2013. augusztus 9., péntek

Tartósítás, aszalás


Ez a hőmérséklet kedvező az aszaláshoz, anélkül hogy energiát fogyasztanánk. A természetes meleg is jó lesz, most a nap ad, többet mint kellene. Érdemes kihasználni, hiszen ez a módszer is remek a tartósításhoz, és szívesen fogyasztják a hideg estéken. Gyorsan felszeleteltem pár szem körtét, nem túl termetesek, de nekünk ilyen fánk van. Vékonyra vágtam őket, de nem szedtem le a héját, csak picit megmostam. Kiteregettem, majd visszamentem hogy néhány szem szilvát is hozzátegyek. Még egy kicsit érni kell neki, de ha a fa 
megfelelő oldalán szedjük érettebb. A jelenlegi helyzetben, a gyümölcsök hasonló sorsra jutnak nélkülünk is, akkor legyen egy kis téli rágcsálni való is belőle. Az aszalódás elkerülhetetlen lesz, ha ez a meleg sokáig tart. A barackról már lekéstünk, de akad még néhány gyümölcs és az almafélék is finomak ebbe a formába tartósítva.
Nekem nincs is igazi aszalóm, csak olyan tessék-lássék. Kis szúnyogháló kifeszítve pár lécre, a fölső részére egy darab függönyt rakok, nagyon apró szövésű, és úgy se kell már semmire. Volt év amikor az alsó részét is egy darab függöny képviselte, de ez nem vont le semmit az értékéből. Amikor vége van, csak mosás után összehajtjuk és nem foglal helyet, de ez az aszalóra nem lenne igaz. Pár éve volt, de elég bosszantó volt a tárolás.

 Azt viszont nem figyeltem, hogy a fotót az aszalószilva fajtáról készítettem-e. Mindegy is, mert ezek még a régi, hagyományos gyümölcsfák utódai.

2013. augusztus 4., vasárnap

Repül a nap

Az idén a repülőnapok a hónap elején lettek megtartva. Személyesen nem voltam ott, eszembe se jutott még az sem, hogy figyeljek, más évekbe, szívesen néztem őket. Inkább a zaj ... Nagyon meleg volt, de azért reménykedek abban, hogy mások remekül érezték magukat. Azért amikor közel voltak, odapislogtam én is, és láttam pár szép mozgású gépet. Akkor még a fotómasina se volt a közelembe, pár távoli gyenge valami, még a gépet se állítottam be, ez ilyen év.
Egy remek videót azért betettem, amit feltöltött egy videós.






Videó forrása

Az utak forgalma jelentősen megnőtt, hiszen rengeteg ember jött az eseményre. A rendőrségi helikopterek is cirkáltak, az első napon  60 ezer ember érkezett délig. Több ország képviseltette magát a szokásosnál.
Spanyolország (Sasok Őrjárata)
Hollandia (Holland Királyi Légierő)
Törökország (Török Csillagok)
NATO
Itt látható az összes megjelent ország.


RUSSVNBEL
AUTITA
TURBGRSVK
SRBHRVUKR
ESPDEUPOL

CZENLD



EATCGBRROU


Elérhető a többi információ az eseményekről  itt!

2013. július 29., hétfő

Gyümölcs szépségek

Ilyen melegben ezeket szívesen nézzük.

 

Zöldbableves

Pár receptet a szezonális mindennapi menükből is felrakok. Itt előfordulhat, hogy a fotó is lemarad, hiszen csak estefelé jut eszembe, hogy meg kellene írni. A fotó vagy vakuval(villanynál készül) vagy nincs már mit fotózni. A másik véglet a forró étel. Na azok a fotók is borzalmasak. A pára elszínteleníti az ételt. Van ugyan a gépemen program az ételekhez fotózni, de ott meg a színek annyira hamisak, a valósághoz semmi közük.



Zöldbableves

Szükséges:
 fél kiló zöldbab
zöldségfélékből egy kevés (sárgarépa, zöldség, pár kocka karalábé stb)
zöldség zöldje
1 gerezd fokhagyma
1 új burgonya nagyságtól függően
1 kis vöröshagyma, vagy egy kis hagyma zölddel
fűszerek
törött paprika

zsír(olaj)
kávéskanál liszt


Betéthez:
1 tojás
negyed tojáshéjnyi víz
liszt

Mellé:
tejföl

A zöldbabot feldaraboltam és felraktam vízbe. Hozzá a zöldségféléket és a krumplit. Kicsit megsóztam. Főztem és mire félig főtt volt, nagyon gyenge rántást készítettem. A lisztet a forró olajba és egy kicsit pirítottam, majd a fokhagymát is beledobtam összedarabolva. Amikor kezdett színesedni, akkor a törött paprikát is hozzáadtam, hideg vízzel felöntve a leveshez adtam. A vöröshagymát azért nem írom, mert zöldhagymát használtam. Most azt is beledaraboltam apróra, és pár borsikafű levelét.
Közben a tojást felütöttem egy kis tálba és az egyik felét a tojáshéjnak negyedig töltöttem  vízzel majd hozzáöntöttem. Amennyi lisztet felvett, jó keményre gyúrtam. Innen a neheze, hogy apró csipedtkéket csipegessek belőle. Mivel nem túl pihentem álltam neki a főzésnek lassan ment. Amikor a répa is puha lett utánasóztam és beleszórtam a rabszolgamunka eredményét betétnek. A zöldség zöldjét is beledaraboltam, nagyon apróra és még főztem egy kicsit(10perc körül).

A tejfölt mellérakjuk az asztalra

2013. július 27., szombat

Vége a kerékpározásnak

Forrás
- Véget ért  a 100. Tour de France, de nem értem rá feldobni az eredményeket, most viszont már a Hungaroringet kellene követni félszemmel. Kerékpárosok ott is akadnak most, nem is kis számban.

Froome nyerte a 100. Tour de France-t.
Fotó forrása
"24 órás kerékpárverseny és családi kerékpáros események a Hungaroringen."


2013. július 23., kedd

Nyár, hőség


A víz fodrozásába játszanak az árnyékok.
Szörf paradicsom.

A nyári melegbe kell egy kis vízparti séta. Én ezt kerékpáron csináltam és néha megszakítottam sétával, a fotók kedvéért. Jó pár kilométert letekertem, de nagyon tetszett, mert itt nem volt olyan meleg, csak az idő volt rövid.
A nap fénye megcsillan a vízen. Ez a kényelmes pad tökéletes pihenni, de horgászni is tökéletes.