2013. március 16., szombat

Még egy kis tél


Nem terveztem már a téli fotókat, de egy kicsit sok lett ez a márciusi hó. A fél ország katasztrófa övezet, az utak lezárva, az elakadt járművek a hó alatt. Ez egy kicsit sok lett. Ehhez képest felénk csak szolid hó volt, pedig jutott ide is rendesen. Ez a kint felejtett kerékpár mutatja, hogy akadt egy kis csapadék.
  Pedig nem maradt kint huszonnégy órán át.

Ez az aranyvessző éppen virágokat hoz, de most a hó is rákerült, pedig a tavasz színét akarta mutatni. A jégcsapért kicsit sétálni kellett, de levettem a fotó kedvéért és egy fatörzshöz raktam. Kicsit már fázott a kezem, igyekeztem a fotózást befejezni.

2013. március 14., csütörtök

Március 15

Csak egy zászló lobog a képen, de melléírtam a dátumot. A pontokat lehagytam és a címből is, nem is tudom miért...

Nálunk a  1848-as forradalom kezdete és Nemzeti ünnep lett utólag. Nem térek ki a politikai részre,  a művészek megemlékezése figyelemre méltó. Írók és festők emlékeztek meg alkotásaikkal. Mi csak szavakkal és egy képpel, adózunk.
Most a kép nem március idusára(Julius Caesar) emlékére van itt. Csak a mi kis szerény ünnepünk, ami csak nekünk jelent sokat. Attól függetlenül, hogy világviszonylatba is elég sok esemény köthető ehhez a naphoz. Nem írok a fiatalokról sokat, mert most sem túl békés a .....

2013. március 11., hétfő

Besamel mártás



Ez az a mártás, amit csaknem mindenhez használunk. A süteményeknél alapból, mindegy hogy sós vagy édes. A sült húsokhoz is nagyon jól lehet fűszerezni, a csőben sült tésztákhoz kihagyhatatlan. A nyár zőldféléinél, akár rakott valamit készítünk, ott is hasznos.
Az édesnél a vaníliával nagyon finom, de lehet akár színezni és krémhez adagolni.
Sósnál a gyömbértől a borsos változatig bármi tökéletest, amit szeretünk..

Az alap szükségletei:
liszt
tej
vaj
csipet só
A mennyiségnél ha először csináljuk, kevéssel kezdjünk:1 kanál liszt, egy lapos kanál vaj( 2,5 dkg), két és fél deciliter tej
A tejet fölmelegítjük, és félrerakjuk. A vajat felforrósítjuk és a lisztet beleszórjuk. Kicsit pezsegtetjük, éppen hogy színe legyen, anélkül hogy elkezdene barna lenni. A tejet apránként adagoljuk lassan hozzá, folytonos keverés mellett. Besűrítjük lassú tűzön és egy csípet sót adunk hozzá.
Innentől kezdve fűszerezzük, ízesítjük attól függően hogy édességhez használjuk fel, vagy valami sóshoz.

2013. március 9., szombat

Tavaszi színek


Egy kis tavasz a mai délelőttről. Hetek óta a receptjeim tervezem felrakni, de mindig jön valami kis új, ma egy kis tücsök lett a vendég. Egy rigót hallgattam, de lefotózni semmi esélyem nem volt az ágak között. Azért az énekét élveztem a kerti kapirgálás közben.

 Kicsit korán jelent meg ez a kis fekete, nem ellenőriztem, hogy alszik-e, vagy csak pihen. a harmadik lehetőségre nem is gondolok.

2013. március 8., péntek

Nőnapi virág

A valamikori nőnap a női egyenjogúságért indult. Magyarországon 1948 óta ünneplik meg. Ma már semmi köze a harcos nőkhöz, inkább egy kedves gesztus a férfiak részéről.

2013. március 5., kedd

Tavaszi hirnökök II

 Tavasz napéjegyenlőség a csillagászati tavasz, március 21. körül van.
Én most mégis tavaszinak ható képeket raktam fel, pedig még a hivatalos tavasz odébb van. De a rügyek idejében elindulnak és a jó idő ígéretét adják, igaz hogy tegnap reggel az ország leghidegebb pontján voltam éjszaka, de később már a kertbe is lehetett egy kicsit tevékenykedni. 


A tyúkhúr már elindult és rendületlenül virágzik, ahol nincs, ott meg igyekszik kibújni. Valamiért minket kedvel, talán mert elég sok a szabad terület ahol kedvére fejlődhet, nem igényes. Akár az útszéli fűben megbújva is képes fejlődni. Hirtelen nézve szép apró virágok, de egyúttal erőszakos gyomnövény.  Közönséges tyúkhúr (Stellaria media) a szegfűfélék családjából(beceneve: libahúr, lúdfű stb.). Képes egy több ezer magot létrehozni egy egyed, és hosszú ideig alvó állapotba marad a mag. Még húsz év múlva is életképes.
Ugyanakkor gyógynövényként hasznos kis növény. Ha megmossuk a zsenge leveleket, a salátákhoz adagolhatjuk. Kis mennyiségben gyógyszer helyett jó, fűszerként.  Szárítva is tárolhatjuk télire, bár ez a növény csaknem egész évben vendégünk.


 Pár recept a tyúkhúrhoz, nem saját: 
A receptek forrása http://terebess.hu/
 Tyúkhúrleves. A tyúkhúrt megmossuk, megtisztítjuk, finomra vágjuk vagy pépesítjük. Világos rántást készítünk, a tyúkhúrhoz adjuk, húslével felöntjük, sózzuk, a levest 1/4 óráig főzzük. Főzés közben egy kis csomó kaprot lógatunk bele, majd kb. 5 perc után eltávolítjuk. Pirított zsemlekockával tálaljuk.
Tyúkhúrfőzelék. Szalonnát és hagymát megpirítunk, a finomra vágott tyúkhúrt hozzáadjuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük, 15 percig pároljuk, vízzel vagy fehérborral felöntjük. Tálalás előtt liszttel besűrítjük és pirított dió-, illetve manduladarabokkal tesszük felejthetetlenné.
Tyúkhúrsaláta. A növényt a keményebb száraktól, a már elsárgult levelektől megszabadítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, apróra vágjuk. Ecettel, olajjal, kevés mustárral, sóval, borssal, csipet cukorral ízesítve salátaöntetet készítünk. A növénnyel összekeverve rövid ideig érni hagyjuk. A salátát ízesítjük még gyermekláncfű, mezei sóska leveleivel.

Még egy kis kedvcsináló színesség.
 Már ő is a virágzásra fordítja a figyelmet, a viaszos levelei most is mutatósak.
 Még egy kis tavaszi ébredés az avarban.
 A barka is siet, hogy a mókusoknak is legyen egy kis télirevaló táplálék.
A katica itthoni, a tulipánágyásba pihent, de valahogy gyomlálás közbe a levél alól előkerült. Kicsit odébb raktam pár levelet is kapott, a jukka alatt mg rengeteg ideje van pihenni, ott nem gereblyézek.

2013. március 4., hétfő

Tavaszi hirnökök I

A tavasz jelei fotókon. A vasárnapi séta közben kaptam le pár növényt.
 A barka is igyekszik fejlődni.
 Egy kis színesség az avarban(krókusz).
 A téli jázmin méltóan a nevéhez virágzik.
A boróka érett és félérett termései.

2013. február 22., péntek

Újra itt a tél

Tegnap beleéltem magam a tavaszba. Ma leesett egy csomó hó. Mégis úgy gondolom, hogy lassan befejezi a tél, ezek az utolsó szárnycsapások. És az én utolsó téli fotóim a legközelebbi hóig. Ma a gomba lett volna a recept, hiszen fotó készült hozzá, de este majd leírom, az íze nem fog változni, mert megettük egy részét.
A téli képeket viszont felrakom, ki tudja mikor látunk legközelebb havat. A lencsét is becsapkodta a hó, kénytelen voltam megelégedni ezekkel. Sajnos a hópelyhek nagyságát nem tudtam rögzíteni, pedig a cél az lett volna. Ajjaj, feledékeny vagyok, hiszen videózni lehetett volna. Mindegy, már az eső esik, amikor ezeket a sorokat rovom. Bolondos egy időjárás.



2013. február 20., szerda

Tavasz

Tavaszi égbolt télen is lehet. Engem ma elcsábított egy kis időre ez a tavaszi égbolt. Semmi fotótrükk, ez a valódi alföldi táj a mai napon.




2013. február 17., vasárnap

Töltött hagyma és burgonya.

A vöröshagyma is a nátha elleni harcosok között van. Most a kép egy friss menüt mutat.
A töltött vöröshagyma receptje már megtalálható tavaly télről. A különbség csak annyi hogy most kibújtattam a fölösleges részét, de legközelebb marad a felezés, mert ez elég nehezen megy. Amiről még írni szeretnék az inkább az, hogy milyen ötletem támadt. A töltelék több lett mint a hagyma és már nem akartam, a konyhát újra illatosítani.
***
 Ezért derékon kaptam egy burgonyát és megtisztítottam. Ketté vágtam, és a gyümölcs belezővel kiszedtem a belső részét. Megmosdattam, fűszereztem és a sima tölteléket beleraktam. Picit ujjheggyel benyomtam a tölteléket és egy pár csöpp olajt tettem rá. Ment a sütőbe a hagymákhoz. Nagyon finom lett, máskor is fogok krumplit tölteni. Hús helyett is nagyon finom, annak aki vegetáriánus étrendet kedveli. A kifúrt belsőrészt mellészórtam, amikor félig sült volt.
Külön recept nem kell, hiszen a linknél le van írva a töltelék.


Jó étvágyat!

2013. február 15., péntek

2013. február 10., vasárnap

Tél

Kicsit megindult a tél, tegnap óta leesett az egész téli mennyiség. Dolgozott a hólapát, és egy kicsit én is élveztem ezt az időt. Fotózni viszont csak a kapucni alól lehetett, mert a hószemcsék akadályozták a szabad használatot. Csak a fenyőről kattintottam párat és már futottam is be.



2013. február 9., szombat

Tavasz?

 A tegnapi fotó a hóvirágokról. Itt csak a sima virág látszik a talajon.
 Itt már a mai hó apró szemcséi is díszítenek, lehet hogy eltakarja még egy védőréteg, a hidegtől. Igaz hogy csak dara hullott, de azért kezd fehéredni a táj.
Még csak a ráhullott hó színesíti a hólapátot, de elképzelhető hogy vasárnap reggel már használni lehet.

2013. január 30., szerda

Kelt hájas


Itt a hideg és a kalóriadúsabb menük ideje(már akinek). A téli napokon az étkezésünk is téliesedik, kicsit zsírosabb lesz, és gyakrabban használunk száraz hüvelyeseket. Most egy téli recept kerül előtérbe. Nem tudom miért, de nyáron még nem sütöttem.
Megvoltak a decemberi disznóvágások, és vagy a magunkéból, vagy máshonnan beszereztük a hájat. Igaz közeli ismerősöknél szokás volt a kóstolóhoz hájat is tenni, előre megbeszélve. Ma már nem tudom ez hogy van, de sikerült nekem is hájat szerezni. Én már darálás után konyhakészen tettem adagokba a fagyasztóba. Csak este előveszem a másnapi menühöz, és reggel amíg kel a tészta, pici liszttel összedobom.

tészta:
1kg liszt
fél kg körüli konyhakész háj
2 tojás
kevéske tejföl

egy csipet cukor
1 cs élesztő
tej

Töltelék:
sárgabarack lekvár
darált dió
Tojás a kenéshez
porcukor


A háj előkészítése:
A hájat kihűtjük(fagyasztjuk, ha hideg van) a disznóvágáskor. Téglalapokra vágva megy a fagyasztóba a sütéshez.
Most ahogy elővesszük, lehúzzuk a hártyáját és húsdarálón ledaráljuk. Darálás után leöntjük hideg vízzel és kigyúrjuk, gyakran cserélve a vizet rajta. Közben ha találunk közötte apró kis hártyát, kivesszük. Amikor sima és selymes, akkor lecsurgatjuk a vizet teljesen. Máris konyhakész. Kanálnyi liszttel összegyúrjuk és mehet a tésztára.

Tészta:
 Az élesztőt a cukrozott tejbe felfuttatjuk. A tálba öntött lisztre szórjuk a sót, és kis gödröt készítünk. A tejfölt is hozzáadjuk(1-2 kanál). Beleütjük a tojásokat, az egyik is elég ha kevés van. Hozzáöntjük a megkelt élesztőt és összegyúrjuk. Ha szükséges kevés vizet adunk hozzá. Amikor elkészült letakarjuk és hagyjuk pihenni(kelni) langyos helyen. Kb. félóra múlva a nyújtódeszkára tesszük és kinyújtjuk. A hájjal megkenjük ( aprókat csipegetek és sorba rakom a tészta egyik felén(kicsit többet mint a háj fele). Amikor kész, ráhajtom a másik felét és nyújtófával lapogatom(aprókat ütök rá) majd egy csöppet nyújtom. A háj másik felét is rácsipegetem és meghajtom. Kicsit nyújtófázom(veregetem a nyújtófával, apró ütésekkel), majd összehajtom ,jobbról – balról középre, és alul-felül ugyanúgy. Még egyet hajtok rajta, majd letakarom és hagyom pihenni negyedórát. Még kétszer megismétlem a hajtogatás pihenést. Az utolsó után kinyújtom és kockára vágom. Kicsit hosszabbra az egyik felét, nem sokkal, legfeljebb egy centivel.
Minden tészta közepére teszek egy kiskanál baracklekvárt. A lekvárra egy fél kávéskanálnyi (csipet) darált diót szórok.
Ha másfajta lekvár a dió elmarad. A régi (házi) szilvalekvárokkal is csodálatos.
Kettőbe hajtom picit a szélét igazítva és a lisztezett tepsibe rakom. A tetejét megkenem tojással, mehet a sütőbe. Ha vendégnek szeretnénk akkor melegen porcukorba forgatjuk.
Idehaza nagyobb sikere van porcukor nélkül. A lekvárral így is kellően édes.
Jó étvágyat!
Az ennivalók fotózását még gyakorolni kell, mert ez gyenge lett.


2013. január 27., vasárnap

Szilveszteri montázs


A ködös szilveszteri éjszakában elég gyenge fotók készültek, ezért csak egy kis montázs készült.

2013. január 20., vasárnap

Hójelentés

Hójelentés az Alföldről.  Nem lehet azt mondani, hogy sok van, inkább csak pár pehely elszórva.

A cica sem fél a hótól, a lábnyoma is tükrözi A kerék nem süllyed el, kicsi a hó.
A borostyán télen is szépen zöldül.
Hársfa télen.
A fenyő fölött a táj nyári képet mutat.
Az ég kék, nem zavarja semmi, persze kis élénkítés is szükséges a szürkeségbe.

A mai naplemente, kicsit korán, de a keskeny vörös sáv, szebb mint a fotón.

2013. január 11., péntek

Fagylalt januárban

Nosztalgiázzunk a téli fagyiról. A fotó saját, de téli fagyi fotóm nincs, maradt egy kis bolti desszert képnek. Talán nem is kellene annyira a kép, de ezeknek a mintázata tetszett.
A házi téli fagyinak annyi az előnye, hogy nem fontos a cukor, lehet helyette valami más édesítő alap. A diabetikus dolgok ára a csillagos ég, praktikusabb házilag készíteni dolgokat. Legközelebb felrakom a lekvárokat, amiket hasonló módon alkottam... Ha el nem felejtem...

Akkor induljon az a téli fagyi....
Hozzávalók:
Töltelék:
20 - 30 dkg natúr marcipánmassza
pár dkg étcsokoládé
1-2 evőkanál aroma
 A csokit felolvasztjuk és összegyúrjuk a marcipánnal és aromával. Csípünk le belőle kis adagot és ügyesen alakítjuk, formáljuk, majd belenyomjuk a tölcsérbe.
Ha a régi téli fagyihoz akarjuk hasonlítani, lehet félig tölteni ezzel és a másik felét a tölcsérnek más ízesítésű és színezetű marcipánnal.
A tojássárgájából készíthetünk vaníliakrémet: (kevés liszttel, tejjel, cukorral összefőzve és vanília aromával ízesítve, kihűlés után vajjal keverni) és azt tesszük legalulra.
 Ha boltban vettük a lapot, akkor a habbá vert fehérjét gőz fölött verjük cukorral, fényesre(mint a habcsókhoz). A két krémet összekeverjük és mehet a tölcsérbe, a hűtőbe  tároljuk étkezésig.
 Az olvasztott csokiba mártást elhagyhatjuk, esetleg pár dekorációt teszünk rá (színes dekorcukrot, tortadarát, bármit).
Tölcsér alapja:
A legbiztosabb tipp, ami nem is drága, veszünk készen ostyalapot, feldaraboljuk. Gőz fölött formázzuk ki a tölcséreket és nem kell bajlódni a sütéssel és egyebekkel. Ha mégis saját magunk akarjuk elkészíteni...
 hát sok sikert....
3 db tojásfehérje
40 ml víz
kis kanálnyi citromlé
10 dkg porcukor
fél vaj (6-8 dkg)
8  liszt
A vízzel a citromlével és két evőkanál porcukorral szirupot főzünk, majd belekeverjük a vajat, de akkor már nem kell főzni. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, apránként adagolva hozzá a többi porcukrot. A végén hozzáadagoljuk a lisztet és a vajas szirupot. Kicsit pihentetjük és sütjük sütőben. Teszünk egy kanállal és elsimítjuk kerekre. Kb. 5 perc alatt kezd barnulni a széle, készen van. Forrón kiügyeskedjük és azonnal tölcsérré formázzuk őket, mielőtt kihűlnek. Ha másként nem megy, nedves konyharuha segítségével, és mellőzve a kezünk égetését.

2013. január 3., csütörtök

Háztartási és házkörüli tippek IV.


A régmúltból már beraktam a tanácsokat, de a mából is vannak már jegyzeteim, amiket ismerek, apránként berakom ezeket is. Vegyesen a házban és a kertben előforduló apróságok.
Ezeknek egy része a modern mosóporoknál már ritkán kell, de azért  nem mindenhatóak.
Amennyiben odahaza szeretnénk készíteni aromákat, semmi akadálya. Tiszta lesz és el áll hosszú ideig, minden tartósítás nélkül.
Zöld zsenge diót(kb. félig megnőtt) vágjunk ketté és öntsünk rá alkoholt, hogy befedje. Néhány nap múlva kész a dió aroma. Legjobb a 90% körüli alkohol.
Hasonló módon lehet többféle aromát, vagy illóolajat készíteni.
Ma már nem annyira szokás rágógumizni, de a tanácsot leírom, saját tapasztalat.
Rágógumi eltávolítása ruhából:
 Elkészítjük a szokott vasalóhelyünket és a ruhadarabot ráterítjük. A foltra ráhelyezünk egy kopott zsebkendőt(utána eldobhatjuk), vagy vékony ruhadarabot és átvasaljuk a foltot. Átmegy a rárakott ruhadarabra a rágógumi a meleg hatására.. Másik megoldás megfagyasztani a ruhát és a rágó eltávolítható utána.
A fehér zokni talpán folt van, ha más nincs kéznél, nedvesen egy kis sóval dörzsöljük és fehér lesz, már csak öblíteni kell.
A vörösbor foltját is hasonló módon kivehetjük frissiben az abroszból, ha alaposan megszórjuk sóval.
Ha könnyezel a hagymától amíg darabolod, tartsd csukva a szád (esetleg rágcsálj valamit, csukott szájjal).
Áztasd hideg vízbe a vöröshagymát darabolás előtt, kevésbé érzik a szaga.