2013. április 13., szombat

Tavaszodik a kertekben

 Pár kis kerti vendég ami a tavaszt idézi elénk. A barack virág egy kicsit megfázott, ezt a rozsdás szegély mutatja. Hogy lesz-e rajta valami ezt nem tudom, de igyekszik.
 A rózsaszín jácint dupla szirmokkal büszkélkedik, kicsit fényt kapott a fotó,  de már sötét van, hogy megismételhető legyen.
 Sárga nárcisz is a napfényt idézi elénk.
A kis kék jácint is kinyílt, de elég sápadt a virágja, és elnyílt nagy része. Az ő ideje már letelt.

2013. április 5., péntek

Fűszeres, paradicsomos mártogatós

Mivel a (ketchup) nevével gondjaim vannak és ahogy elnézem az internetes világnak is, nevezzük mártogatósnak.
Ezt a kis mártogatóst(mártást, kecsöpöt) a télire elrakott paradicsomléből hoztam össze. Sokkal könnyebb sűrített paradicsomból, de lassan itt lesz újra a paradicsom és frissből is készülhet.
A paradicsomléről szépen leöntöttem a tetejét és az üveg aljában levőt használtam fel, nem ráztam össze.
Szükséges:
paradicsom lé, vagy sűrített paradicsom, esetleg friss
vöröshagyma, ha van zöldje azzal együtt 
fokhagyma

bors
csípet édesítő(cukor)
tetszőleges fűszerek, amit szeretünk(zöldség zöldje, sárgarépa turmixolva, vagy zellergumó egy darabka, vagy zöldje, esetleg karalábé darabka)
(kis törött paprika se rontja el, akár csípős is lehet)
A paradicsom levem bazsalikom levelekkel volt elrakva, ezért nem említem külön. A vöröshagymát nagyon apróra kockázzuk egy kis hőálló edénybe. ha van hagyma zöld ollóval parányira daraboljuk a többi közé. Ha  zöldségfélét is használunk akkor vagy apróra daraboljuk, vagy turmixoljuk. A fokhagymát is feldaraboljuk vagy préseljük. Hozzáöntjük a paradicsom levet és megsózzuk egy kicsit. Ha télire elrakott, óvatosan, hiszen alapból van benne só. Gyengén megborsozzuk, szájízre, és besűrítjük folyamatos keveréssel. Én erre a célra a mikrót használtam, így nem közbe csinálhattam a dolgom. Ha félkész megkóstoljuk és ha szükséges picit édesítjük. Az időt nem lehet pontosan meghatározni, de néha ránézünk, akkor elég ha öt percekkel indítunk. Ha az állaga a híg palacsintatésztához  hasonlít és puha benne minden akkor kivesszük. Ha darabos maradt ,kicsit lehet botmixerezni(nem oké a helyesírása, de szerintem meg jó), ha a darabosakat turmixoltuk, fölösleges. Én egyiket sem csináltam, annyira apróra vágtam, hogy szétment benne.
Nyáron még különlegesebb a friss paradicsommal és a sokféle fűszernövénnyel.
Sült krumplihoz is adhatjuk kis tálkába mártogatni.
A fotó hát olyan, amilyen...Közbe egy helyen fényt kapott és retusáltam. Ettől kicsit foltos lett a mártás.


2013. március 28., csütörtök

Húsvét


Ebben az évben nagy valószínűséggel fehér húsvét lesz. Sok embernek lesz gondja a hóval, de attól még jól érezheti magát, hogy nem utazik át a fél országon. Nem olyan idő van. Telefonon elérhetjük a számunkra fontos embereket, és a jókívánságokat megosztjuk. Én is hasonlóan teszek. Minden idelátogató vendégemnek nagyon boldog ünnepeket kívánok. A nőneműeknek sok locsolót, a férfiaknak nagyon sok hímes tojást, de a sima piros is kedves ajándék.
              NAGYON BOLDOG HÚSVÉTI ÜNNEPEKET!

2013. március 26., kedd

,,Fekete karácsony és fehér...''

Nem terveztem már a téli fotókat, de egy kicsit sok lett ez a márciusi hó. A fél ország hó alatt. Ez a bekötőszöveg sem ma íródott, csak folytatom, mert rájöttem, van még tél.
,,Fekete karácsony és fehér húsvét'' lehet hogy ez a közmondás nem alaptalan, bár tavaly nem úgy tűnt. Most behozza a több évi hiányt.
Ezek a varjak sem gondolták a nagy fészekrakás közbe, hogy még jönni fog a tél. Ez a fotó még a tavaszi készülődést mutatja, pedig csak pár nap különbség a képek dátuma közt. Most a fészekrakás helyett a mindennapi falatjukat kell összeszedni.
 Ez a kis hófúvás az ajtóm előtt volt, pedig fedett az a rész. Nem nagyon jó a fotó, de ez még kora reggeli felvétel, csoda hogy sikerült ennyire is.
 A jövendőbeli tujáimat a hó eltemette, pedig már szépen fejlődtek. kicsit  kiszabadítottam őket, jó lenne ha túlélnék. Nem nekik való ez a teher.
 Ez a gif a pontos kora tavaszi helyzetet példázza. A napsütéses kék égbolt is márciusi fotó, a hó pedig grafika, mégis látjuk hogy van. A hóhelyzet elég vacak jelenleg: ,, Nem ette meg a kutya a telet'' tartja a közmondás. Van benne igazság.

2013. március 22., péntek

Sós palacsinta II



Itt sajtos ízesítésű palacsinta lesz az ennivaló. A palacsintatésztát elkészítjük a szokásos módon, és kisütjük.
A tölteléken lesz a hangsúly. A mennyiséget nem írom le, hiszen attól függ, ki milyen vastagon megkenve szereti.
Szükséges a töltelékhez:
tejföl
sajt
fűszerek(só, esetleg bors)
besamel:
liszt
tej
vaj
A lisztből és a tejből és a vajból besamel mártást készítünk(link), és hagyjuk kihűlni. Közben fűszerezzük tetszőlegesen, de hagyhatjuk alapba és majd a sajt íze lesz a domináns.
 A sajtot lereszeljük, a fajtáját mindenki maga dönti el. Azért persze a túl pikáns ízűek és a füstöltek mégsem az igaziak. Bár ha valaki azt szereti akkor... A kihűlt mártásba beleszórjuk a sajtot, ha kell, egy kevés tejfölt is adagolunk hozzá. A palacsintákat vékonyan megtejfölözzük(el is maradhat, ha soványan szeretnénk) majd megkenjük a sajtos mártással. Föltekerjük és sorba rakjuk. Fogyasztás előtt tejföllel picit dekoráljuk és a sütőbe dobjuk egy picit. Ha sietünk a mikró is megfelel a célra. A maradék sajtos mártást az asztalra tesszük, hátha valaki még belemártaná a palacsintákat.
Összerakhatjuk a palacsintákat tortaformába is.
Jó étvágyat


2013. március 19., kedd

Sós palacsinta I





A palacsinta tésztát nem tejjel készítem ehhez, hanem ásványvízzel Régen szódavízzel készítettük, de megfelel az ásványvíz is. A mennyiséget nem íróm le, hiszen alapdolog.
Szükséges:
ásványvíz
liszt
tojás

sütéshez anyag(zsír, olaj)
Összeállítjuk a palacsintatésztát egy habverővel és kisütjük a szokásos módon. Nem esszük meg előre, közben, mert akkor az étkezésnél már nem lesz étvágyunk.
A töltelékéhez felhasználhatunk maradék pörköltet is. Elsősorban csirkehúsból szoktam készíteni, de másikból is finom. A húst kicsontozom a maradékból és ledarálom. Kevés tejföllel lazítom és ha kell, utána fűszerezem. A palacsintákba egy nagy kanállal teszek és négyszögletesre hajtom. Tűzálló edénybe rakom(kis tepsi is jó) pár pötty tejfölt szórok rá, és egy kicsit a sütőbe rakom.
Ha nem maradékból készítjük, akkor ledaráljuk a húst. Egy vöröshagymát felkockázunk és kicsit megpirítunk. Rászórjuk a darált húst és tovább pirítjuk, gyengén fűszerezzük.  A végén egy kis tejföllel lazítjuk és hasonló módon folytatjuk, mint a maradékkal.
Tejföl helyett lazíthatjuk egy kis paradicsomlével is.
Egy leveshez feltálalhatjuk második félének, de megteszi vacsorára is.

2013. március 16., szombat

Még egy kis tél


Nem terveztem már a téli fotókat, de egy kicsit sok lett ez a márciusi hó. A fél ország katasztrófa övezet, az utak lezárva, az elakadt járművek a hó alatt. Ez egy kicsit sok lett. Ehhez képest felénk csak szolid hó volt, pedig jutott ide is rendesen. Ez a kint felejtett kerékpár mutatja, hogy akadt egy kis csapadék.
  Pedig nem maradt kint huszonnégy órán át.

Ez az aranyvessző éppen virágokat hoz, de most a hó is rákerült, pedig a tavasz színét akarta mutatni. A jégcsapért kicsit sétálni kellett, de levettem a fotó kedvéért és egy fatörzshöz raktam. Kicsit már fázott a kezem, igyekeztem a fotózást befejezni.

2013. március 14., csütörtök

Március 15

Csak egy zászló lobog a képen, de melléírtam a dátumot. A pontokat lehagytam és a címből is, nem is tudom miért...

Nálunk a  1848-as forradalom kezdete és Nemzeti ünnep lett utólag. Nem térek ki a politikai részre,  a művészek megemlékezése figyelemre méltó. Írók és festők emlékeztek meg alkotásaikkal. Mi csak szavakkal és egy képpel, adózunk.
Most a kép nem március idusára(Julius Caesar) emlékére van itt. Csak a mi kis szerény ünnepünk, ami csak nekünk jelent sokat. Attól függetlenül, hogy világviszonylatba is elég sok esemény köthető ehhez a naphoz. Nem írok a fiatalokról sokat, mert most sem túl békés a .....

2013. március 11., hétfő

Besamel mártás



Ez az a mártás, amit csaknem mindenhez használunk. A süteményeknél alapból, mindegy hogy sós vagy édes. A sült húsokhoz is nagyon jól lehet fűszerezni, a csőben sült tésztákhoz kihagyhatatlan. A nyár zőldféléinél, akár rakott valamit készítünk, ott is hasznos.
Az édesnél a vaníliával nagyon finom, de lehet akár színezni és krémhez adagolni.
Sósnál a gyömbértől a borsos változatig bármi tökéletest, amit szeretünk..

Az alap szükségletei:
liszt
tej
vaj
csipet só
A mennyiségnél ha először csináljuk, kevéssel kezdjünk:1 kanál liszt, egy lapos kanál vaj( 2,5 dkg), két és fél deciliter tej
A tejet fölmelegítjük, és félrerakjuk. A vajat felforrósítjuk és a lisztet beleszórjuk. Kicsit pezsegtetjük, éppen hogy színe legyen, anélkül hogy elkezdene barna lenni. A tejet apránként adagoljuk lassan hozzá, folytonos keverés mellett. Besűrítjük lassú tűzön és egy csípet sót adunk hozzá.
Innentől kezdve fűszerezzük, ízesítjük attól függően hogy édességhez használjuk fel, vagy valami sóshoz.

2013. március 9., szombat

Tavaszi színek


Egy kis tavasz a mai délelőttről. Hetek óta a receptjeim tervezem felrakni, de mindig jön valami kis új, ma egy kis tücsök lett a vendég. Egy rigót hallgattam, de lefotózni semmi esélyem nem volt az ágak között. Azért az énekét élveztem a kerti kapirgálás közben.

 Kicsit korán jelent meg ez a kis fekete, nem ellenőriztem, hogy alszik-e, vagy csak pihen. a harmadik lehetőségre nem is gondolok.

2013. március 8., péntek

Nőnapi virág

A valamikori nőnap a női egyenjogúságért indult. Magyarországon 1948 óta ünneplik meg. Ma már semmi köze a harcos nőkhöz, inkább egy kedves gesztus a férfiak részéről.

2013. március 5., kedd

Tavaszi hirnökök II

 Tavasz napéjegyenlőség a csillagászati tavasz, március 21. körül van.
Én most mégis tavaszinak ható képeket raktam fel, pedig még a hivatalos tavasz odébb van. De a rügyek idejében elindulnak és a jó idő ígéretét adják, igaz hogy tegnap reggel az ország leghidegebb pontján voltam éjszaka, de később már a kertbe is lehetett egy kicsit tevékenykedni. 


A tyúkhúr már elindult és rendületlenül virágzik, ahol nincs, ott meg igyekszik kibújni. Valamiért minket kedvel, talán mert elég sok a szabad terület ahol kedvére fejlődhet, nem igényes. Akár az útszéli fűben megbújva is képes fejlődni. Hirtelen nézve szép apró virágok, de egyúttal erőszakos gyomnövény.  Közönséges tyúkhúr (Stellaria media) a szegfűfélék családjából(beceneve: libahúr, lúdfű stb.). Képes egy több ezer magot létrehozni egy egyed, és hosszú ideig alvó állapotba marad a mag. Még húsz év múlva is életképes.
Ugyanakkor gyógynövényként hasznos kis növény. Ha megmossuk a zsenge leveleket, a salátákhoz adagolhatjuk. Kis mennyiségben gyógyszer helyett jó, fűszerként.  Szárítva is tárolhatjuk télire, bár ez a növény csaknem egész évben vendégünk.


 Pár recept a tyúkhúrhoz, nem saját: 
A receptek forrása http://terebess.hu/
 Tyúkhúrleves. A tyúkhúrt megmossuk, megtisztítjuk, finomra vágjuk vagy pépesítjük. Világos rántást készítünk, a tyúkhúrhoz adjuk, húslével felöntjük, sózzuk, a levest 1/4 óráig főzzük. Főzés közben egy kis csomó kaprot lógatunk bele, majd kb. 5 perc után eltávolítjuk. Pirított zsemlekockával tálaljuk.
Tyúkhúrfőzelék. Szalonnát és hagymát megpirítunk, a finomra vágott tyúkhúrt hozzáadjuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük, 15 percig pároljuk, vízzel vagy fehérborral felöntjük. Tálalás előtt liszttel besűrítjük és pirított dió-, illetve manduladarabokkal tesszük felejthetetlenné.
Tyúkhúrsaláta. A növényt a keményebb száraktól, a már elsárgult levelektől megszabadítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, apróra vágjuk. Ecettel, olajjal, kevés mustárral, sóval, borssal, csipet cukorral ízesítve salátaöntetet készítünk. A növénnyel összekeverve rövid ideig érni hagyjuk. A salátát ízesítjük még gyermekláncfű, mezei sóska leveleivel.

Még egy kis kedvcsináló színesség.
 Már ő is a virágzásra fordítja a figyelmet, a viaszos levelei most is mutatósak.
 Még egy kis tavaszi ébredés az avarban.
 A barka is siet, hogy a mókusoknak is legyen egy kis télirevaló táplálék.
A katica itthoni, a tulipánágyásba pihent, de valahogy gyomlálás közbe a levél alól előkerült. Kicsit odébb raktam pár levelet is kapott, a jukka alatt mg rengeteg ideje van pihenni, ott nem gereblyézek.

2013. március 4., hétfő

Tavaszi hirnökök I

A tavasz jelei fotókon. A vasárnapi séta közben kaptam le pár növényt.
 A barka is igyekszik fejlődni.
 Egy kis színesség az avarban(krókusz).
 A téli jázmin méltóan a nevéhez virágzik.
A boróka érett és félérett termései.

2013. február 22., péntek

Újra itt a tél

Tegnap beleéltem magam a tavaszba. Ma leesett egy csomó hó. Mégis úgy gondolom, hogy lassan befejezi a tél, ezek az utolsó szárnycsapások. És az én utolsó téli fotóim a legközelebbi hóig. Ma a gomba lett volna a recept, hiszen fotó készült hozzá, de este majd leírom, az íze nem fog változni, mert megettük egy részét.
A téli képeket viszont felrakom, ki tudja mikor látunk legközelebb havat. A lencsét is becsapkodta a hó, kénytelen voltam megelégedni ezekkel. Sajnos a hópelyhek nagyságát nem tudtam rögzíteni, pedig a cél az lett volna. Ajjaj, feledékeny vagyok, hiszen videózni lehetett volna. Mindegy, már az eső esik, amikor ezeket a sorokat rovom. Bolondos egy időjárás.



2013. február 20., szerda

Tavasz

Tavaszi égbolt télen is lehet. Engem ma elcsábított egy kis időre ez a tavaszi égbolt. Semmi fotótrükk, ez a valódi alföldi táj a mai napon.




2013. február 17., vasárnap

Töltött hagyma és burgonya.

A vöröshagyma is a nátha elleni harcosok között van. Most a kép egy friss menüt mutat.
A töltött vöröshagyma receptje már megtalálható tavaly télről. A különbség csak annyi hogy most kibújtattam a fölösleges részét, de legközelebb marad a felezés, mert ez elég nehezen megy. Amiről még írni szeretnék az inkább az, hogy milyen ötletem támadt. A töltelék több lett mint a hagyma és már nem akartam, a konyhát újra illatosítani.
***
 Ezért derékon kaptam egy burgonyát és megtisztítottam. Ketté vágtam, és a gyümölcs belezővel kiszedtem a belső részét. Megmosdattam, fűszereztem és a sima tölteléket beleraktam. Picit ujjheggyel benyomtam a tölteléket és egy pár csöpp olajt tettem rá. Ment a sütőbe a hagymákhoz. Nagyon finom lett, máskor is fogok krumplit tölteni. Hús helyett is nagyon finom, annak aki vegetáriánus étrendet kedveli. A kifúrt belsőrészt mellészórtam, amikor félig sült volt.
Külön recept nem kell, hiszen a linknél le van írva a töltelék.


Jó étvágyat!

2013. február 15., péntek

2013. február 10., vasárnap

Tél

Kicsit megindult a tél, tegnap óta leesett az egész téli mennyiség. Dolgozott a hólapát, és egy kicsit én is élveztem ezt az időt. Fotózni viszont csak a kapucni alól lehetett, mert a hószemcsék akadályozták a szabad használatot. Csak a fenyőről kattintottam párat és már futottam is be.



2013. február 9., szombat

Tavasz?

 A tegnapi fotó a hóvirágokról. Itt csak a sima virág látszik a talajon.
 Itt már a mai hó apró szemcséi is díszítenek, lehet hogy eltakarja még egy védőréteg, a hidegtől. Igaz hogy csak dara hullott, de azért kezd fehéredni a táj.
Még csak a ráhullott hó színesíti a hólapátot, de elképzelhető hogy vasárnap reggel már használni lehet.