszörp



A menták több száz változata tenyészik Európában, Ázsiában és Afrikában.
Legismertebb közülük a borsmenta (Mentha x piperita), hibrid növény. Keresztezéssel szaporították.
Frissítő, élénkítő, gyomorbántalmak esetén oldja a görcsöket, segíti az emésztést, megszünteti a puffadást és a hányingert. Simán inhalálni is lehet használni.

Mentaszörp

3 liter vízbe beáztatok 5-6 marék (közepes a kezem) megmosott mentalevelet. Két citromot  belekarikázok, és hagyom állni legalább 24 órát.
 Édesítőt teszek bele (3 kg cukornak megfelelőt). Csipet citromsavat (7-8 dkg) majd felteszem főni. Forrástól számítva 20 percig forralom.
Leszűrőm, és mehet az üvegekbe forrón. Ha szűrés közbe hűlne kicsit visszamelegítem. Keveset teszek az üvegbe és körbeforgatom, így nem reped meg az üveg, utána töltöm teli.  Száraz dunsztba teszem őket, és csak akkor szedem ki, ha teljesen kihűltek.

2010. június 23., szerda

Rebarbaraleves


Kimegyünk a kertbe (ha éppen nem úszik, akkor akár papucsba is) és lekoppasztunk pár levelet a rebarbara bokorról. Ha nincsen kert akkor a piacon is lehet, de ha már nem törik, hanem hajlik nem az igazi.

Néhány nyél héját lehúzzuk (20dkg), ujjnyi darabokra szeljük, forró vízben fél citromhéjjal 2-3 percig forraljuk ( roppanósan puhára). Édesítjük, 2 dl tejfölt teszünk bele, s a fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk. Hagymával, sóval, borssal fűszerezzük.
Tálalhatjuk zsemlekockákkal megszórva, vagy csak natúran, hűsítő előétel. Ha naturan csináljuk
akkor kávéskanálnyi lisztből, habarás se árt.

2010. június 19., szombat

Rebarbara saláta



Szükséges:

40 dkg rebarbara, 5 dkg cukor, 2 tojás, 2 dl olaj, majoránna, 2 dl tejföl, mustár, só, citrom.

Megtisztítjuk és 1-2 cm-es darabokra vágjuk a rebarbarát. Cukrozott vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük. Tojássárgájából, olajjal majonézt keverünk, mustárral, cukorral, sóval, citrommal ízesítjük és a tejföllel hígítjuk. A leszűrt rebarbarával összekeverve, lehűtve tálaljuk.