2013. július 20., szombat

Tour de France 2013

Egy pillantás a kerékpárosokra, hiszen az idő gyönyörű a nem sportemberek is kedvet kapnak a tekerésre. Hajrá pattanjunk nyeregbe mi is!




A kolumbiai Nairo Alexander Quintana nyerte a Tour de France utolsó előtti, 20. szakaszát. Megszerezte a legjobb hegyimenőnek járó pöttyös trikót. A Tour de France 100. kiírásának 20. szakaszán mindössze 125 kilométer várt a mezőnyre Annecy és Annecy-Semnoz között. 






Forrás

2013. július 10., szerda

Napraforgó és ...

 Egy kis próba, fekete-fehér fotó és színesbe is lekaptam, Tükrözés(nem trükközés)
Fény a napraforgón.

2013. július 8., hétfő

Lepkecsalogató

Pár lepkét már sikerült elkapni, ma hazafelé. A kedvükért még a papucsom is ledobtam, hogy a lépteim halkuljanak. Kellemes is volt a mezítlábasság, maradtam egy kicsit, míg el nem értem arra, ahol a fűkasza is járt. Az már nem tetszett nekem. 
 Sötét pöttyöske alig látszik, de nem mertem megzavarni.
Bakiztam, mert a lepke lelépett, de a virág is szép. Imádják a nyári orgonát a lepkék.

A kacsafarkú szender nem engedte a kolibriröptét lekapni. Magasan volt és amikor pipiskedtem lelépett.
Mire vége lett a sétának lehiggadtam, és elindultam haza, mert egész nap képes lennék ott lenni, de most  csak késő délután ugrottam be, egy kicsit. Néha kell, kiengedni a feszültséget........


2013. július 6., szombat

Egyszerű karfiolleves



1 kis karfiol, vagy egy nagyobból fél is elég
petrezselyemzöld
1 nagyobb sárgarépa, vagy két kisebb
1-2 újkrumpli
1 apró vöröshagyma, vagy fiatal hagyma zöld

bors
kanálka zsír(olaj)

A karfiolt szétszedjük, a leggyengébb zöld leveleket is a leves alaphoz adhatjuk. A karfiol gyengébb szárát is rajta hagyjuk a rózsákon, és feldaraboljuk nagyjából egyforma nagyságúra. A krumplit is megkaparjuk, ha kell akkor megpucoljuk és felkockázzuk. A többit se hagyjuk ki az előkészületekből.
Az olajat beletesszük a fazékba és a megmosott répát belekarikázzuk. Kicsit a tűzhelyen kevergetjük, pirítjuk, amíg  répa kiadja a színét és az olaj is aranysárga lesz. Nem hagyjuk hogy pirosodni kezdjen a répa, a barnulásról nem is beszélve. Felöntjük vízzel és beledobjuk a felkockázott mindenfélét. Megfűszerezzük és a kis vöröshagymát egészbe beledobjuk,vagy a zsenge hagyma zöldet rászórjuk feldarabolva kicsit később, amikor félig főtt a leves. Lassú tűzön főzzük. A répától olyan színe lesz mint a húslevesnek. Nem kell hozzá sok minden. Itt nagyon kevés cérnametélt is került bele az apróra vágott zöldség zölddel egy időben.
Ehhez a recepthez, nagyon jól fel lehet használni a rakott karfiol készítésénél kimaradt karfiol főzőlevét is.
Hát a fotókkal az ételeknél kis gondom van, majd valamikor...

2013. július 3., szerda

Fogyókúrás videó!?

Elég gyakori téma a fogyókúra, nálam is van jó néhány bejegyzés, de ez valahogy idevaló kis humoros videó VOLT. Videót töröltem, fogyókúra ma is menő, bár én már nem annyira hajtok, hiszen elértem egy keveset az álmomból.

2013. július 2., kedd

Vasárnapi tekerés

A hétvégi tekerés nem maradt ki, bár nem is volt elég hosszú. Láttam néhány gyanús felhőt és nem akartam kockáztatni, és 3-4 órára időm se lett volna egybe. Minden órába le lehet csípni 10-15 percet, de egybe több óra nem mindig jön össze, hogy az idő is kedvező legyen.
A fotók sötétek lettek, mert inkább a felhőkre akartam fókuszálni, és az idő se volt tökéletes. 
 A napraforgó már kezd nyílni, csak itt nem nagyon látok rá a táblára.
 Egy gabonatábla mutatja, hogy idejébe igyekszik beérni a termés.
 Kis emelkedő segítségével jobb lett a rálátás a tájra, de látom a csotrim és az út is benne maradt a képbe. Nem baj.


Csak pár fotó készült a tájról, a többi inkább az apró élőlényekre ment, de elég kevés lepke és hasonló várt meg. Kénytelen leszek kivárni a lepkecsalogató virágzását. Látni sokat láttam, boglárkalepkéket is, de nem vagyok elég türelmes... vagy kicsit ügyetlen, esetleg kevés a gépem tudása. Ez az utóbbi a legvalószínűbb, de hobbi szinten ennyi elég is. A lényeg a tekerés, hiszen szeretem is csinálni és engem is karbantart egy kicsit.

2013. július 1., hétfő

Zöldbableves


Pár receptet a szezonális mindennapi menükből is felrakok. Itt előfordulhat, hogy a fotó is lemarad, hiszen csak estefelé jut eszembe, hogy meg kellene írni. A fotó vagy vakuval(villanynál készül) vagy nincs már mit fotózni. A másik véglet a forró étel. Na azok a fotók is borzalmasak. A pára elszínteleníti az ételt. Van ugyan a gépemen program az ételekhez fotózni, de ott meg a színek annyira hamisak, a valósághoz semmi közük.


Szükséges:
 fél kiló zöldbab
zöldségfélékből egy kevés (sárgarépa, zöldség, pár kocka karalábé stb)
zöldség zöld
1 gerezd fokhagyma
1 új burgonya nagyságtól függően
1 kis vöröshagyma, vagy egy kis hagyma zölddel
fűszerek
törött paprika

zsír(olaj)
kávéskanál liszt


Betéthez:
1 tojás
negyed tojáshéjnyi víz
liszt

Mellé:
tejföl

A zöldbabot feldaraboltam és felraktam vízbe. Hozzá a zöldségféléket és a krumplit. Kicsit megsóztam. Főztem és mire félig főtt volt, nagyon gyenge rántást készítettem. A lisztet a forró olajba és egy kicsit pirítottam, majd a fokhagymát is beledobtam összedarabolva. Amikor kezdett színesedni, akkor a törött paprikát is hozzáadtam, hideg vízzel felöntve a leveshez adtam. A vöröshagymát azért nem írom, mert zöldhagymát használtam. Most azt is beledaraboltam apróra, és pár borsikafű levelét.
Közben a tojást felütöttem egy kis tálba és az egyik felét a tojáshéjnak negyedig töltöttem hideg vízzel majd hozzáöntöttem. Amennyi lisztet felvett, jó keményre gyúrtam. Innen a neheze, hogy apró csipetkéket csipegessek belőle. Mivel nem túl pihentem álltam neki a főzésnek lassan ment. Amikor a répa is puha lett utánasóztam és beleszórtam a rabszolgamunka eredményét betétnek. A zöldség zöldet is beledaraboltam, nagyon apróra és még főztem egy kicsit(10perc körül).

A tejfölt melléraktam az asztalra

2013. június 29., szombat

Tour de France

Kedvelem a kétkerekűt.

 


Az 1903 óta megrendezett országúti kerékpárverseny. Franciaországba és a környező országokon át vezetnek a távok.
 Henri Desgrange találta ki a frissen indult lapja népszerűsítéséhez. Eleinte úgy nézett ki, nem lesz egy hosszú sportág, de megerősödött, és ma már egyre hosszabbak az útszakaszok.
A rekord 1926-ban az 5745 km-es táv.

˝Minden szakaszon szabványos országúti kerékpárokkal versenyeznek a versenyzők, ezek alól kivételek a hegyi-időfutamok, időfutamok. A hegyi-időfutamok során a kerékpárokra egy úgynevezett könyöklőt raknak fel a hagyományos országúti kormányra. Az időfutamokon a versenyzők kerékpárt cserélhetnek, ezek a kerékpárok sokkal áramvonalasabbak a megszokottnál, különböznek a kerekek (aero kerekek), a kormányok, illetve a nyeregbeállítások is. Minden szakasz során a versenyző számtalanszor kerékpárt cserélhet, ez nincs megszabva.˝


1
Szombat, június 29. Porto-Vecchio> Bastia 213 km
2
Vasárnap 30 június Bastia> Ajaccio 156 km
3
Hétfő július 1. Ajaccio> Calvi 145,5 km
4
Kedd, július 2. Nice> Nizza 25 km
5
Szerda, július 3. Cagnes-sur-Mer> Marseille 228,5 km
6
Csütörtök, július 4. Aix-en-Provence> Montpellier 176.5 km
7
Péntek, július 5. Montpellier> Albi 205,5 km
8
Szombat, július 6. Castres> Ax 3 Domaines 195 km
9
Vasárnap, július 7. Saint-Girons> Bagnères-de-Bigorre 168.5 km
-
Hétfő, július 8. Saint-Nazaire - Loire-Atlantique

10
Kedd, július 9 Saint-Gildas-des-Bois> Saint-Malo 197 km
11
Szerda július 10. Avranches> Mont-Saint-Michel 33 km
12
Csütörtök, július 11 Fougères> Tours 218 km
13
Péntek, július 12. Tours> Saint-Amand-Montrond 173 km
14
Szombat, július 13 Saint-Pourçain-sur-Sioule> Lyon 191 km
15
Vasárnap, július 14 Givors> Mont Ventoux 242,5 km
-
Hétfő, július 15 Vaucluse

16
Kedd, július 16. Vaison-la-Romaine> Gap 168 km
17
Szerda július 17. Embrun> Chorges 32 km
18
Csütörtök, július 18 Gap> Alpe-d'Huez 172.5 km
19
Péntek, július 19. Bourg-d'Oisans> Le Grand-Bornand 204,5 km
20
Szombat, július 20 Annecy> Annecy - Semnoz 125 km
21
Vasárnap, július 21. Versailles> Paris Champs-Élysées 133,5 km

Forrás

2013. június 19., szerda

Meggyleves

Itt a nyár, és vele a különböző friss dolgok. Ezek a hétköznapi receptek, amiket szinte mindenki megfőz, legalább a szezonban. Én később is szívesen fogyasztom. Jöhetnek a különféle levesek. Párat kiveszek a napi menükből és felrakom.





Szükséges:
  • meggy
  • kispohár tejföl
  • édesítő(cukor)
  • 1 kanál liszt (vagy vanília pudingpor)

Én kimagozom a meggyet a leveshez, de általában egész szeműből készül. Megmosom, kimagozom és kevés vízzel felöntve főzöm. Kevés édesítőt is teszek bele, de sót is. Amíg puhul a tejfölt a liszttel összekeverem csomómentesre, ha szükséges kevés vizet is adok hozzá. Amikor van itthon vanília pudingpor, az is tökéletesen megfelel helyette, de a mennyiséggel óvatosan, mert nem szósz lesz.
A tűzön lassan kevergetve hozzáadagolom a tejfölös keveréket. Ha szükséges még adok hozzá forró vizet főzés közben. Édesítem a kevergetés közben.
Hidegen tálalva az igazi, nyári finomság.
A képen a hűtőből elővett málnából is szórtam egy keveset a levesbe, nkem nagyon ízlett hidegen.

2013. június 16., vasárnap

Töltött csirke


Szükséges:
1 csirke
Töltelékhez:
  • 2 zsemle
  • petrezselyemzöld
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • Só vagy ételízesítő
  • csípet bors, ha szeretjük
  • egy kanál étolaj
  • 2 tojás
Páchoz:
  • étolaj
  • ételízesítő
  • fokhagyma

Az egész csirkét megszabadítjuk az aprólékától, fej, nyak, láb, belsőrészek. Ezeket felhasználjuk valami máshoz(húsleves).
Este bepácoljuk a csirkét, vagy legalább egy órával előbb. A fokhagymát pépesítjük és az olajba tesszük. Fűszerezzük vagy ételízesítővel, vagy magunk keverünk bele tetszőleges kutyulékot.
A csirkére kenjük, és ha időnk engedi akkor néha a tála aljára összegyűlő páccal átkenjük többször.

Elkészítjük a tölteléket. A zsemléket vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk. A zöldség zöldjét apróra vágjuk. A vöröshagymát felkockázzuk nagyon apróra és megpirítjuk az olajon. A kicsavart zsömlét is rádobjuk és kicsit dinszteljük tovább. Megszórjuk a fűszerekkel és egy picit hagyjuk hűlni. Ha langyos, hozzáadjuk a két tojást és a petrezselyemzöldet. Ha szeretjük a csirke mája is belemehet, apróra vágva. Az egészet összekeverjük és beletöltjük a csirke hasába. Ha van kedvünk, akkor a bőrét kicsit megmozgatva oda is tehetünk belőle. A mi ebédünkbe csak a hasába került.
Beültetjük a tepsibe és lefedjük fóliával, vagy sütőpapírral. Fél óra múlva belesünk és a fóliát megemelve tűpróbát csinálunk. A csirke nagyságától függ a sütési idő, ha szükséges a páccal picit meglocsoljuk. Ha a melle puha akkor levesszük a fóliát és pirosra sütjük. A töltelék eleve párolt, biztos nem lesz nyers.
Burgonyapürével tálaljuk. Hozzá lehet saláta, de ilyen remek időbe a kovászos uborka is megfelel.

2013. június 11., kedd

Vadvirágok II

Még egy kis összevisszaság az évszak színeiből. Ez az utolsó mert a recepteket is fel kellene rakni, de az idő.....

 


Nem is tudom, így nem igazán jöttek be a képek, mintha életlenek lennének, vagy a lekicsinyítés... mindegy...

2013. június 10., hétfő

Vadvirágok I



 



Mindenféle amit a természet hozott létere. Nincs színezve díszesítve, csak a maga szerénységében jelenik meg.

2013. június 9., vasárnap

Hétvégi séta vadvirágai

Valahol ez is recept, végy egy kerékpárt és pattanj fel rá. Menj ki a
természetbe hogy pihent erővel és
kisimult idegekkel kezdd az új hetet. Megéri az a kis plusz fáradtság.

2013. június 3., hétfő

Cseresznyés pite II.


Kezdjük a szezonális recepteket felrakni. Amit ilyenkor lehet sütni, cseresznyeérés idején, később a többi gyümölcs következik.
A cseresznyés pite felkerült tavaly kelt tésztával, de most egy sütőporos változatban készült.Szükséges egy tepsihez:
1 sütőpor,
tej,
liszt(kb fél kiló),
só,
cukor,
vaníliás cukor,
pár kanál olaj,
pár tojás
cseresznye(később megy is jó ,de azt édesebben kell)

A tojásokat szétválasztjuk. Itt hat darabot használtunk fel az egy tepsihez. A sárgáját összekeverjük egy csípet sóval, és valamennyi édesítővel(vagy cukorral), a vaníliás cukrot is beleszórjuk, de ha elmarad senki nem veszi észre. A lisztet és a sütőport elkeverjük és a tojássárgájához adjuk. Nem szoktuk mérni a lisztet, inkább csak gondolomra. Kevés tejet adunk hozzá, hogy egy laza masszát kapjunk, és egy kanál étolajat is belekeverünk. Amikor már együtt van az alapanyag bekeverve, akkor a tojásfehérjét verjük kemény habbá, egy-két csepp citromlével, vagy végső esetben két csepp ecet is megteszi. Teszünk bele egy kevés édesítőt vagy cukrot.
Hozzáadjuk a bekevert tésztához.
A tepsit kicsit megkenjük olajjal és vékonyan megszórjuk liszttel. A masszát beleterítjük a tepsibe, kicsit elsimítjuk a tetejét.
A cseresznyét kimagozzuk, ha  lehet pár órával előbb, vagy este és kicsit édesítve hagyjuk pihenni, hogy kiadja a levét. Az édesítésnél óvatosabban mint a meggynél, hiszen nem olyan savanyú. Kicsavarjuk az engedett levéből és rászórjuk a tepsiben levő masszára. Ha nem volt időnk pihentetni a cseresznyét, akkor a szemeket egy kicsit rázzuk össze liszttel, hogy a leve ne áztassa el a tésztát. Ha leterítettük, mehet a sütőbe, csak akkor nyomkodjuk lentebb a gyümölcsöt, ha gyanús hogy nem süllyed a tésztába. Türelmesen sütjük tűpróbáig, addigra szép aranyló barna lesz a teteje. Kicsit hagyjuk hűlni, szeletelés előtt.

Nem kell megszórni semmivel, mutatós a maga természetes színében, a cseresznyedekorációval. Esetleg szeletelt pite mellé. a tálcára pár szem száras cseresznyét teszünk, megmosva és leszárítva.
A felszeletelt fotók lemaradtak, mert sütés után lekaptam, de később elfelejtetettem.
A kimaradt cseresznye leve mehet a gyümölcslevesbe legközelebb, vagy felforralva és üvegbe rakva szörpnek, ha már mostanában ilyen hűvös a nyár. Normálisan a hűtőből is elfogy üdítőnek, egy kis ásványvízzel, vagy tiszta vízzel.


2013. május 31., péntek

Vihar után

 Egy kis ijesztgetés ma délután. A vihar kezd elvonulni és már látszik a világosság is. Rendes égiháború volt, zenével és csapadékkal.
Ez már utána van, ráérősen kerestem valami témát és megcsillant a lehetőség.

2013. május 22., szerda

Szamóca szedési recept

Szamóca a tányérkán, kis dekorációval.

Ebbe az esős időben írok egy kis eper receptet. Ha folyton esik, akkor esernyőt is tegyünk a fejünk fölé, és tartjuk a harmadik kezünkkel, esetleg a fogainkkal. Egy guruló esernyő is megteszi(majd ha feltalálják).
 Kezdésnek a ruha az eper szedéshez. Ha lehet vízálló legyen és feltétlenül zárt cipő, mert ez hideg eső. Most ne nosztalgiázzunk a langyos esőkön, fogadjuk el ami van. Ha beöltöztünk akkor kezdhetjük is a hajolgatást, most a térdelést mellőzzük. Hajolgatás közbe minden szem szamóca egyszínű nagyjából, a talajjal ahol terem. Az eső ráverte a földet, tehát csak tippeljük nagyság alapján, hogy melyik az érett. Tapintani nem kell, mert az hamis eredményt ad. 
Mire a szemünk kiesik, hogy az áttetsző pirosságú szemeket leszedjük, megtelik a tál. Mi pedig kezdünk hasonlítani, azokhoz a bizonyos négylábúakhoz akik szeretnek turkálni. A kezünk fekete(ha a talaj feketeföld) és rettenetesen sáros. Ha egy kicsit fölhúztuk a ruhaujját akkor nem terjed tovább. A lábunk nehéz, mert a talaj egy részét a talpunkra szedtük. Ha besétálunk a tállal, a lábbelit felejtsük kívül, de ha van kerti csap, okosabb ott kezdeni a munkát. Lerakjuk a tálat, mellé egy hasonló nagyságút és teleengedjük vízzel. Jobbra dobjuk az epret a két tál között, vízcsere és vissza. Ezt addig játsszuk míg nem lesz tiszta a víz. Praktikus a világos tál.
Ha tiszta a víz az utolsónál leszedjük a szárat is. Ekkorra már kimérgeskedtük magunkat a félérett szemek miatt. Azok világítanak, a túlérettek meg szétfolytak a vízbe. Ha lehet ne vágjuk az egészet a kukába, ennyi munka után. Ráadásul lehet hogy, ebbe az évbe többször lesz ilyen eprészés.
  A tiszta epret elhelyezzük az asztalon kezdésnek(vagy a hűtőbe, ha később szaporodik a család). Tovább semmi dolgunk, az eper elfogy észrevétlenül. Éppen ezért gyorsan szedjünk pár pirosabbat egy kistányérra, amit majd elfogyasztunk. Finom natúran is, de előtte a fényképezőgépet is a kezünkbe vehetjük és megörökítjük. Ha azt szeretnénk pirosabbak legyenek a szemek, tegyünk a tányérra fehéret. Tejszínhab (itt csak tejföl volt a kezem ügyében) és lehet fotózni. Utólag a képet körbevágjuk, hogy az ujjaink ne szerepeljenek és azért is, mert a fáradt igyekezettel a fotómasina zsinórja is belógott.
Jó étvágyat!

2013. május 20., hétfő

Nyári hangulat Pünkösd ünnepén

Ez a pipacs mező a bazsarózsákat helyettesíti.
 
A lilaakác is színesíti a tájat, makrofotóval.

Itt már egy akácerdő látszik, de ez csak fotós trükk, egy kis csoport az egész, nem egy erdő. A tüskéi a fehér akácéval versenyre kelnek, nem bújtam nagyon az ágak közé. 
Távolabbi séta, de nem túl sok kép készült, a cél nem is az volt. A bárányfelhők mégis megállítottak néhány fotóra. A rét nem elég virágos,mert egy részét levágták, benne a színeket, búzavirág, pipacs konkolyt meg összesen egy szálat láttam, de nem bántottam, védett is, és nem is szerettem volna lefeküdni a fűbe egy fotóért. Majd legközelebb... másfelé talán...




2013. május 15., szerda

Színek, fotók

Hangulatjavítás egy kis ennivalóval. Még nem ehető, de néhány nap múlva....
 A bodza már ehető, csak belógott egy kis fölösleges téma, javítani kellett.
 A vadrózsa is igyekszik, de szerintem ráérne még nyílni.

2013. május 14., kedd

2013. május 11., szombat

Bodza virágzás kezdete

Ha már a virágok szezonja van akkor jelzem azoknak, akik messzebb mennek a termésért. A bodza is bontja a szirmait, és lassan lehet szedni.
A bodza virága is praktikus palacsintatésztába mártva és megsütve, de a téli szükségleteket is most lehet elrakni. A bodzaszörp  és tea  egészséges és finom téli ital. A szárításra most az idő is kedvez, csak esténként kell bevinni a szabad levegőről.
Hogy hova tűnik el a polcról később a szörp, az egy rejtély, olyan rövid ideig van a hűtő ajtaján a szörpös üveg. Nem panasz, hiszen egészséges és kedvelem is.
A zsenge mentalevelekből már lehet egy kis frissítő italt készíteni, mert ebbe az évbe az is korán kihajtott.

2013. május 9., csütörtök

Akácvirág palacsintatésztában


A virágok némelyike étkezésre is felhasználható, és a gyerekek is szívesen fogyasszák. Most az akácfa virágzik, és ha idejébe szedünk belőle, elkészíthetjük, édesség helyett. Ha még nincsenek nagyon kinyílva, akkor a legjobbak. Azért a környezetét is nézzük meg, nagy forgalmú utak szélén ne szedjük. A szántóknál is figyeljük meg a közeli növényzetet, hogy ne a gyomirtós parcella mellől szedjük. Legjobb lenne apró kis erdőben, vagy kis füves tisztáson szedni, de ez nem mindenkinek van a környezetében. Belenézünk a virágokba, hogy a rovarok nem kezdtek e lakmározni és bódultan heverésznek. Ha tiszta akkor már csak a mosás lesz hátra.
Palacsinta tésztát készítünk:
Liszt, tojás, csípet só, tej,
Lehet egyenként belemártogatni a száránál fogva, de ez elég lassú és a végén sok virág a tésztába marad.
Ha leszedjük a virágokat és belekeverjük a palacsintatésztába sokkal gyorsabb lesz. Kisütjük forró olajba és megkóstoljuk. Ha nem elég édes akkor porcukorral megszórjuk, vagy egy kis mézet adunk mellé. Bele lehet keverni a tésztába is az édesítőszert, de akkor kicsit nehezebb a sütése. Én nem szoktam, mert annyira édesíti be mindenki amennyire szereti.  Kellemes kis desszertkülönlegesség az egyedi aromával. Tálaláshoz pár mosott és leszárított natúr virágot is szórhatunk köré, mindig eltűnik a dekoráció fogyasztás közben.

Az akácfa virága még sok egyébre is felhasználható, télire lehet szárítani teának.
Apránként leírom a többit is.

2013. április 29., hétfő

Sült oldalas tepsis krumplival

Sok leírás nem is kell ehhez a recepthez. A mennyiséget nem írom le, hiszen ki milyen étvággyal rendelkezik.
 Szükséges: sertés oldalas (lehet fiatal malac is), burgonya köretnek,
 Fűszerek: só, bors, fokhagyma (ha szeretjük, lehet vöröshagymát is rakni a krumpli mellé a tepsibe)   
Az oldalast feldaraboljuk, ha lehet a kezünket nem vágjuk hozzá, egy kicsit sem. Ha a hentesnél vesszük, akkor nem árt ha a csontokat ő vágja át, nekünk csak a hús marad. Általában két csontot hagyunk egy szeletbe, de ez az oldalas hosszától  függ. Gyengéden megsózzuk. A felkarikázott krumplit a tepsibe terítjük, közbe fűszerezzük a rétegeket. A tetejére ültetjük az oldalasokat, megborsozzuk egy kicsit és lefóliázva mehet a sütőbe.
Mikor csaknem puha a hús és a krumpli is, a fóliát levesszük és sütjük tovább pirosra. Mielőtt teljesen kész, egy kevés fokhagymát is szórunk mellé, vagy rá. Tálaláskor a krumplit tányérra halmozzuk és mellétesszük az oldalas szeleteket. Ilyenkor jó hozzá a friss saláta. Itt pár kocka vékony szalonna is van mellérakva, de azt nem az ebédhez adtam fel.

2013. április 28., vasárnap

Kerti újdonságok

 Itt  a sárgabarackdzsem látható előnézetben. Még párszor kint alszik, mire üvegbe kerül. Reménykedek, mert az utóbbi évekbe nagyon kevés lett, elrakni nem is kellett. Most a kajszi is ígér, a későiek még nem nagyon látszanak. A kis barackok egészségesnek tűnnek, bár az egyik már látszik, hogy lehullik. Ennyit el se bírna az az ág.

A borsikafű siet virágozni, mert neki a következő hó előtt az utódot fel is kell nevelni, hogy én kedvemre fűszerezzek. Nem volt a tervbe, hogy ő is idekerül az oldalra, csak olyan magányos volt a barack, hogy hozzátettem.

2013. április 27., szombat

Itt a május szépségei

 Az orgona pillanatok alatt kinyílt, hiszen most volt a tél és a hó nem túl régen. Az illata feledteti, hogy áprilist írunk. A nyári égbolt alatt hálás fotótéma.
 A gyöngyvirág se akart kimaradni, bemutatta, hogy tud ő sietni, ha kedve van. Itt egy kis grafikai trükkel az utolsó tulipánokból került egy szál mellé. A többi már megcsúnyult, végzett a tavaszi szépségével.







Egy lepke a nagy hőségtől ellustulva, ezért megengedte, hogy közelebb menjek. A fehérek pedig leléptek, hiába próbáltam becserkészni őket

A gomba is kibújt a fűben, hogy ehető lenne azt kétlem. Nem is megenni szeretném, csak lefotózni.

2013. április 14., vasárnap

Tavasz a természetben

A kertekből már lett egy kis ismertetés berakva fotókkal. Most azok a képek következnek, amelyek nem köthetők közvetlenül a kertekhez. Azért előfordulnak gyom formájában, de sokszor észre se vesszük őket, mert nagyon aprók.


Szépek és színesek, csak nagyon mélyre kell hajolni értük. Nem csak hajolni, de sokszor le is kell térdelni, hogy felfedezzük a fűbe őket.
A kis kékség szívesen fészkel a kiskertekbe ha hagyják. Ha nincs más, az útszélén, vagy füves kis ligetekbe is megmarad. De a gondozott fák és cserjék mellett is megbújik.

Az ibolya is a mezei fajtából való. Egy régi húsvét emléke, amikor megajándékoztak a tövével. Azóta hol itt, hol ott foglal egy kis helyet magának a kertbe. Költöző növény, maga választja a helyét, néha ugyan tiltakozom ellene, amikor nagyon elszemtelenedik. Most az árnyékos helyen elkésve hozta a virágait.
Egy kis hangulatos kékség zárja be a természet színeit. A felhők egyformák és mégis mindig mást mutatnak. Soha nincs két egyforma, az csak a látszat.