2010. augusztus 2., hétfő

Dinnyés finomság

Szükséges: dinnye és valami fagylalt.
Nagyon meleg vasárnap és dinnye volt az ebéd végén. Nekem soknak tűnt a tányéromra téve, és szeleteltem le belőle. Héja nélkül kockákra vágva.
Kis tálba raktam és a hűtőbe tettem. Az ötlet ma jött, hiszen meleg van most is. A hideg dinnyeszeleteket összevágtam kisebbekre, felhalmoztam belőle egy sort. A fotó kedvéért tettem pohárba, de kis tálba sokkal több fért. Közé raktam a fagylaltot, és újabb dinnyesort. A pohárba csak egy sor fért.
Azonnal odatettem magunk elé, finom volt. A fagylalt vegyes, jobb lett volna ha csak egyfajta, de ez volt itthon.
Még szeretném kipróbálni, hideg pudinggal.
Dekorációért nem volt erőm kimenni a kertbe, ebbe a melegbe.
A fotó csak a szabadba jött össze.

2010. július 28., szerda

Cukkini kirántva

Leszedjük a fiatal cukkinikat. Ha vásároljuk akkor az apró és egészséges kis tökökre figyeljünk. Ami nem hajlik meg ha megfogjuk. Egy nagyobb uborka nagyságú az ideális.
Megmossuk és levesszük a végét.
 Nem mindig veszem le a héját mert így is szeretem, és friss zsenge . Felszeletelem, lehet kerekre is, de én inkább megnyújtom egy kicsit hosszúkásabbra. De ez teljesen a tök nagyságától függ. A panírt ugyanúgy végzem, mintha húst készítenék.
Olajba pirosra sütöm.
Néha csak sima sűrű palacsintatésztát használok.
Köretnek jó a párolt rizs. De főzelékekhez feltétnek is megfelel.

2010. július 20., kedd

Zöldbableves



Negyedkiló zöldbab,
Egy kis karalábé.
2-3 zsenge kis sárgarépa (vagy egy nagyobb)
Zöldség (zöldjével együtt)
Egy két szál hagyma zöldje
Kevés újkrumpli (1-2 szem, nagyságtól függően)
Fél fehér paprika, egy kis paradicsom.
Fűszerek
 1 tojás a betéthez.
 1 tojáshoz a liszt.
Kolbász, és tejföl .amennyibe szeretjük benne.

A zöldbabot megtisztítva apróra vágjuk. Hozzáadjuk a karikázott répát, zöldséget. Apró kockákra vágva a krumplit, és a karalábét. Feltesszük főzni. A vöröshagyma zöldet nagyon apróra vágva beleszórjuk. A paprikát és paradicsomot is beletesszük, közbe főzzük. Természetesen fűszerezzük is(só, ételízesítő)
Elkészítjük az egy tojásból a csipedtkét. Szép apróra csipkedjük.
Ha háromnegyedig megfőtt a leves, csípet fokhagymás rántást csinálunk és beleöntjük. A kolbászt is beledobjuk, és ha újra forr beletesszük a levesbetétet (csipedtke). 8-10 percig főzzük, még együtt, az utolsó percbe az apróra metélt petrezselyemzöldet is beleszórjuk. Tejfölt az asztalra helyezzük, és aki szereti tesz a tányérjába.

Tocsni



Tök hajasan (cukkinit használtam, de jó a csillagtök is, vagy másfajta)
Pár krumpli,
tojás, hagyma
 Fokhagyma,
zöldség zöld
 Só, bors, liszt
Sütéshez olaj (vagy zsír)
A zsenge tököt megmossuk, és a végét levágjuk. Hajasan lereszeljük a nagy lyukú reszelőn. Reszelünk hozzá burgonyát is.(tisztítva)
Hagymát is közé szeleteljük. Zöldség zöldet apróra vágjuk, és beleszórjuk. A fokhagymát belepréseljük. Fűszerezzük sóval, borssal.
Ráütjük a tojást, és alaposan elkeverjük. Kevés liszt segít abban hogy egységes masszává alakuljon.
A forró zsírba rakunk egy kanállal, és ellapítjuk. Mindkét felét megsütjük, és leitatjuk a zsírt.
Feltétnek is jó főzelékekhez. Vagy csak símán elfogyasztható. De lehet párolt burgonyát adni hozzá. A burgonyát párolás után, megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.
Mielőtt félreértenénk egymást, ez nem diétás recept.