2013. március 5., kedd

Tavaszi hirnökök II

 Tavasz napéjegyenlőség a csillagászati tavasz, március 21. körül van.
Én most mégis tavaszinak ható képeket raktam fel, pedig még a hivatalos tavasz odébb van. De a rügyek idejében elindulnak és a jó idő ígéretét adják, igaz hogy tegnap reggel az ország leghidegebb pontján voltam éjszaka, de később már a kertbe is lehetett egy kicsit tevékenykedni. 


A tyúkhúr már elindult és rendületlenül virágzik, ahol nincs, ott meg igyekszik kibújni. Valamiért minket kedvel, talán mert elég sok a szabad terület ahol kedvére fejlődhet, nem igényes. Akár az útszéli fűben megbújva is képes fejlődni. Hirtelen nézve szép apró virágok, de egyúttal erőszakos gyomnövény.  Közönséges tyúkhúr (Stellaria media) a szegfűfélék családjából(beceneve: libahúr, lúdfű stb.). Képes egy több ezer magot létrehozni egy egyed, és hosszú ideig alvó állapotba marad a mag. Még húsz év múlva is életképes.
Ugyanakkor gyógynövényként hasznos kis növény. Ha megmossuk a zsenge leveleket, a salátákhoz adagolhatjuk. Kis mennyiségben gyógyszer helyett jó, fűszerként.  Szárítva is tárolhatjuk télire, bár ez a növény csaknem egész évben vendégünk.


 Pár recept a tyúkhúrhoz, nem saját: 
A receptek forrása http://terebess.hu/
 Tyúkhúrleves. A tyúkhúrt megmossuk, megtisztítjuk, finomra vágjuk vagy pépesítjük. Világos rántást készítünk, a tyúkhúrhoz adjuk, húslével felöntjük, sózzuk, a levest 1/4 óráig főzzük. Főzés közben egy kis csomó kaprot lógatunk bele, majd kb. 5 perc után eltávolítjuk. Pirított zsemlekockával tálaljuk.
Tyúkhúrfőzelék. Szalonnát és hagymát megpirítunk, a finomra vágott tyúkhúrt hozzáadjuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük, 15 percig pároljuk, vízzel vagy fehérborral felöntjük. Tálalás előtt liszttel besűrítjük és pirított dió-, illetve manduladarabokkal tesszük felejthetetlenné.
Tyúkhúrsaláta. A növényt a keményebb száraktól, a már elsárgult levelektől megszabadítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, apróra vágjuk. Ecettel, olajjal, kevés mustárral, sóval, borssal, csipet cukorral ízesítve salátaöntetet készítünk. A növénnyel összekeverve rövid ideig érni hagyjuk. A salátát ízesítjük még gyermekláncfű, mezei sóska leveleivel.

Még egy kis kedvcsináló színesség.
 Már ő is a virágzásra fordítja a figyelmet, a viaszos levelei most is mutatósak.
 Még egy kis tavaszi ébredés az avarban.
 A barka is siet, hogy a mókusoknak is legyen egy kis télirevaló táplálék.
A katica itthoni, a tulipánágyásba pihent, de valahogy gyomlálás közbe a levél alól előkerült. Kicsit odébb raktam pár levelet is kapott, a jukka alatt mg rengeteg ideje van pihenni, ott nem gereblyézek.

2013. március 4., hétfő

Tavaszi hirnökök I

A tavasz jelei fotókon. A vasárnapi séta közben kaptam le pár növényt.
 A barka is igyekszik fejlődni.
 Egy kis színesség az avarban(krókusz).
 A téli jázmin méltóan a nevéhez virágzik.
A boróka érett és félérett termései.

2013. február 22., péntek

Újra itt a tél

Tegnap beleéltem magam a tavaszba. Ma leesett egy csomó hó. Mégis úgy gondolom, hogy lassan befejezi a tél, ezek az utolsó szárnycsapások. És az én utolsó téli fotóim a legközelebbi hóig. Ma a gomba lett volna a recept, hiszen fotó készült hozzá, de este majd leírom, az íze nem fog változni, mert megettük egy részét.
A téli képeket viszont felrakom, ki tudja mikor látunk legközelebb havat. A lencsét is becsapkodta a hó, kénytelen voltam megelégedni ezekkel. Sajnos a hópelyhek nagyságát nem tudtam rögzíteni, pedig a cél az lett volna. Ajjaj, feledékeny vagyok, hiszen videózni lehetett volna. Mindegy, már az eső esik, amikor ezeket a sorokat rovom. Bolondos egy időjárás.



2013. február 20., szerda

Tavasz

Tavaszi égbolt télen is lehet. Engem ma elcsábított egy kis időre ez a tavaszi égbolt. Semmi fotótrükk, ez a valódi alföldi táj a mai napon.




2013. február 17., vasárnap

Töltött hagyma és burgonya.

A vöröshagyma is a nátha elleni harcosok között van. Most a kép egy friss menüt mutat.
A töltött vöröshagyma receptje már megtalálható tavaly télről. A különbség csak annyi hogy most kibújtattam a fölösleges részét, de legközelebb marad a felezés, mert ez elég nehezen megy. Amiről még írni szeretnék az inkább az, hogy milyen ötletem támadt. A töltelék több lett mint a hagyma és már nem akartam, a konyhát újra illatosítani.
***
 Ezért derékon kaptam egy burgonyát és megtisztítottam. Ketté vágtam, és a gyümölcs belezővel kiszedtem a belső részét. Megmosdattam, fűszereztem és a sima tölteléket beleraktam. Picit ujjheggyel benyomtam a tölteléket és egy pár csöpp olajt tettem rá. Ment a sütőbe a hagymákhoz. Nagyon finom lett, máskor is fogok krumplit tölteni. Hús helyett is nagyon finom, annak aki vegetáriánus étrendet kedveli. A kifúrt belsőrészt mellészórtam, amikor félig sült volt.
Külön recept nem kell, hiszen a linknél le van írva a töltelék.


Jó étvágyat!