2013. július 1., hétfő

Zöldbableves


Pár receptet a szezonális mindennapi menükből is felrakok. Itt előfordulhat, hogy a fotó is lemarad, hiszen csak estefelé jut eszembe, hogy meg kellene írni. A fotó vagy vakuval(villanynál készül) vagy nincs már mit fotózni. A másik véglet a forró étel. Na azok a fotók is borzalmasak. A pára elszínteleníti az ételt. Van ugyan a gépemen program az ételekhez fotózni, de ott meg a színek annyira hamisak, a valósághoz semmi közük.


Szükséges:
 fél kiló zöldbab
zöldségfélékből egy kevés (sárgarépa, zöldség, pár kocka karalábé stb)
zöldség zöld
1 gerezd fokhagyma
1 új burgonya nagyságtól függően
1 kis vöröshagyma, vagy egy kis hagyma zölddel
fűszerek
törött paprika

zsír(olaj)
kávéskanál liszt


Betéthez:
1 tojás
negyed tojáshéjnyi víz
liszt

Mellé:
tejföl

A zöldbabot feldaraboltam és felraktam vízbe. Hozzá a zöldségféléket és a krumplit. Kicsit megsóztam. Főztem és mire félig főtt volt, nagyon gyenge rántást készítettem. A lisztet a forró olajba és egy kicsit pirítottam, majd a fokhagymát is beledobtam összedarabolva. Amikor kezdett színesedni, akkor a törött paprikát is hozzáadtam, hideg vízzel felöntve a leveshez adtam. A vöröshagymát azért nem írom, mert zöldhagymát használtam. Most azt is beledaraboltam apróra, és pár borsikafű levelét.
Közben a tojást felütöttem egy kis tálba és az egyik felét a tojáshéjnak negyedig töltöttem hideg vízzel majd hozzáöntöttem. Amennyi lisztet felvett, jó keményre gyúrtam. Innen a neheze, hogy apró csipetkéket csipegessek belőle. Mivel nem túl pihentem álltam neki a főzésnek lassan ment. Amikor a répa is puha lett utánasóztam és beleszórtam a rabszolgamunka eredményét betétnek. A zöldség zöldet is beledaraboltam, nagyon apróra és még főztem egy kicsit(10perc körül).

A tejfölt melléraktam az asztalra

2013. június 29., szombat

Tour de France

Kedvelem a kétkerekűt.

 


Az 1903 óta megrendezett országúti kerékpárverseny. Franciaországba és a környező országokon át vezetnek a távok.
 Henri Desgrange találta ki a frissen indult lapja népszerűsítéséhez. Eleinte úgy nézett ki, nem lesz egy hosszú sportág, de megerősödött, és ma már egyre hosszabbak az útszakaszok.
A rekord 1926-ban az 5745 km-es táv.

˝Minden szakaszon szabványos országúti kerékpárokkal versenyeznek a versenyzők, ezek alól kivételek a hegyi-időfutamok, időfutamok. A hegyi-időfutamok során a kerékpárokra egy úgynevezett könyöklőt raknak fel a hagyományos országúti kormányra. Az időfutamokon a versenyzők kerékpárt cserélhetnek, ezek a kerékpárok sokkal áramvonalasabbak a megszokottnál, különböznek a kerekek (aero kerekek), a kormányok, illetve a nyeregbeállítások is. Minden szakasz során a versenyző számtalanszor kerékpárt cserélhet, ez nincs megszabva.˝


1
Szombat, június 29. Porto-Vecchio> Bastia 213 km
2
Vasárnap 30 június Bastia> Ajaccio 156 km
3
Hétfő július 1. Ajaccio> Calvi 145,5 km
4
Kedd, július 2. Nice> Nizza 25 km
5
Szerda, július 3. Cagnes-sur-Mer> Marseille 228,5 km
6
Csütörtök, július 4. Aix-en-Provence> Montpellier 176.5 km
7
Péntek, július 5. Montpellier> Albi 205,5 km
8
Szombat, július 6. Castres> Ax 3 Domaines 195 km
9
Vasárnap, július 7. Saint-Girons> Bagnères-de-Bigorre 168.5 km
-
Hétfő, július 8. Saint-Nazaire - Loire-Atlantique

10
Kedd, július 9 Saint-Gildas-des-Bois> Saint-Malo 197 km
11
Szerda július 10. Avranches> Mont-Saint-Michel 33 km
12
Csütörtök, július 11 Fougères> Tours 218 km
13
Péntek, július 12. Tours> Saint-Amand-Montrond 173 km
14
Szombat, július 13 Saint-Pourçain-sur-Sioule> Lyon 191 km
15
Vasárnap, július 14 Givors> Mont Ventoux 242,5 km
-
Hétfő, július 15 Vaucluse

16
Kedd, július 16. Vaison-la-Romaine> Gap 168 km
17
Szerda július 17. Embrun> Chorges 32 km
18
Csütörtök, július 18 Gap> Alpe-d'Huez 172.5 km
19
Péntek, július 19. Bourg-d'Oisans> Le Grand-Bornand 204,5 km
20
Szombat, július 20 Annecy> Annecy - Semnoz 125 km
21
Vasárnap, július 21. Versailles> Paris Champs-Élysées 133,5 km

Forrás

2013. június 19., szerda

Meggyleves

Itt a nyár, és vele a különböző friss dolgok. Ezek a hétköznapi receptek, amiket szinte mindenki megfőz, legalább a szezonban. Én később is szívesen fogyasztom. Jöhetnek a különféle levesek. Párat kiveszek a napi menükből és felrakom.





Szükséges:
  • meggy
  • kispohár tejföl
  • édesítő(cukor)
  • 1 kanál liszt (vagy vanília pudingpor)

Én kimagozom a meggyet a leveshez, de általában egész szeműből készül. Megmosom, kimagozom és kevés vízzel felöntve főzöm. Kevés édesítőt is teszek bele, de sót is. Amíg puhul a tejfölt a liszttel összekeverem csomómentesre, ha szükséges kevés vizet is adok hozzá. Amikor van itthon vanília pudingpor, az is tökéletesen megfelel helyette, de a mennyiséggel óvatosan, mert nem szósz lesz.
A tűzön lassan kevergetve hozzáadagolom a tejfölös keveréket. Ha szükséges még adok hozzá forró vizet főzés közben. Édesítem a kevergetés közben.
Hidegen tálalva az igazi, nyári finomság.
A képen a hűtőből elővett málnából is szórtam egy keveset a levesbe, nkem nagyon ízlett hidegen.

2013. június 16., vasárnap

Töltött csirke


Szükséges:
1 csirke
Töltelékhez:
  • 2 zsemle
  • petrezselyemzöld
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • Só vagy ételízesítő
  • csípet bors, ha szeretjük
  • egy kanál étolaj
  • 2 tojás
Páchoz:
  • étolaj
  • ételízesítő
  • fokhagyma

Az egész csirkét megszabadítjuk az aprólékától, fej, nyak, láb, belsőrészek. Ezeket felhasználjuk valami máshoz(húsleves).
Este bepácoljuk a csirkét, vagy legalább egy órával előbb. A fokhagymát pépesítjük és az olajba tesszük. Fűszerezzük vagy ételízesítővel, vagy magunk keverünk bele tetszőleges kutyulékot.
A csirkére kenjük, és ha időnk engedi akkor néha a tála aljára összegyűlő páccal átkenjük többször.

Elkészítjük a tölteléket. A zsemléket vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk. A zöldség zöldjét apróra vágjuk. A vöröshagymát felkockázzuk nagyon apróra és megpirítjuk az olajon. A kicsavart zsömlét is rádobjuk és kicsit dinszteljük tovább. Megszórjuk a fűszerekkel és egy picit hagyjuk hűlni. Ha langyos, hozzáadjuk a két tojást és a petrezselyemzöldet. Ha szeretjük a csirke mája is belemehet, apróra vágva. Az egészet összekeverjük és beletöltjük a csirke hasába. Ha van kedvünk, akkor a bőrét kicsit megmozgatva oda is tehetünk belőle. A mi ebédünkbe csak a hasába került.
Beültetjük a tepsibe és lefedjük fóliával, vagy sütőpapírral. Fél óra múlva belesünk és a fóliát megemelve tűpróbát csinálunk. A csirke nagyságától függ a sütési idő, ha szükséges a páccal picit meglocsoljuk. Ha a melle puha akkor levesszük a fóliát és pirosra sütjük. A töltelék eleve párolt, biztos nem lesz nyers.
Burgonyapürével tálaljuk. Hozzá lehet saláta, de ilyen remek időbe a kovászos uborka is megfelel.

2013. június 11., kedd

Vadvirágok II

Még egy kis összevisszaság az évszak színeiből. Ez az utolsó mert a recepteket is fel kellene rakni, de az idő.....

 


Nem is tudom, így nem igazán jöttek be a képek, mintha életlenek lennének, vagy a lekicsinyítés... mindegy...

2013. június 10., hétfő

Vadvirágok I



 



Mindenféle amit a természet hozott létere. Nincs színezve díszesítve, csak a maga szerénységében jelenik meg.