2010. október 20., szerda

Bögre gombóc.


Nagyon régen gyerekkoromba ettem és finom íze volt. Köretnek használható.

Szükséges:
fél kg burgonya, egy kanál liszt, olaj, 1 fej vöröshagyma, só, fűszerpaprika.
A krumplit megpucolom, és felkockázom (legjobb a szétfövő fajta). Felöntöm annyi vízzel hogy ellepje , kevés sót szórok bele.
Puhára főzöm. A kanál lisztet elkeverem egy kevés hideg vízzel. Ha puha a krumpli, lassú tűzön, folytonos  keverés mellett hozzáöntöm. Készre főzöm, hogy ne legyen leve. Hagyom egy kicsit kihűlni.
Felkockázom a vöröshagymát, és megpirítom az olajon. Hozzáadom a törött paprikát, és lehúzom a tűzről. Most jön a lényege a formázás. Fogunk egy bögrét (régen volt ehhez egy nagyobb fémbögre) és teszünk bele egy kis vöröshagymás alapot. Körbeforgatjuk a bögre alján és oldalán. Majd egy kanállal a krumplis masszából  beleteszünk. Körbe körbe forgatjuk,  míg kerek nem lesz, kiborítjuk egy tálba. Ha már kevés a vöröshagyma, pótoljuk, és folytatjuk ameddig nem fogy el az alapanyag. Tökéletes köret bármilyen párolt húshoz.
Gyerekkoromban sült sonka szelettel is fogyasztottuk vacsorára.
A fotón lévő lett volna minta, de nem gombócoztam vele, mert éhes voltam. Csak elterítettem a tányéron és rászórtam a vöröshagymás cuccot. (bevallom egy kicsit híg is lett, mert gyakorlat teszi....)

2010. október 13., szerda

Ez is köret

Ez is köret, ha már így alakult.
A sok szívességből kiszedett sárgarépát kellett hasznosítani. Nem volt tervbe, hiszen télire lett volna majd a szép eltéve. Mindegy, felhasználtam.(meg kellett a fagyasztóba is tenni egy keveset, de hát majd csak elfogy valamire onnan is.

Sárgarépa, liszt, pici tej,vaj, reszelt sajt, (ízlés szerinti mennyiség) só, olaj. (fűszerek ízlés szerint)



Megtisztítottam az egészet, és hosszába felszeleteltem.
félig megpároltam egy kevés enyhén sós vízben. Közbe elkészítettem a tervezett öntetet.
Besamel mártást csináltam ( liszt pirítása vajon halványra, tejet adagolni és folytonos keveréssel felfőzni), és kevés sót tettem hozzá.
Egy tepsit (vagy tűzálló tál is jó) megkentem egy kevés olajjal. A sárgarépát leszűrtem a levétől, és beleterítettem.
Leöntöttem a mártással, és bedobtam egy kicsit a sütőbe. Mikor már elitta a mártást és csaknem kész volt, megszórtam a reszelt sajttal.  Még egy kicsit hagytam a sütőbe. Csak hogy a sajt rápiruljon.(ha ráég akkor igazi keserű)
Natúr pipifasírt volt hozzá. (természetesen leves is, nehogy éhen haljanak a kísérleteimtől)
Közepes sikere volt, én viszont élvezettel ettem, mert kedvelem a répa természetes ízét.
Fotó az most nincs, ezt se terveztem megírni.

Számomra kedves

A kis csotrim megpróbálom megóvni. Ez a kerékpárom beceneve is. Fogtam egy kis marék vöröses agyagot és feloldottam egy kis vízbe. Jó sűrű  levet csináltam. Egy festőecsettel óvatosan (a kényes részekre vigyázva) a sárhányóra fröcsköltem.
A váz is kapott egy kicsit, oda ahol nem érintkezik a ruhámmal. Persze az áttételbe nem juttattam, hiszen szeretem a kis vacakot. Hagytam megszáradni a napon egy kicsit. Messzebbről rozsdás és kopott benyomást kelt az új kerékpár. Senki rá se nézne. Olyan jól sikerült hogy a szemüveges ismerősöm megkérdezte:
  - Te nem vettél új biciklit? Mintha azt mondtad volna hogy veszel.
 Elmeséltem neki az álcát ,és kitűnően szórakoztunk.
Sajnos az eső lemossa, de ha hagyjuk az esőcseppeket is akkor sokkal elhanyagoltabban néz ki. Csak a láncot nem lehet, na de az lehet új is rajta. Az előzőt folyton simogattam a port is letöröltem róla... ennek a belsejét rendben tartom, de kívül mindig lesz valami rajta, amitől öreg és kopott benyomást kelt. Így megmaradunk egymásnak.



"a kerékpár számomra a szabadság szinonímája"
Tom Ritchey
2013 tavasza
 Nem volt elég biztonságos, de ez itthon veszett el a kerítésen belül.

2010. október 11., hétfő

Lusta és gyors desszert

Vettem pár gyönyörű és olcsó almát. Mint az álom. Hatalmasak mosolygósak. A fajtáját nem is saccoltam. Idehaza kiderült hogy kemény, savanykás meg egyebek. Mindenki kerülgette. Így lett belőle a lusta desszert.
Gyorsan megpucoltam és kidobtam a magházát. A csíkokat csináló reszelőn lereszeltem. És feltettem párolódni a saját levébe amit majd enged. Nagyon pici sót tettem bele (nem elírás) hogy az édes íze kevés édesítővel is kijöjjön. A vége felé őrölt fahéjat és édesítőt  (cukor) adtam hozzá. Rövid idő alatt megpárolódott. Még szórtam rá egy pici fahéjat, és lezártam a gázt. Csak natúran tettem a család elé. A színe eléggé sötét, de az íze finom.

Teli a ...(hócipőm)





Teli a ...(hócipőm)
Ellopták a tököm
Ami mozdítható
Minden vinni való
Nekik kell enni
Nekem nem jut semmi
Én dolgozom vele
Másnak telik begye
Nekik nincs mit enni
Én az irigy senki
Nagyon pipa vagyok
Ki tesz igazságot
Csak egy tolvaj család
Lop és csal a galád
Hol vannak törvények
akik engem megvédnek
Volt a sok ígéret
Meséltek meséket
Hogy nem leszünk
csupa tolvaj hona
Szigorítás fegyelem
Odafönt és idelent.




Legutóbb nyafogtam hogy sok a kertben a tök. El se fogy. Ennyire nem volt zavaró, hogy egyik nap megjött a kéretlen segítség. Ami igazán bosszant, hogy fejes káposztám alig volt. (most a nincs állapota következett be). Ami vékonyka volt, mint a répám apraja és a zöldségem nagy része, az maradt. Csak a földből lett kiszedve.
A kerítésemet kezdhettük újra fűzni.


Utóírat: Alkalmi munka lehetőség, nagydarab díjbírkozóknak. Kert őrzése.
(ha a hajzata hiányos, előnyt jelent)

2010. október 7., csütörtök

Burgonyakrokett.

Nyitogattam  a hűtőajtót, hátha eszembe jut valami ennivaló ötlet. Akkor pillantottam meg az előző napi törött krumplit.
Hideg nem hideg, valami ötlet kellene hozzá vacsorára, hogy elfogyjon. Beugrott a krokett ötlete. Gyorsan véghezvittem,  mielőtt meggondolom magam. Pár szelet husi is volt még a hűtőbe, mutatva hogy valaki megint mellőzte az étkezést.
Azt mellédobom és kész a kaja...
Néha a spontán ötletek sikeresebbe,k mint a nagy nekikészülődéssel, tervezéssel készült kaja.

Kroketthez kellékek.

  1 kg krumpli, 3 evőkanál liszt (kicsit púpozva), só,
bors, tojás, prézli. (aki szereti a zöldség zöld se rontja el)
A kisütéshez valami olaj (zsír)
A krumplit megpucoljuk, és felkockázva megfőzzük. (az igazi, a régi szétfőzhetőből lenne).
Megtörjük,kicsit hagyjuk hűlni, a tojást nehogy összekapja. Beleütjük a tojást, a liszttel, fűszerekkel összegyúrjuk .Kinyújtjuk a gyúródeszkán, és csíkokra vágjuk. A csíkokat megsodorjuk, késsel darabolni kezdjük. Mint a nudli alapot, csak nagyobbakra. Kézzel kiformázzuk a kroketteteket, végigrakjuk a deszkán. Sütés előtt picit prézlibe nyomjuk és mehet a sütésbe. Nálam a prézli lemaradt.
Bármihez finom köretnek. Önálló vacsorának is megteszi, valami kis főzelék mellé feltét helyett.

2010. október 4., hétfő

Töltött tök

Szükséges:
Tök, darált hús, 1 zsömle,(tej a zsömle áztatásához) zöldség zöld, fűszerek,olaj, tojás (1-2), vöröshagyma, gerezd fokhagyma.
A mennyiséget nem írom mert a tök nagyságától függ. Nem méréssel, csak szemre dolgozok. Ha picit sok akkor púposabbra rakom. 
A tököt ketté vágom (ha gyenge nem szedem le a héját) és kiszedem a belsejét. A végét levágom. Ennek a zsenge cukkininak a belsejét is megtartom. A gyümölcs kiszúróval szedem ki belőle. Megmosom, és hagyom picit száradni.
A vöröshagymát felkockázom és pirítom egy kanál olajon. A darált húst is beleteszem és kicsit tovább pirítom, közbe fűszerezem. (só, bors, kömény (őrölt), egyéni ízlés szerint. A legvégén a fokhagymát is hozzáadom feldarabolva. 
Hagyom kihűlni. Összekeverem a tojással, a beáztatott kifacsart zsemlével. Beleszórom a felaprított zöldség zöldet.
Gyengén besózom a tököt, és belerakom a tölteléket (ráhalmozom..) Fóliával lefedem, és mehet a sütőbe. Ha leveszem a fóliát akkor beszórom mellé a kikapart részt, és megsül.
Van amikor felhasználom egy kis kaporral (tejföllel)szósznak mellé..

A képen láthatónál, kicsit kevés volt a töltelék. Néhány kis kivájt belsőt is ráraktam. A picurka csillagtököt is megtöltöttem, és a kalapját visszaraktam. Ha már megtermett.

Kilók

Kicsit újra a kilókkal foglalkozom. Ennek az oka hogy a sok állítólagos testmozgás közben, visszajött másfél kiló.
Eredetileg ezen az őszön is szerettem volna lerakni pár kilót, de mintha eltévesztettem volna. Felszedtem egy kicsit. Úgyhogy újra várhatóak a fogyókúrás menük. Csak felrakom a már elkészülteket. Néha persze azért lesznek nem fogyókúrásak is. Szokásosan

2010. október 1., péntek

Töltött gomba kirántva.


A gomba fejeket megmostam (most leforráztam és hagytam kihűlni)  A törzsüket kitörtem, és apróra kockáztam fel.. Egy kis fej vöröshagymát is felaprítottam..
Kevés olajon elkezdtem pirítani, és ahogy színesedett, az apró gombatörzseket is hozzádobtam. Együtt pirítottam, és közbe fűszereztem.
(ha nem fogyókúrás akkor egy csöpp darált hús is mehet hozzá.) Hagytam kihűlni egy kicsit. Pici zöldség zöldet is aprítottam hozzá. Egy tojást beleütöttem, és összekevertem. Ha túl laza akkor egy kis prézli segíthet. Ha kemény tejföllel lehet lazítani.
Beleraktam a gombafejekbe púpozva. Mintha kis labdák lennének. Kicsit kézzel össze is lapogattam. Majd óvatosan lisztbe, tojásba, és prézlibe forgattam. A tojás segít összetartani. Nálam csak egyből nézett ki a töltelék. Olajban kisütöttem, és tányérra raktam. A tányéron a képen, néhány szelet idősebb cukkini a félkör alakú.
Bármilyen köret tökéletes hozzá.

2010. szeptember 26., vasárnap

Trombitavirág



Kevés gondom van ezzel a trombitavirággal. Nem szokott ilyen nagy lenni. Főleg mivel nem szereti a hideget, ragaszkodik a lakáshoz. Persze én is igényt tartok rá. Az én jogom régebbi, és nem növöm ki a lakást. Tudom én hogy vissza lehet, kell is vágni. Csak elgondolkodtam azon, ha hagytuk volna a természetes közegében. Ahol nincsenek korlátozva a hely igényei.
Elképzelhető hogy fa nagyságú növénybe lehetne gyönyörködni. Most vagy én lakok rossz helyen, vagy ez a növény került messze a honától. Akarjuk, de vajon miért? A saját éghajlatunkon természetes növények is gyönyörűek. Mi mindig valami extra után vágyunk.

 Most törhetem a fejem, hogy hol teleljen ki ez a hatalmas növény. Már tavaly is gyanús volt, hogy igényelné az egész helyiséget ha hagynánk. Az illatának a finomságáért fizetni kell...

Mondjuk a muskátli nem nem nő nagyra. Inkább azt kellene tartani.

2010. szeptember 25., szombat

Almás táska

Apró almás táska!
Itt semmi recept sincsen. Csak megsütöttem a leveles tésztából a dinsztelt almával. Kicsit vékonyra sikerült, és ropogós lett. Most este ahogy néztem, tökéletesen fogy.
A maradékból lett a pár pogácsa. Nem kellett agyonsütni.

2010. szeptember 23., csütörtök

Paprikás krumpli.


Mindig írom a recepteket, és most rájöttem, hogy alapvető recepteket nem is írtam még.
Pedig azokat is készítek. Úgy hogy jöjjön a mai menü.
Krumpli.
Kolbász(lecsó is jó, nem lesz gyomorégés a füstölttől)
1 zöldpaprika
Vöröshagyma.
Fokhagyma
Fűszerek.
A hagymát apróra kockázva megpirítom, szórok rá törött paprikát, és rádobálom a vékony hasábra vágott burgonyát(akkor is krumpli az) felöntöm vízzel hogy ellepje. A zöldpaprikát belekockázom. Sózom (kevés őrölt köménnyel javítom a lecsókolbászt.) Ha a krumpli kemény fajta, egy kávéskanál lisztet szórok bele a lébe. Óvatosan hogy csomómentes legyen. Ha 3/4  főtt akkor beleteszem a kolbászt, elvágva több darabra (néha belekockázok egy keveset pluszba).
A fokhagymát is beledobom apróra vágva (vagy préselve).

Most ˝nem tudom mi ˝ saláta volt hozzá.
Két pici uborka a lugasról, ványadtak görbék, senki se ette volna meg .Egy zsenge cukkini (le kellett héjazni mert csúnya volt) Egy piros paprika. Nem kaliforniai, csak bepirosodott. Az egészet leszeltem. Csípet sóval, almaecettel, kávéskanál édesítővel elkevertem. Nagyon csöpp fokhagyma gerezdet is tettem hozzá. Hagytam érni néhány órát. (Mire hazaérünk összeérik...)

2010. szeptember 20., hétfő

Sütőtök krém (lekvár)


    * 1 kg sütőtök
    * 2 db citrom
    *  Kristálycukor (édesítő) a mennyiséget nem írom mert ízlés dolga.
    * Vanília (rúd, aroma, vagy cukor)

A sütőtököt kimagozom és keskeny csíkokra vágom. Csak az érett tökkel az igazi. Egy kis időre a sütőbe rakom, de nem sütöm teljesen, úgy mintha megennénk. Közbe lereszelem a citromhajat, csak a sárga részét. A levét is kinyomom. Hagyom hogy kicsit hűljön a tök, és a héját leszedem. Összetöröm mint a krumlit, és felrakom főni. beleteszem a citromalapot, és mikor felforr, a cukrot hozzáadom. Folyamatosan kevergetve főzőm míg a cukor el nem olvad. (ha vanília aroma van azt csak a végén keverem bele.)A rúdvaníliát belekaparom a citromalapba. Ha vaníliás cukrot teszek hozzá, az a cukor elolvadása után belemehet, és még kevergetem vele egy kicsit. Üvegekbe rakni,és száraz dunszt.

Ez az alaprecept, de...
nem igazán kapós nálunk. Ha sok sárgabarack terem (na nem az idén) akkor nem is rakok el, csak picit. Most még van tartalékom.Úgy hogy lekvár nem lesz, csak krém.

Sima krém.
 Ha tököt sütök akkor szoktam bővebben rakni a sütőbe, és a maradékot használom föl.(nem mindenki eszi meg nálunk). Nem is nevezném lekvárnak, inkább simán sütőtök krémnek hívom. A kihűlt tököt kiszedem a héjából. Összetöröm pépesre, kevés édesítőt adok hozzá. Fölforrósítom teljesen, és mehet az üvegekbe. Semmi ízesítőt nem teszek hozzá, teljesen a saját íze marad meg. Apró üvegekbe rakom, és meleg helyre teszem száraz dunsztba.  Desszert helyett ki lehet kanalazni.  Így nem csömör, inkább mintha csak a sima tök volna. Egyszerre több tepsit is kisütök, ha van kedvem pancsolni, és az a tartalék, ha semmi ötletem sincs hogy mit tegyek az asztalra.
Ez is jó bármihez, még natúran is.
Nem kell sok, mert a párom úgy néz a sütőtökre, mintha mérgező lenne.

2010. szeptember 18., szombat

Karalábé leves, soványan

1 karalábé
2 kis sárgarépa
1 szem burgonya
Fűszerek
Petrezselyemzöld
Tejföl
Megtisztítunk egy zsenge karalábét, a legfiatalabb leveleket is megtartjuk. Apró kockákra vágjuk. Két három kis sárgarépát is megtisztítunk, és hasonló nagyságúra kockázzuk. Egy közepes nagyságú burgonyát külön lekockázunk.
A karalábét és a sárgarépát nagyon pici olajon(zsíron) kevergetve dinsztelem egy darabig. Ettől aranysárga színe lesz a levesnek.Mielőtt pirulni kezdene hozzá adom a krumplikockákat, és felöntöm vízzel. Leves mennyiségűre. Hagyom forrni lassú tűzön. Közbe a zsenge karalábéleveleket lecsíkozom, és beleszórom. Az eres részét eldobom. Ezt öreg karalábéval nem lehet mert annak a levele már nem az igazi. Egy szál hagyma zöldet(vagy egy fej pici hagymát, egészbe) is beleszeletelek.
Fűszerezem (só, ételízesítő). Törött paprikát nem szoktam, mert a színe a répátol arany lesz. Ha hígnak találom akkor a tejfölbe teszek egy fél kanál lisztet, és a teljes készenlét elött pár percel belekeverem. Legtöbbször elhagyom ezt, és csak a tányér mellé teszek tejfölt (így fogyókúrás is). Ha teljesen kész, a láng lezárása előtt beleszóróm a petrezselyemzöldet, és lezárom a lángot. Csak a zöldet ollózom fel,a keményebb szárat nem. Fotót nem csináltam, mert ez nem mutatós inkább finom. Ja, és akkor még eszembe se jutott hogy megírjam.

Töltött paprika

Paprika
30 dkg darált hús
6-8 dkg rizs
Pici vöröshagyma
1 tojás
Kevés liszt (rántáshoz)
Fokhagyma gerezd.
1 kanál étolaj                         
fűszerek.                       
 Néhány közepes méretű zöldpaprika. Kiszedjük a a csumáját, és az ereket, magokért is benyúlunk.
Megmossuk kívül belül, és hagyjuk lecsöpögni.A hagymát megpirítjuk egy picit, és azt is hagyjuk kihűlni. A rizst félig megfőzzük, és hagyjuk kihűlni. Ha langyos összekeverjük, a rizst a tojással és a hússal. A hagymát is hozzákeverjük.
Sót és borsot teszünk hozzá. Én kedvelem, ha pici őrölt köménymag is van benne.
Beletöltjük a zöldpaprikákba, lazán, hogy főzés közbe ne repedjen szét. Majd a paradicsomlébe feltesszük főni. Ha megfőttek kiszedjük a paprikákat, és világos rántást készítünk a paradicsomléhez. Összefőzzük mártásnak.Mielőtt  végleg elkészülne, visszarakjuk a paprikákat és összeforraljuk. Nálam, néhány paradicsom mag is látszik, de attól még ehető!

2010. szeptember 13., hétfő

Almás sütemény változatosan

Egy csomag margarin, cukor ízlés szerint.
Pici só,1 tojás, egy kis tejföl.
Liszt,1 sütőpor.

A szoba hőmérsékletű margarint tálba tesszük. Hozzáütjük a tojást és a sót rászórjuk. A cukrot is ráterítjük, majd a tejfölt öntjük hozzá. Beleszórjuk a sütőport és összekeverjük. amennyi lisztet fölvesz, annyit adunk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Nem tapogatjuk sokáig mert a kezünktől is melegszik. Kicsit a hűtőbe tesszük.
Az almát lereszelem, és picit cukorral párolom. (fahéjat adok hozzá.)
(két lapot kinyújtva lehet pitézni vele.)

Gyorsabb recept.

Megvesszük a mirelit leveles tésztát. Ha kiengedett, akkor a nyújtódeszkán kiterítjük, és leheletvékonyra nyújtunk egy-egy levágott darabot belőle. Apró kockára daraboljuk, és az előre elkészített almából, egy kávéskanálnyit adunk minden kockára. Picurka kifliket csinálunk belőle, és jó távol rakjuk egymástól a tepsibe. Mikor teli van minden tepsi és a hócipőnk is akkor abbahagyjuk. A maradék tésztát egybe kinyújtjuk ráterítjük az almát egy csíkba, mint a bejglit feltekerjük, az úgy kerül a tepsibe.

Az okosabb háziasszony azzal kezdi.

Na ebből is lehet almás pitét csinálni, és tényleg gyors...

Tök felhasználása, mint recept.

Sütőtök felhasználása lesz egy ideig a receptem. Még csak néhányat ismerek, de majd kikísérletezem a többit is.

Túl sok sütőtök termett.
Majd elvisszük haza, ahol esetleg még a régi recept alapján fölhasználhatják.
 Még gyermekkoromban használtuk elég sokat. Most leírom ezt a módszert, tanulságul.
Késő őszi fagyok előtt a legpraktikusabb elkészíteni. Azokból a tökökből készítjük elsősorban, ami már nem fog beérni. Leszedjük őket,mielőtt megfagynának. A szárát ledaraboljuk. Ha nagyon sárosak lemossuk őket. Majd egy tiszta deszkát keresünk, és egy üstöt is mellé. Fogjuk a baltát (a répareszelő kicsit strapásabb, de finomabb)
és kisebb kockákra daraboljuk. Magostól mindenestől felkockázzuk. Persze a romlottat nem rakjuk közé. Belerakjuk az üstbe. Mosunk közé egy kevés apró krumplit. Csak úgy héjasan. Alágyújtunk, és megfőzzük. Ha kihűlt, kevés kukoricadarát vagy korpát adunk hozzá. Majd vödörbe adagoljuk. Elindulunk vele a disznóólhoz. A kimosott vályúba adagoljuk.
A többit a fantáziára bízom.
Az érettről majd később írok, mint receptről.

2010. szeptember 12., vasárnap

Almás pite

14 evőkanál liszt.
(1 ft. árú élesztő)
Zsiradék (5-6 kanálnyi olvadt, de nem meleg, vagy 3-4 kanál simán )
4-5 kanál cukor.
Késhegynyi só.
3 tojás (ha keveset tojnak a tyúkok, egy is elég)
Tej a futtatáshoz + ha kell a tésztához(2 dl körüli összesen)
Ha nagyon lefölöztük a tejet, rakjunk hozzá a föléből.

Töltése:
Alma,
cimet,
cukor.

A mai receptekre lefordítva.
Kb.
70dkg liszt,1 cs élesztő, 25dkg margarin vagy olaj, pár kanál cukor, csöpp só, pár kanál tejföl, és a tej amennyi kell.
2 tojás.

Alma
Fahéj
Cukor(édesítő)                                  

Almát lereszeljük, és dinszteljük a saját levében egy ideig, hogy elpárologjon. A cukrot csak a legvége felé adjuk hozzá a fahéjjal együtt.
Amíg kihűl elkészítjük a tésztát.

Élesztőt felfuttatjuk picit cukros tejbe..
A lisztet tálba öntjük, szétszórjuk a sót rajta. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből teszünk el, kenni a tetejére.
A többit a liszthez öntjük. A cukorból ami megmaradt, azt is szétszórjuk a liszten. Összekeverjük, és a felfuttatott élesztőt beletesszük a tejföllel együtt.
Összegyúrjuk, majd az (margarin) olajat is beledagasszuk. Jó alaposan átdolgozzuk a tésztát,Nem túl keményre, majd hagyjuk kelni egy kicsit.

Kétfelé vesszük a tésztát, és kibéleljük egy tepsi alját. Ha jól dinszteltük az almát, nem lesz leve és nem kell prézli hozzá. A tetejére terítjük az almát, és befedjük a tészta másik felével.
Kicsit megszurkáljuk, és megkenjük tojással (ha elfelejtettünk hagyni, a cukros víz is megteszi, bár nem az igazi)
Tűpróbáig sütjük, és slégen daraboljuk.

Sajnos a kemence nincsen meg hozzá, hogy igazi legyen. Fotó sincs, mert ezt a receptet én sem próbáltam mostanában. Remélem nem felejtettem ki semmit.

2010. szeptember 8., szerda

Burgonya és cukkini. (vegáknak)



Parázs krumli
Tök (cukkini, vagy csillag)
Petrezselyemzöld.
Kevéske olaj.
1 fej vöröshagyma.
Fűszerek.
Mivel szeretek kísérletezni, így kis tétellel dolgoztam. Tehát mennyiséget nem is írok le.
Megtisztítottam  egy darab cukkinit. Idősebb volt, gondolkodtam mit is akarok. Közbe az apró krumplit megfőztem hajasan,  gondoltam ha más nem lesz, majd sütök mellé fasírtot, vagy valamit. A cukkinit (jó kemény volt) apróra kocáztam, és megsütöttem nagyon kevés olajon. Mikor kiszedtem, megfűszereztem. Néhány szem krumplit is megsütöttem. A többit megforgattam aprított petrezselyem levélbe. A hagymát is felkockáztam és megsütöttem.
Összekevertem az egészet. Pár kiskanál tejfölt  raktam néhány helyre. A zöldpaprika csík csak a fotó kedvéért van rátéve-) Természetesen nyers. És a kopott kis masinámmal a fotó elég vacak, de az étel nagyon ízlett.

2010. szeptember 5., vasárnap

A karcsúság példaképe

Karcsúság példaképe

Akit be szeretnék mutatni, kecses és karcsú mint egy manöken.
Számomra, már kora tavasszal kellő vonzerővel bírt. Úgy néztem rá mint a gyermekemre. Na majd ő megmutatja, viszi valamire.
Hát tényleg megmaradt a karcsúsága. Lehetne kicsit molettebb az alakja. A magasságát is túlzónak találtam. Családom közölte, fiatal még, sokra viheti. Szóvá tettem hogy a feje is elég kicsi maradt. A termetéhez nem kellene egy kicsit nagyobb?
Azzal vigasztaltak kinövi, egy igazi szépség lesz belőle. Ma már látom ez nem így lesz. Kacsú és magas továbbra. A szépsége lassan elveszik megvénül, és a feje még üres.
Elfelejtette hogy többre értékelném, ha a fejét növesztette volna meg.
Csak tudnám mihez kezdjek vele? Haszna kevés, csak a helyet foglalja. Nem egyedül van, komoly társaságba töltötte a nyarat.
Csak az elveik voltak azonosak. Csak a test nőtt, a fej üres maradt.
Fejetlen káposzta

2010. szeptember 3., péntek

Diéta és diabetes

Diabetes, vagy diétás.
Két különböző szó, amit nem lehet összekeverni.
1.  Az egyik betegséget jelent a szervezetbe.(diabetes)
Most a fajtáit nem is részletezem, de nem nem is lényeges. Hiszen több fajtája van. Még olyan is amelyik diabetes szóval kezdődik, de nem a cukor és a szénhidrát szabályozása  a lényege.
 2. Diéta: lehet túlsúly miatt, vagy csak képzeletbeli túlsúly, akkor már az is betegség.
. Vagy a különböző ételallergiák.
Természetesen a cukrosok is diétáznak, de más módon mint a fogyókúrázók.
De a kettőt összekeverni eléggé szokatlan. Vagy csak nekem?
Az írás egy félreértés miatt jött létre. Ezen az oldalon néhány fogyókúrás recept "is" van.
Nem a diabetes  mellitus étrendet követők számára.
 Olyan is van közte, de csak gyakorlott ember tudja szétválasztani.
Sajnos sokan azt hiszik ez játék, ezért írtam ezt a pár szót ide.

2010. augusztus 31., kedd

Kapros túros palacsinta.


A kertbe még láttam néhány fiatal kaporhajtást. Gyorsan csokorba szedtem mielőtt elszáradnak. Lehet hogy az idén már nem lesz. Bár a második kelés még odébb van. De ebbe a változó időjárásba semmi se biztos.
Csak bent kezdtem tervezni hogy mit is csináljak.
És a palacsintára tippeltem, hiszen még volt egy kis túró a túrós tészta készítésből. De lepénynek kevésnek találtam.
Szükséges:
1 tojás,
tej, liszt, csipet só.
A töltelékhez:
Túró (ha házi a tejföl nem kell)
kapor,
Cukor (édesítő)
A tölteléket készítettem el először. A túrót megszórtam édesítővel. A megmosott és leszárított(leráztam a vizet) kaprot ollóval apróra daraboltam a túró tetejére. Az egészet összekevertem alaposan, krémszerűre.
Bekevertem a palacsintatésztát kézi habverővel, hogy gyorsan elkészüljön, persze csomók nélkül.
A két első gáznyílásra rátettem a két sütőt, és pillanatok alatt elkészültem, a palacsintákkal.
Na jó nem pillanatok alatt, de eléggé lerövidült.
Megkentem a palacsintákat és sorba raktam. Mikor hazaért mindenki, kevés tejfölt rátettem, utána mikróba egy kicsit átsülni.

A fotót viszont rossz formátumba kicsinyítettem (eddig nem is tudtam hogy van olyan). Az eredetit meg eldobtam, úgy hogy az nincsen..

2010. augusztus 27., péntek

Pizzaféle

Hamis pizza.
Palacsintatésztába szórtam reszelt cukkinit, és vastagabb palacsintákat csináltam.Keresgéltem hogy mit tegyek rá vacsorára. Készítettem  kockázott paradicsomot.  Bepirosodott fehér paprika is akadt a hűtő aljába.
Abból is kockáztam fel egy kicsit. Reszeltem sajtot.
 Egy kis maradék kolbász, párizsi,gépsonka stb. (mindazt ami a hűtőben volt a mindenes kistányéron) . Mindent apróra vágtam, a húsdarálót nem szereltem össze annyiért.
Pirítottam egy fej hagymát, és rádobtam az összekockázott ezt meg azt. Átsütöttem, és egy tojást a tetejére ütöttem hogy valami összetartsa. Közbe fűszereztem.
A pirított egyveleget rátettem a kisütött lapokra. Inkább a közepe felé terítettem. Megszórtam sajttal.  Rászórtam a paradicsom és paprika kockákat. Jelentős mennyiségben. El is veszett alatta az a kis rátett apróság.Bedugtam a mikróba egy 1-2 percre, csak a sajt miatt. Kész a korai vacsora. Nem extra finom, de nálunk a nyers paradicsom és paprika elfogy gyümölcs helyett is.

2010. augusztus 26., csütörtök

Nyári súly ellenörzés

Mostanában nem írtam a súlyomról. Nem azt jelenti hogy tökéletes lett az alakom. Az csak rajzprogrammal megoldható.





Valahogy így kellene gyorsan megoldani.







Viszont nem változott rossz irányban se. Pedig kedvemre csipegettem. Jó hát sok zöld félét, de azt amúgy is nagyon szeretem.
Ma ráállítottam magam a mérlegre. Az eredmény ugyanannyi volt mint a legutóbbi. Nekem ez is szép eredmény.

2010. augusztus 21., szombat

Kirándulás augusztus huszadikán




Olyan döntésre jutottunk, hogy az augusztus huszadikát valahol a zöldben töltjük kint. Távol a tömegtől és a zajtól.
Nem a világvégén csak valahol a környéken. Rábeszéltem a családot hogy akkor menjünk ahhoz a dombhoz újra. Ott alig van valaki, és a környezet nagyon szép. Azt hogy eredetileg volt-e itt a növényvilág, és úgy lett védett terület, nem tudom.
Vagy mesterségesen telepítették egy helyre. Mindenesetre természetes jellege van. Nekiindultunk, de mivel nem mindenki imádja a kerékpárt, így négy keréken mentünk odáig. Felmásztunk, hát elég meleg volt ahhoz, hogy az izzadás elinduljon.


A kilátás kárpótolt. Persze ez csak ilyen síksági szemmel nézve igaz. Egy dombos vidéken élő nevetségesnek érezte volna.
Most bátrabb fotók is készültek. Persze mindenkit lefotóztunk úgy hogy a háta mögött csak a felhős ég volt, és semmi más.


Határozott fenyegetések hangzottak el arra nézve, hogyha valaki a neten találná a képmását. Mármint ezekből a fotókból felkerülne néhány darab. A gyámoltalanságom azért annyira tartott hogy 4-5 méter távolság köztem és a domb  széle között mindig volt.


Kedvenc kerékpározó helyemről is készült felvétel. Nagyon távolinak látszott. Ugyanakkor a gabonatáblák már nem látszottak. Nemsokára újra elmegyek arra, mert csodaszép látkép.

Persze ha nem lesz csapadék, mert a földút másképp megközelíthetetlen.





Lefelé nevetgélve vonultunk, hiszen könnyedén ment. Alig találkoztunk emberekkel. El is indultunk a tölgyerdő mellett, és hosszan sétáltunk az árnyékba. Egy helyen 10-12 méteres meredek oldal volt (mesterségesen létrehozva). Láttam hogy sokan megpróbálták megmászni. Akkor támadt az az ötletem, menjünk fel mi is.

Senki nem jár arra aki, nevetgélne rajtunk. Fákba kapaszkodva, néha gyökerekbe, és négykézláb is, de sikerült feljutni. Addig tartott a vállalkozó kedvem. Fenn úgy döntöttem keresek egy könnyebb utat. Volt egy természetes lejtő, és elindultam arra. Igaz a végén a ragaszkodó kedvű növényeket le kellett szednem. Senki nem követett, ők lefelé is ugyanott mentek. Nekem nem kellett nadrágfék, és tiszta maradt a fenekemen a ruha. Megvártam őket hogy utol érjenek. Kellemesen sétálgattunk néhány horgász volt arra, Bár mintha több lett volna mint szokott.
A sáskák, és a szöcskék nem kívántak modellt állni nekünk. Elugráltak és mimikriztek a fűben. Képtelenek voltunk lencsevégre kapni őket. A növényzetbe semmi extra nem volt azon a részen a tó parton. Egy szitakötőt sikerült becserkészni,de az is elég halvány lett.


Mellettem lépkedő családtagom, lelassított akaratán kívül egy kocogó gyíkot. Picit hozzáért a cipője. Megállt és úgy gondolta akkor nem látjuk. Ő is mimikri fazon volt Róla sikerült néhány fotót készíteni. Ellenőriztük semmi baja se volt, vígan szaladt tovább. Én egy parányi kék lepkét csíptem el. A többiekben csak a szemünk gyönyörködött. Ahogy kiértünk a sűrűbb növényzetből, komolyan meglepődtünk. Jelentős létszámú ember gondolt arra amire mi. Hogy a városközponti rendezvény helyett a zöldet létesítik előnyben. Valóságos tömeg volt.
Elindultunk onnan, már csak pár tündérrózsát fotóztunk le. Terveztük hogy még egy hosszabb sétát teszünk a kevésbé látogatott részen, de csak hazaindultunk.



Vettünk útközben egy utcai árustól, egy hatalmas dinnyét. Azzal zártuk a csavargást.
Itthon ahogy gép elé kerültem, és felraktam a képeket, félreraktam a családi fotókat a szokott albumba. Majd a rossz minőségűek következtek.Ők a lomtárba mentek.

2010. augusztus 17., kedd

Tériszony


Már a délelőtti konyhai tevékenység közbe eldöntöttem, ma magasra török. Kis domb az egész, kacskaringós szerpentinnel. Fölfelé mentem rendesen, igaz később a belső felén az útnak.





Boldogan hogy majd milyen remek fotókat készítek. Ha, ha, ha..... Már háromnegyedénél gyanús volt, hogy talán mégse kellene, de a csakazértis velem volt. Felmentem.





Mikor elfogyott a szerpentin, ott álltam a semmi közepén. A széle felé nem akartam menni. Óvatosan körbefordultam a fotómasinával.






Megszületett a határozatom, nagyon alföldi vagyok. Remegett a gyomrom. Eldöntöttem, ide se szeretnék túl sűrűn feljönni. Lehet hogy a hegyeknél is gond lenne? Régebben megmásztam néhány kicsit. Most gyáva nyúl vagyok?
A lefelé nézést azért legyőztem. Kicsit lassan, de elindultam lefelé.
Néha megálltam, azért hogy pár fotót összekapjak. Lassan és nem közelítve a korláthoz. Még a vihar előtt leértem.


Nem volt kedvem hazamenni, a jó melegbe egy kis eső nem ijeszt meg. Tovább sétáltam a vízparton.




A vízisízőket nézegettem, és a halászok mellett is elsétáltam. Megjött a menetrendszerű eső. Egy fiatal tölgyfa alá álltam be.




Itt találkoztam egy gyönyörű lepkével. Ő a fa törzsén keresett menedéket. Annyira szép volt, hogy elővettem a gépet, de a látási viszonyok miatt vaku kellett. Az én lepkém felháborodottan átment egy másik fához. Nem nagyon félt, de nem akartam zavarni. Persze agyon ázni se. Rövid zuhé volt. szinte alig kaptam vizet. A lábam ezután csatakos lett, de ez jó volt a langyos füvön. Még másfél órát sétálgattam, de a következő esőre leléptem.


Most visszanézve azért, a látvány megérte a kockázatot. Lehet hogy legközelebb mégis? Újra.....
Ha lehetőség lesz rá.......






 Itt még látható néhány fotó!