2010. július 14., szerda

Menta tea

Lehet a mentaleveleket szárítani teának. Erre főleg a fiatal levelek (hajtások) a megfelelőek.
A leszedett leveleket megmossuk, és kirakjuk száradni. Én a vékony nagypárnahuzatot részesitem előnybe, mert nem éri a leveleket a napfény, és gyorsan száradnak.
Hűsítő, emésztést segítő és görcsoldó hatásáról ismeretes.
Fél liter vízhez, két csapott  teáskanál (összemorzsolt) mentalevelet adunk .Hagyjuk állni 6-8 percig.Ízesítjük mézzel, vagy édesítővel.
Lehet pár csepp citromlevet is adagolni, ízfokozónak. Forrón kell fogyasztani, finom ital.

2010. július 8., csütörtök

Hársfa tea

Ehhez csak a leveleket szedtem le, megmostam, és szárítani kezdtem. Nagyon jó a hideg téli napokon a megfázás (nátha) ellen. Enyhe vízhajtó hatása is van. Az idegrendszert i megnyugtatja.
Leforrázzuk a tealeveleket, és 10 percig lefedve állni hagyjuk. Kevés mézzel ízesítve fogyasztjuk, de lehet natúran is. Természetesen jó forrón isszuk meg.
Kis izzadással egybe kötve segít.
Megihatjuk természetesen nátha nélkül is, csak azért mert finom.
    

2010. július 6., kedd

Tökvirág bundában!






Csak cukkinival próbáltam eddig, lehet hogy a másik fajták virágja, hasonlóan jóízű. Leszedjük azokat a virágokat amik ki vannak nyílva, de meddőek.  Ahol  termés van ott nem praktikus mert a növény zokon veheti.
Kis szárat hagyunk rajta, ezzel fogjuk a mártogatást végezni, persze sütés közbe is kényelmes. Átsül a szár is, és fogyasztható lesz
Belenézünk hogy nincs e benne valami bogár. Majd óvatosan megmossuk,én a belső felét is kiöblítem, mint egy bögrét.
Alaposan lecsöpögtetjük. Picit meglisztezzük kívül, majd sűrű palacsintatésztába mártjuk.
Szép pirosra sütjük. (Csináltam már panírozva is, mint a húst, akkor is finom volt.)
Köretként csaknem minden megfelel hozzá, de kevés húst is lehet tenni mellé, mert nem mindenkinek elég.
Parázs krumplival szeretem enni (Nagyon apró újburgonyát megmosunk és héjába megfőzzük. Tisztítás után, diétásan megszórjuk petrezselyemzölddel és fogyasztható. Normál étkezéshez még a sütés is kell a tisztítás után).

2010. július 1., csütörtök

Cukkini saláta

Leszedjük a karcsú kis cukkinikat, vagy megvásároljuk.
Megmossuk, a két végét eltávolítjuk. Ha idősebbnek találjuk, a héját is levágjuk!
Legyaluljuk, mint az uborkát. Gyenge  újhagymát kockázunk közé (Egy fokhagyma gerezdet is lehet, ha nem zavar senkit).
Készítünk öntetet.
1. A képen tejfölös uborkasalátához hasonlóan van elkészítve:
tejföl, csipet só, cukor(nálam édesítő),ecet, fokhagyma gerezd szétnyomva. Hagytam érni. Mire fotóztam volna, csak a tál alján volt valami kis maradék. Ugrott a dekoratív fotó.
 Tépősaláta levelekkel volna díszítve.

2 Lehet a sima uborka saláta módon (cukros ecetes) .

3 Készíthetünk olajos öntetet: Pár csepp citromlét elkeverünk egy kevés ecettel, sót, borsot szórunk hozzá és beledolgozunk 1-2 evőkanál olíva olajat. Ráöntjük a salátára, és hagyjuk állni pár órát. Időnként megkeverjük. Tálalás előtt apróra vágott fűszernövénnyel díszíthetjük. (menta, bazsalikom, borsmenta,)


Fontos hogy legyen ideje pihenni, hogy az ízek összeérjenek!

2010. június 29., kedd

Málnaszörp



Hozzávalók: 2,5 kg érett málna, 1 kg kristálycukor, nátrium-benzoát

Elkészítés: A megmosott málnát üvegtálba tesszük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot, jól elkeverjük, majd 2-4 órán át állni hagyjuk. Ez alatt a málna levet ereszt, és kendőn leszűrhetjük vagy átpasszírozhatjuk, Felforraljuk a cukorral és gyakran keverve főzzük egy 20 percig. Ha habosodik a habját leszedjük. Forron üvegekbe töltjük.. Az üvegben lévő szörp tetejére egy késhegynyi nátrium-benzoátot  tegyünk, és jó szorosan, légmentesen zárjuk le. Száraz dunsztba hagyjuk kihűlni(minimum24 óra). Végleges helyre rakjuk, 1-2 hét múlva teljesen összeérik, és sokkal finomabb.

2010. június 27., vasárnap

Mentaízű ital

                                                               




Pár levelet leszedünk, és vízbe tesszük. Kevés édesítővel ízesítjük. Majd a hűtőbe rakjuk az italt néhány órára.
Mikor kivesszük, hideg és aromás ital áll a rendelkezésünkre.  Nyári melegben (na jó nem ezen a nyáron) tökéletes hűs üdítőt kapunk. Mindenféle adalék anyag nélkül. A menta aromája hűsebb érzetet ad.
Ha este berakjuk, akkor másnap már tehetjük az asztalra.