2011. szeptember 15., csütörtök

Virágok

Talán ez mégis jobban néz ki az oldalon.





Rossz napom van

Idén már a negyedik miniszter nyújtotta be lemondását csütörtökön Brazíliában - közölte az El País című spanyol napilap. A ......., a turisztikai tárca vezetője nyújtotta be lemondását, mert ő is korrupciós ügybe keveredett, akárcsak a többi tárcavezető.

Egyszer azt olvastam, lemondott a japán közlekedési vezető,  mert késett a vonat pár percet.


2011. szeptember 8., csütörtök

Éhező országok



Nagyon szomorú ez a hír. Újabb szomáliai részt nyilvánított az ENSZ éhség sújtotta övezetté. Kelet-Afrika egy részén ez a szomorú újság.
Komoly élelmiszerhiány tizedeli a lakosságot. Mindenki elismeri, hogy az adatok sivár képet festenek az országról. A nemzetközi segítség ellenére is, több százan halnak éhen. Ha nem tudnak gyors megoldást találni, akkor tombolni fog az éhség.
Ugyanakkor olyan nyilatkozatokat olvastam, hogy előfordul az, hogy nem jut el a küldött pénz és segélycsomag a szükséges helyre. Útközbe eltűnik. Nekem erre már nincsen szavam se, mert mit is lehet mondani erre? Hogy ez egy mostanában megszokott dolog? Az az éhes kisgyermek is tudja ezt? Vajon neki elég lesz-e az ígéret, hogy majd kap enni? Értem a szárazságot, az aszályt. Nem csak értem, élem is a mindennapokban. A többit nehezen...
Közbe folynak a hatalmi harcok...


Nekem meg az jutott eszembe, hogy a napi ebéd olyan kis sikert ért el, idehaza.

2011. augusztus 28., vasárnap

Szilvalekvár és lé



(A fotón potyó szilva van, nem igazán lekvár alapanyag. Gyümölcsleves esetleg.)
A módszeremmel sokkal kevesebb ideig kell főzni a lekvárt. Igaz hogy sokkal  több gyümölcs kell hozzá, de nem vesz kárba.
Megmosom a szilvát, és kimagozom. (Ha van elég idő, akkor magozás után vékony cukor réteggel lefedve pihentetem 8-10 órát) Ha kevés az időm gyorsítom. Felteszem a tűzhelyre és felforralom, gyorsan kiadja a levét a szilva. Majd hagyom hűlni egy kicsit.  Tésztaszedővel kiszedem a szilvát a saját levéből. Átszűröm teljesen. A szilvahúst felteszem főni. Ha kevés lenne a lé, öntünk vissza alá egy keveset. Amikor jó az állaga, adunk hozzá cukrot és összefőzzük utoljára. Az üvegekbe öntünk egy kicsit és körbeforgatjuk, így nem pattan el. Teletöltjük, lefedjük és mehet a száraz dunsztba.
Sokkal kevesebb cukor szükséges hozzá, mintha azzal akarnánk besűríteni.
A levet elfogyaszthatjuk frissen, üdítő ital helyett. Vagy vegyes gyümölcsleveshez adagolhatunk belőle. Nem kell azonnal elhasználni, jó lesz télen amikor már kevésbé vagyunk telítve szezonális gyümölccsel.

A szilva levét felforraljuk és üvegekbe töltjük. Csipet tartósítót(nátrium-benzoátot)szórunk rá és mehet a száraz dunsztba. Italnak elhasználhatjuk, vagy pár almával télen gyümölcslevesnek. Nem foglalja a helyet a fagyasztóba.