2011. szeptember 27., kedd

Becsinált leves fogfájáshoz.






Ez egy egyedi alkalomhoz tökéletes ennivaló!
Ha kertes házba lakunk, kimegyünk a kertbe, egy kis tállal. Belelegelünk minden zöldséget, amit a levesbe szoktunk rakni. Ha nem lakunk ott, akkor összeszedünk egy levescsomagba előforduló mindenfélét.
Pontosítom:
Egy kisebb karalábé, vagy egy fél ha nagyobb,
Sárgarépa,
Zöldség és a zöldje is kell,
Vöröshagyma zöld, vagy egy fél hagyma,
Egy nagy, vagy két kisebb burgonya.
Borsikafű,
Kávéskanálnyi liszt,
Tej, vagy tejföl (esetleg mindkettő)
Kevés zsír a rántáshoz

Egyéb fűszerek, amit szeretünk.

Megtisztítjuk a zöldségféléket és feltesszük főzni vízbe. Fűszerezzük. Amikor félpuha, a zöldség zöldet is beledaraboljuk. Ha hagyma zöldet használunk azt is, a borsikafüvet is beleaprítjuk. Ha puha, összetörjük (turmixoljuk) az egészet. Mintha krémleves lenne. Ha kalóriadúsan szeretnénk, akkor berántjuk. Ha soványabban, akkor habarjuk a levest. Tejjel hígítjuk a szükséges mennyiséghez.
Tálaláskor gazdagítjuk tejföllel a levest.
A nem fogfájós családtagoknak ajánlatos a második fogást, egy kicsit kalóriadúsabbra venni. Mivel a fogsorunkat a fogászhoz akarjuk vinni(kuncogás).



2011. szeptember 24., szombat

Gyümölcsleves



Ez is a fogfájáshoz mehet. Ha még mindig fáj a fogunk.
 Most felsorolom ebbe mi került.  Nem azt jelenti, hogy pont ilyenekből kell belerakni. Ami éppen van otthon, abból készítsük el.
Körte
Alma
Magozott meggy fagyasztóból.
Kávés kanál liszt.
Tej (vagy tejföl)
 Fűszerek (fahéj), édesítő (mézet is tettem bele, egy kicsit),  csípet só,

Megtisztítom a friss gyümölcsöket és felteszem, annyi vízbe, hogy ellepje. Megfőzzük, a meggyet is beleszórjuk.
 Ha befőttből készítjük, akkor csak összeforraljuk a gyümölcsöket.
Csípet sót is teszek bele és édesítem. Ha kalóriadúsan akarjuk készíteni, akkor rántást készítünk hozzá. Ha fogyókúrásan, akkor a kávéskanál liszttel és a tejjel habarást készítünk.
Kevés tejjel felöntjük, ha keveselljük a levét. Ha gazdagon szeretnénk tálalni, akkor a végén még tejfölt is keverünk bele. A végén megszórhatjuk a tányérba egy kevés fahéjjal.

2011. szeptember 15., csütörtök

Virágok

Talán ez mégis jobban néz ki az oldalon.





Rossz napom van

Idén már a negyedik miniszter nyújtotta be lemondását csütörtökön Brazíliában - közölte az El País című spanyol napilap. A ......., a turisztikai tárca vezetője nyújtotta be lemondását, mert ő is korrupciós ügybe keveredett, akárcsak a többi tárcavezető.

Egyszer azt olvastam, lemondott a japán közlekedési vezető,  mert késett a vonat pár percet.


2011. szeptember 8., csütörtök

Éhező országok



Nagyon szomorú ez a hír. Újabb szomáliai részt nyilvánított az ENSZ éhség sújtotta övezetté. Kelet-Afrika egy részén ez a szomorú újság.
Komoly élelmiszerhiány tizedeli a lakosságot. Mindenki elismeri, hogy az adatok sivár képet festenek az országról. A nemzetközi segítség ellenére is, több százan halnak éhen. Ha nem tudnak gyors megoldást találni, akkor tombolni fog az éhség.
Ugyanakkor olyan nyilatkozatokat olvastam, hogy előfordul az, hogy nem jut el a küldött pénz és segélycsomag a szükséges helyre. Útközbe eltűnik. Nekem erre már nincsen szavam se, mert mit is lehet mondani erre? Hogy ez egy mostanában megszokott dolog? Az az éhes kisgyermek is tudja ezt? Vajon neki elég lesz-e az ígéret, hogy majd kap enni? Értem a szárazságot, az aszályt. Nem csak értem, élem is a mindennapokban. A többit nehezen...
Közbe folynak a hatalmi harcok...


Nekem meg az jutott eszembe, hogy a napi ebéd olyan kis sikert ért el, idehaza.

2011. augusztus 28., vasárnap

Szilvalekvár és lé



(A fotón potyó szilva van, nem igazán lekvár alapanyag. Gyümölcsleves esetleg.)
A módszeremmel sokkal kevesebb ideig kell főzni a lekvárt. Igaz hogy sokkal  több gyümölcs kell hozzá, de nem vesz kárba.
Megmosom a szilvát, és kimagozom. (Ha van elég idő, akkor magozás után vékony cukor réteggel lefedve pihentetem 8-10 órát) Ha kevés az időm gyorsítom. Felteszem a tűzhelyre és felforralom, gyorsan kiadja a levét a szilva. Majd hagyom hűlni egy kicsit.  Tésztaszedővel kiszedem a szilvát a saját levéből. Átszűröm teljesen. A szilvahúst felteszem főni. Ha kevés lenne a lé, öntünk vissza alá egy keveset. Amikor jó az állaga, adunk hozzá cukrot és összefőzzük utoljára. Az üvegekbe öntünk egy kicsit és körbeforgatjuk, így nem pattan el. Teletöltjük, lefedjük és mehet a száraz dunsztba.
Sokkal kevesebb cukor szükséges hozzá, mintha azzal akarnánk besűríteni.
A levet elfogyaszthatjuk frissen, üdítő ital helyett. Vagy vegyes gyümölcsleveshez adagolhatunk belőle. Nem kell azonnal elhasználni, jó lesz télen amikor már kevésbé vagyunk telítve szezonális gyümölccsel.

A szilva levét felforraljuk és üvegekbe töltjük. Csipet tartósítót(nátrium-benzoátot)szórunk rá és mehet a száraz dunsztba. Italnak elhasználhatjuk, vagy pár almával télen gyümölcslevesnek. Nem foglalja a helyet a fagyasztóba.

2011. augusztus 27., szombat

Őszbarack fagylalt




Őszibarack fagylalt(vizes)
Fél kiló barack, fél liter víz.A cukor mennyiséget lehet alakítani tetszőlegesen(20-40dkg).  Az édesítőnél más az összetétel, szájízre érdemes csinálni.
A barackot kimagozzuk és a haját is eltávolítjuk. Szétverjük robotgéppel, vagy turmixoljuk. A vízbe feloldjuk a cukrot melegítés közbe. Ha felolvadt elzárjuk és hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a barackkal teljesen, jobb a géppel. Berakjuk a fagyasztóba és közbe többször kivesszük egy percre, átkeverni, hogy finom legyen (kb. óránként). Néhány óra alatt kész és hosszan tárolható fagyasztóba. Tálalásnál egy kis pihentetés szükséges, a fagyasztón kívül, hogy könnyebben adagolhassuk. Ha fagylaltgépünk van, természetesen sokkal egyszerűbb az egész.
Ugyanezt tejjel is készíthetjük, akkor pár hét után, el kell fogyasztani.

Ha tejszínes fagyit szeretnénk, akkor a víz helyett tejszínt használunk.
Tisztítás után az egész hozzávalót összekeverjük (turmixoljuk) amig a cukor elolvad.
Szinte habosra keverjük és fagyasztjuk.
Ez sokfajta gyümölccsel készíthetjük, csak az édesítése különböző. Használhatunk ízesítőket, vanília rúd, vagy citromlé.
Természetesen dinnyéből is készíthető, csak akkor a víz fölösleges.
Díszítésnek(dekoráció) a szokásosakat lehet: csokireszelék, citromfű levele, menta levele, vagy a készített gyümölcsből pár kocka, gömb.

A fotón nem  őszi barack fagylalt van.

Kánikula desszert.

Nem sok munkával jár, de most nagyon praktikus. Bármilyen gyümölcs megteszi, a fagyi a lényeg. Nálam néhány sárgadinnye gömb került a puncs fagyira. A formázóval csináltam a gömböket, és hűtőbe raktam. Ha sürgős a fagyasztóba is lehet. Kanalaztam fagyit és rászórtam a hideg sárga dinnyét. Bármilyen gyümölccsel létrehozható. Gyümölcs nélkül is tökéletes a fagylalt.-)

2011. augusztus 20., szombat

2011. aug. 20. (Új kenyér ünnepe)


Augusztus 20-ról eszünkbe jut Szent István, az államalapítás, az új kenyér, az alkotmány és a Szent Korona ünnepe.
Számomra az új kenyér ünnepe kifejezés a legkedvesebb. Mindig változhat az elnevezés és a nap jelentése. A kenyerünk marad. Csak gondoljunk arra, hogy akinek kenyere van, az már kicsit könnyebben indul az életnek. Már Augusztus idejében is a béke feltétele volt a kenyér és szórakozás (panem et circonses).

Kenyér recept

Fél kiló liszt (kenyérliszt a legjobb)
3 dkg élesztő,
2 dkg só
Langyos víz szükség szerint.

Az élesztőt langos vízbe tesszük,egy kiskanál liszttel(kovászt készítünk) Megvárjuk amíg a kovász megkel rendesen, valami langyos helyen. Egy tálba a sót és a lisztet beleszórjuk, és a kovászt hozzáadjuk. Összegyúrjuk, adagolva a langyos vizet amennyi kell. Majd nekiállunk összedolgozni. Addig dagasztjuk (ököllel bunyózunk) amíg az edény falától és a kezünktől is el nem válik. Vagy előkapjuk a robotgépet és munkára fogjuk. Ha kész a tetejét vékonyan meglisztezzük, keresztbe teszünk rajta egy fakanalat (vagy a nyújtófát). Letakarjuk egy konyharuhával, vagy négybe hajtott abrosszal és langyos helyre tesszük kelni. Egy óra a maximum. Átgyúrjuk és a kívánt formára alakítjuk a tepsibe rakva. Újra pihentetjük egy kicsit.
Vízzel átkenjük a tészta tetejét és kis bevágást csinálunk a tészta szélességén (ha hosszúkás akkor 2-3 bevágást is tehetünk rá)
Előmelegített sütőbe rakjuk, kis párát alakítunk ki a sütőbe (valahova teszünk be egy kis edénybe vizet)
10-20 perc múlva a vizes edényt kivesszük. A félig sült kenyeret érdemes még egyszer átkenni egy kis vízzel. Ha szükséges kicsit takarékon is süthetjük. A lángot szabályozhatjuk, vagy a kenyérre egy kis ideig sütőpapirt rakunk.
A kisült kenyér szép piros színét mindenki ismeri.





Petőfi Sándor: Fekete kenyér

Miért aggódol, lelkem jó anyám,
Hogy kenyeretek barna, e miatt?
Hisz meglehet: ha nincs idehaza,
Tán fehérebb kenyérrel él fiad.
De semmi az! csak add elém, anyám,
Bármilyen barna is az a kenyér.
Itthon sokkal jobb ízü énnekem
A fekete, mint máshol a fehér.
 

2011. augusztus 3., szerda

Gólyák

Felnőttek a gólyák, ehhez nincs is mit hozzáfűzni. Belenyúltam a képekbe, mert elég késő volt amikor arra jártam, esett is. Én meg szívesen kísérleteztem.



2011. július 21., csütörtök

Betakarítás

A szomorú dolgokat valami vidámabbal kell felváltani. Korai betakarítás képei.
Pár szép gyümölcs képe összeszerkesztve. Ad egy kis biztatást.





2011. július 20., szerda

Honi jelentés (Kecskemét)


Sötét felhő rohan át az égen, semmit nem hoz, csak szelet és port. A felhő szó szerint siet, mintha üldözné valaki. Mögötte világosabb az égbolt. Abba lehet bármi. Megindul az eső, oldalról, mintha öntenék. A szél is segít. Visz mindent. Gallyakat, kisebb madarakat segít repülni. A fákat átalakítják, mintha új frizurát szabna a szél.

A panelrengeteget sem kíméli.
Az erkélyen a kevésbé rögzített virágokat leszedi tartóstól, és odébb szállítja.


A kerékpárútnak akar kedveskedni vele. Néhány ágat is utána dob.
A kukákat felborítja. A nagyokat eldönti és otthagyja fekve. Nem bír vele. A kicsiket, ha kevésbé telítettek, átgörgeti az úton. Új ház elé helyezi.

Idősebb fákról a gyengébb ágakat tépi le. A fiatalok hajlanak, vagy törnek. Az öreg nyárfát kettészelte és átrakta a villanyvezetéken. Ott nem fotóztam, mert a rendőrök a forgalmat terelték és én is arra figyeltem.
 Tűzoltók se unatkoznak.
Találkoztam még néhány testes fával, ami elhagyta a törzsét, de akkor már fogyott a lelkesedésem, Nem tudtam idehaza mi vár rám. Hát villany az nincsen, egy füzetbe irkálom ezeket. Még csak azt se tudom, hogy a fotók hogy sikerültek. A szívásgombócnak való is letört egy kicsit. Már nem tudja megérlelni a termését.

A ruhaszárítóról szedett le néhány ruhát. Az hogy a fák a zöld leveleit leszedte az még csak hagyján. Lefeküdt a paradicsom a földre. Virágok is ledőlve heverésznek. Részletes leltárt nem készítettem, hiszen egyes növények összeszedik magukat, ha újra süt a nap. A villany hiányzik, de ígéret van, hogy javítják. Kínomba félérett szilvát majszolok. Jelentős csapadék lehullott, de a szomjas föld elitta mindet. A járda szép, apró, zöld levéllel terítve, nincs lelkierőm lesöpörni. Néha még leesik pár csepp eső, de ez már csak játéknak tűnik. Nem hiszem hogy újra kezdené.
Minek?
Ki hisztizte magát, elszállt a mérge.
Csak kimegyek azt a járdát lesöpörni. Néhány csiga is most indult el sétára. Kórócsigát a söprűvel leterelem. Az étiket kézzel segítem le a zöldre. Közbe csepereg az eső. Mire bejöttem, átnedvesedett a ruhám. Csendes áztató eső.
Négy óra van (villany sehol).

2011. július 10., vasárnap

Italok



Üdítő italok


Néhány gyors ital a nagy melegbe. Valamilyen kis gyümölccsel és jégkockával pillanatok alatt, kellemes italt készíthetünk, a meleg napokon. Nem kell szaladni a boltba, édesített italt vásárolni. Mindig akad maradék gyümölcs, vagy zöldségféle a hűtőbe. A gyerekek szívesen fogyasztják ezeket az italokat. Most a sárgabarack szezonja van, azért azt írtam többet. Ha a körte jön, abból hasonló italokat lehet kikeverni. Elsősorban a meleg nyári napokra gondolok ezekkel. Ha termoszba dobjuk, vagy hűtőtáskába, akkor kirándulásra is tökéletes.

Sárgabarackos italok.

A barackot leforrázzuk, és amikor már meg lehet fogni a haját, lehúzzuk róla. Lehet felezés után is forrázni. A barackhúst hagyjuk kihűlni. Pár kanállal adagolunk 2 deci tejhez. Amennyire kedveljük az ízét. Turmixoljuk és fogyasztható. Ha szükséges, akkor néhány jégkockával csináljuk.

Ugyanígy lehet a tej helyett vízzel készíteni. A turmixolás se fontos, csak jól elkeverjük, akár kézi habverővel egy kicsit a barackot, jégkockákkal ízesítjük.

A maradék leforrázott barackot pürévé keverjük és a jégkocka tartóba töltjük. Legközelebb csak beledobunk pár jégkockát a poharunkba. Vizet vagy ásványvizet öntünk rá, és kis keveréssel azonnal fogyasztható.


Sárgarépa ital
Egy répát tisztítás után leturmixolunk. Ha muszáj, édesítjük egy kicsit, a répa maga is édeskés. Simán hígítjuk valamivel (ásványvíz) és lehűtjük. Tökéletes uzsonna helyett a meleg napokon. Ha kedveljük a déligyümölcsöket, akkor egy narancs kifacsart levével koktélt alkotunk.

Limonádé házilag:
Kifacsarunk egy citromot, a magra figyelünk és kivesszük. Ha a rostok belemennek, nem baj. Felöntjük ásványvízzel (én nem annyira imádom a buborékokat, inkább tiszta vizet használok). Édesítjük, és lehűtjük. Ha sürgős, akkor jégkockával, ha nem akkor a hűtőbe. Remekül összeérik az íze, egy kis idő alatt.
Ugyanezt lehet grapefruittal, ha kedveljük a kesernyés ízt. Csak akkor a hígításnál kevesebbet kell hozzátenni.

2011. július 9., szombat

Rostos őszibaracklé üdítő



Ehhez a puha őszibarack az igazi. Ami senkinek nem kell, mert már lottyadt, nyiszlett, apró. Hasonló szavakkal utasítják el az elfogyasztását. Leszedjük a haját, és magozás után összeturmixoljuk. (ha valaki nem használ turmixgépet, megteszi, ha a húsdarálón tekeri át. Ha túl darabos marad, akkor kétszer.) Kis hígítás és hűtés után fogyasztható. Kicsit darabos turmix nélkül, de a gyerekek szívesen kikanalazzák, ha a pohár alján maradna-) Megfelel leves helyett, ha nem túl leveses a család.

Sárgabarack öntet.



A sárgabarackot megtisztítjuk, én a haját is rajta hagyom. Kisebb darabokra vágjuk és egy kis edénybe összefőzzük. Nem kell alá semmi, mintha lekvárt főznénk. Kis ideig főzzük, ha kell édesítjük egy kicsit. frissen mehet is a palacsintára.

Kelt kalács meggyel és cseresznyével.




Egy élesztőt felfuttatunk langyos édes tejbe. Bő fél kiló liszttel, 1 tojással, csípet sóval összekeverjük. Kevés cukor is mehet. Ha szükséges teszünk még langyos tejet bele.   Jól kikeverjük, majd egy-két kanál étolajat beledolgozunk.
Míg egy kicsit pihen, elkészítjük a gyümölcsöket. Én meggyet és cseresznyét fele-fele arányba teszem bele. Kimagozom mind a kettőt. A meggyet egy kicsit a levétől is kinyomkodom Azért vegyesen, mert a meggy elég savanyú egyedül. Picit édesítem és lisztbe forgatom egy kicsit a gyümölcsöket. (jó a prézli is).
A tészta nagy részét, több mint háromnegyedét a tepsibe terítjük. Rászórjuk a gyümölcsöket. Ha kell egy keveset még édesíthetjük. A maradék tésztából csíkokat tekerünk, és rácsozatnak rátesszük. Összekel, de kis rések maradnak a tetején. Lusta voltam, nem kentem meg semmivel a rácsokat. Pedig egy kis tojás szép színt ad. Nagyon egyszerű kis délutáni uzsonna. Igaz ebédhez is tökéletes.


2011. július 6., szerda

Ellenállhatatlanul édes...




Kék Rózsa (Haritha) ajándéka ez a blogdíj. Az (ellenállhatatlanul édes blog díj).
Elég nehezen boldogulok a nyelvi különbségekkel. de megoldom. Megprobálom érthetően megköszönni, remélem összejön. Nagyon is kedves tőle ez az ajándék.

Dear Haritha. Thank you very much for your gift. Honest joy.
  Thank you understand the word in every language!
Thank you!

Természetesen az oldalán is megköszöntem.
1. Beraktam a blogba.
2. Megköszöntem és itt is köszönöm.
3. Pár dolgot magamról.
4. Továbbadni a díjat.
Pár dolog magamról:
Szeretek kerékpározni.
Természetkedvelő vagyok
Egész hosszan folytathatnám a sablonos felsorolást, de ezt nem igazán szeretném.
A blogomba elég sokat ki lehet olvasni rólam a sorok között.
Akkor én minek szaporítsam a szót.
A tovább ajándékozással még nagyobb gondba vagyok. nem azért, mert nem érdemelnék meg az ismerőseim. Megérdemelnének sokat. Ugyanakkor lehet, hogy ilyen nyári, kerti szezonban nem is jó ötlet tovább küldeni. Mindenki a kertbe tölti és a szabadba, ideje nagy részét. Majd várunk, amíg leszalad a hajrá és a nyaralási szezon.  Ráadásul már láttam is hasonló díjat náluk. Majd ha nem unokázás és kertelés tölti ki a szabadidejüket, akkor őket is megajándékozom.
                                                      Addig:

                                                 Hello World
Gaiát nem kell bemutatni a vendégeimnek, ők is szívesen nézelődnek nála. Angol nyelven blogol, sokoldalú és változatos a blogja.

                                                 Be Happy
Indonéz blogtárs, nagyon sok és kedves kép van az oldalán.

2011. július 5., kedd

Tízmilliószoros nap


Buddha az ablakon át

 A nagy Buddha napokat nevezik tízmilliószorosnak. Mindig más időszakra esnek. Ilyenkor csodálatos energiáktól megsokszorozódik a teremtő gondolatunk. Jó és rossz irányba is. Ez a holdállásokkal kapcsolatos hiedelem.
A lényege az, hogy ha ezen a napon sok szép és jó gondolatunk, kívánságunk lesz, akkor nagy eséllyel teljesedik. Az ellentéte, a negatív óhajok is hasonló eséllyel indulnak.
A fontos hogy csupa jóra gondoljunk!!!
Itt álljunk meg egy pillanatra,(megszólalt a belső hangom) csak ezeken a napokon kell?
Csakhogy: nem csak ezeken a napokon kellene, csupa pozitív gondolatainknak, kívánságainknak lenni. Ugyanez más napokon is működhetne. Nem lennénk akkor sem multi gazdagok. Világmegrengető csodákat se tudnánk elvégezni. Csak egy elégedett ember, aki könnyebben birkózik meg a mindennapokkal.
Hiszen kívánhatom én a világbékét egész nap, teljes energiával. aligha sikerül. A saját lelki békémet azonban kicsit rendbe tudom tenni. A világbéke csak akkor sikerülne, ha a föld minden embere akarná egyszerre (még a fegyvergyárosok is). Ez a lehetetlen álmodozás. A saját lelki békénk sikerülhet, más napokon is kevés önkontrollal.
Ugyanakkor remekül érvényesülhetnek a jósok és hasonló beállítottságú emberek. Számukra ilyenkor komoly aratás van pénzügyekben. Akkor, viszont akik ma a segítségüket igénybe veszik, nem lesznek gazdagabbak semmivel se. Csak az érzelmeik erősödnek.
Nem vagyok hívő. Csak a józan eszem van velem. Álmodozni kell, de a határt be kell tartani. Mindenkinek szíve joga hogy mibe hisz, ezt tisztelem is, amíg nekem is maradhat a saját .......
Kaptam ma egy e-mailben:
„Ez az év a pénzeszsák éve. Idén 5 péntek, 5 szombat 5 vasárnap van
Júliusban. Ez minden 823-ik évben történik meg.”
Erre viszont ráfigyelek)))