2010. augusztus 7., szombat

Rakott tök

Valami tök
Leszedtem pár apró cukkinit. Fogalmam sem volt, mi legyen belőle. Kezdésnek azért lekarikáztam mintha saláta lenne.
És akkor beugrott. Maradt előző napról párolt hús, és úgy is mindenki kerülgetni fogja (nem megenni). Úgyhogy lesz rakott tök.

Rizst nem tettem hozzá, lehet hogy lusta voltam. De kiszaladtam a kertbe és sok zöld félét szedtem hozzá. Petrezselyemzöldet, és az örökzöld hagymáról a fiatalabb hajtásokból. Mindezt összevágtam apróra, és beleszórtam a tökdarabok közé. Beleszórtak egy csomó fűszert is. (bors, őrölt köménymag, csipet só) Majd leterítettem a tököt, és rászórtam a húst, amit apró darabokra vágtam. Darálni már nem volt kedvem. Addig pakolgattam míg elfogyott minden.
Legfölülre tök került. Sütőbe dobtam, és hagytam átsülni. A vége felé javítottam egy kis sajttal rajta .

Az asztalra tettem mellé tejfölt, de nem tettem rá. Közepes sikere volt. Mivel nem mindenki tökrajongó, így nem is vártam csodát.

2010. augusztus 2., hétfő

Dinnyés finomság

Szükséges: dinnye és valami fagylalt.
Nagyon meleg vasárnap és dinnye volt az ebéd végén. Nekem soknak tűnt a tányéromra téve, és szeleteltem le belőle. Héja nélkül kockákra vágva.
Kis tálba raktam és a hűtőbe tettem. Az ötlet ma jött, hiszen meleg van most is. A hideg dinnyeszeleteket összevágtam kisebbekre, felhalmoztam belőle egy sort. A fotó kedvéért tettem pohárba, de kis tálba sokkal több fért. Közé raktam a fagylaltot, és újabb dinnyesort. A pohárba csak egy sor fért.
Azonnal odatettem magunk elé, finom volt. A fagylalt vegyes, jobb lett volna ha csak egyfajta, de ez volt itthon.
Még szeretném kipróbálni, hideg pudinggal.
Dekorációért nem volt erőm kimenni a kertbe, ebbe a melegbe.
A fotó csak a szabadba jött össze.

2010. július 28., szerda

Cukkini kirántva

Leszedjük a fiatal cukkinikat. Ha vásároljuk akkor az apró és egészséges kis tökökre figyeljünk. Ami nem hajlik meg ha megfogjuk. Egy nagyobb uborka nagyságú az ideális.
Megmossuk és levesszük a végét.
 Nem mindig veszem le a héját mert így is szeretem, és friss zsenge . Felszeletelem, lehet kerekre is, de én inkább megnyújtom egy kicsit hosszúkásabbra. De ez teljesen a tök nagyságától függ. A panírt ugyanúgy végzem, mintha húst készítenék.
Olajba pirosra sütöm.
Néha csak sima sűrű palacsintatésztát használok.
Köretnek jó a párolt rizs. De főzelékekhez feltétnek is megfelel.

2010. július 20., kedd

Zöldbableves



Negyedkiló zöldbab,
Egy kis karalábé.
2-3 zsenge kis sárgarépa (vagy egy nagyobb)
Zöldség (zöldjével együtt)
Egy két szál hagyma zöldje
Kevés újkrumpli (1-2 szem, nagyságtól függően)
Fél fehér paprika, egy kis paradicsom.
Fűszerek
 1 tojás a betéthez.
 1 tojáshoz a liszt.
Kolbász, és tejföl .amennyibe szeretjük benne.

A zöldbabot megtisztítva apróra vágjuk. Hozzáadjuk a karikázott répát, zöldséget. Apró kockákra vágva a krumplit, és a karalábét. Feltesszük főzni. A vöröshagyma zöldet nagyon apróra vágva beleszórjuk. A paprikát és paradicsomot is beletesszük, közbe főzzük. Természetesen fűszerezzük is(só, ételízesítő)
Elkészítjük az egy tojásból a csipedtkét. Szép apróra csipkedjük.
Ha háromnegyedig megfőtt a leves, csípet fokhagymás rántást csinálunk és beleöntjük. A kolbászt is beledobjuk, és ha újra forr beletesszük a levesbetétet (csipedtke). 8-10 percig főzzük, még együtt, az utolsó percbe az apróra metélt petrezselyemzöldet is beleszórjuk. Tejfölt az asztalra helyezzük, és aki szereti tesz a tányérjába.

Tocsni



Tök hajasan (cukkinit használtam, de jó a csillagtök is, vagy másfajta)
Pár krumpli,
tojás, hagyma
 Fokhagyma,
zöldség zöld
 Só, bors, liszt
Sütéshez olaj (vagy zsír)
A zsenge tököt megmossuk, és a végét levágjuk. Hajasan lereszeljük a nagy lyukú reszelőn. Reszelünk hozzá burgonyát is.(tisztítva)
Hagymát is közé szeleteljük. Zöldség zöldet apróra vágjuk, és beleszórjuk. A fokhagymát belepréseljük. Fűszerezzük sóval, borssal.
Ráütjük a tojást, és alaposan elkeverjük. Kevés liszt segít abban hogy egységes masszává alakuljon.
A forró zsírba rakunk egy kanállal, és ellapítjuk. Mindkét felét megsütjük, és leitatjuk a zsírt.
Feltétnek is jó főzelékekhez. Vagy csak símán elfogyasztható. De lehet párolt burgonyát adni hozzá. A burgonyát párolás után, megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.
Mielőtt félreértenénk egymást, ez nem diétás recept.

2010. július 14., szerda

Gyümölcsös palacsinta


Összekevertem egy adag palacsintát, és hagytam pihenni.
Az idei szűkös termésnél a maradék málnát, ami frissen nem fogyott el, nem fagyasztottam le. Nem volt annyi.
Mivel már mosott volt, csak beleöntöttem egy parányi lábasba.  Lassú tűzön főztem, kevés cukor hozzáadásával.
Nem tettem hozzá semmit, csak a türelmem. Ügyelnem kellett ki ne fusson. Még habot is szedtem róla. Kicsit besűrűsödött és hagytam kihűlni.
Meggyből is készítettem vele egy időben, ha már úgy is a tűzhely rabja voltam. De annak már a saját levéből öntöttem ki egy keveset. Amit később el is fogyasztottam jégkockával és vízzel.
Most már pihent a palacsintatészta, és nekiálltam kisütni. Két sütővel csináltam hogy gyorsan végezzek. Hagyományos a sütőm, de szeretem.
Meggyet raktam az egyik palacsintába, és öntetként is tettem rá.
A málnást is hasonlóan töltöttem meg, de evés közbe kisétált belőle a málna.
Mindegy finom volt a magokkal együtt, csak nagyon kevés.