2013. szeptember 1., vasárnap

Körte beborítva


(én utólag kiborítva)
Szükséges:
pár körte,
kávéskanálnyi vaj
kevés cukor

Víz és én.
A vasárnapi desszertnek nem jutott eszembe semmi különleges. A körte viszont szépen sárgul és ehető. Gyorsan lekaptam pár szemet és megmostam alaposan. Lefeleztem és kibeleztem, a szárakkal együtt, bár eredetileg a szárát rajta hagyják. Újra átmostam, csak úgy hajasan és kicsit lecsöpögtettem tésztaszedőbe. Nagyon kevés cukrot tettem egy nyeles edénybe, és megolvasztottam egy kicsit. Hozzádobtam egy kis vajat, tovább kevergettem. Beledobáltam a körtéket igyekezve, hogy a vágott felével kerüljön lefelé. A körtéket pároltam egy kis ideig , a nyéllel meg mozgatva a gyümölcsöket, de egy apró fakanállal is piszkáltam őket, hogy mindenütt puhuljon a gyümölcs. Közbe elforrta a körték által adott levet, és csak az olvasztott édesség ölelte át a körtéket. Amikor már újra karamell állapotba került, lezártam alatta a gázt. Apró kis tányérkákra adagoltam, dekorációt nem adtam semmit.
Nagyon jól néztek ki, megkóstoltam és finom is volt. A családnál azonban nem arattam nagy sikert vele, az volt a vélemény, hogy a körte natúran is finom, fölösleges volt vele a munka. Legközelebb nem kapnak ilyent, majd meggondolják a válogatást.
 A gyerekek azonban szívesen fogyasszák.

Fotó nincsen, mert a gépem rakoncátlankodik, ráadásul valahogy el is fogyott, mire most este elkezdtem leírni. Nem terveztem hogy megírom, ezt a kis kudarcot.

2013. augusztus 31., szombat

Krumpli leves



Szükséges:
krumpli
egy szál sárgarépa
1 paradicsom
1 fehér paprika
1 kanál liszt
kiskanálnyi őrölt paprika
zsír vagy olaj
kömény

vörös és fokhagyma
petrezselyemzöld
bors

A hagymát megpirítjuk háromnegyedig és rádobjuk a lisztet, kicsit pirítjuk és közbe a fokhagymával együtt a köményt is rászórjuk. Ha jó, rászórjuk a paprikát és beledobjuk a felkockázott krumpli, a karikázott sárgarépával együtt. Felöntjük kb. kétszeres mennyiségű vízzel és megsózzuk. A paprikát és paradicsomot is belekarikázzuk. Ha félig főtt, megszórjuk borssal és az apróra vágott petrezselyemzölddel. Tálalásnál mellétesszük a tejfölt, aki kér, tesz a levesébe.

Krumplikrémleves


Ennek lefutott a szezonja, nem nagyon van már  régi krumpli, de az új is beért.

fél kg burgonya (ó)
1 kispohár tejföl
1 gerezd fokhagyma
esetleg 1 fej vöröshagyma
kevés zsír vagy olaj
só,
babérlevél
bors, (nálam a bors kimarad)
petrezselyem zöld
A vöröshagymát felkockázzuk apróra és megdinszteljük, a vége felé adjuk hozzá a fokhagymát és egy picit még pirítjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt megtisztított krumplit és felöntjük vízzel, hogy ellepje, beletesszük a babérlevelet és megsózzuk. Puhára főzzük. Ez csak ó krumpliból igazi, ha újkrumpli van csak otthon akkor inkább elégedjünk meg a sima krumplilevessel.
Mikor puha a krumpli, kidobjuk a babérlevelet és pürésítjük a krumplit. A tejfölt hozzákeverjük, és fűszerezzük. Picit összeforraljuk és tálaljuk.

2013. augusztus 29., csütörtök

Vihar


Egy kis meglepetés délutánra Kecskeméten. Nem fotóztam, csak átéltem, hogy leesett az elmaradt egész nyári csapadék pár perc alatt. Azt hogy mit vert le, tört össze pontosabban holnap leltározom fel.