2010. augusztus 17., kedd

Rántott csirkemáj krumlipürével.

Csirkemáj,
Tojás,
liszt,
zsemlemorzsa,
Nem is tudom ezt miért fotóztam le. Most utólag már sajnálom eldobni. Csirke májat készítünk (a sertés másképpen készül)
Mindegy... A májat megtisztítjuk, és megmossuk. Picit leszárítjuk.Gyengéden megsózzuk Majd lisztbe mártjuk. Onnan a tojásba, és a prézlibe.
(szokásos panírozás)A tojásba teszek egy csípet sót. Beletesszük a zsiradékba (olaj) és pár percig fedő alatt sütjük.
Megfordítjuk ,és már simán fedő nélkül folytatjuk.
Itt sima törött krumpli van hozzáadva.

2010. augusztus 13., péntek

Bableves konzervből viccesen

Valahogy bekerült a háztartásomba egy doboz babkonzerv. Annyira nem szeretem, de ha sietek, kell valami tartalék.
Most a kezem ügyébe akadt, és eldöntöttem, ő lesz a leves. Csipedtkével és egyebekkel, ahogy a család szereti.

A leírása következik.
Sárgarépa, petrezselyem,pici karalábé,fokhagyma, burgonya, liszt, 1 tojás,
Fűszerek.
A zöldséget, sárgarépát tisztítás után hosszába vágtam csíkokra. A krumplit csak ugy összekockáztam, egy szemet.
Mivel a konzerv főtt, így a fokhagymás rántással kezdtem. Befűszereztem, és beledobáltam a megmosott zöldségféléket.
Indultam a kertbe zöldség zöldért, közbe odaszóltam a ráérős családtagnak, bontsa már fel a konzervet mire visszajövök. Rámutattam hogy hol van a polcon.
Láttam hogy bólintott rá. Kint a zöldség zöld mellé lekaptam a  zsenge vöröshagyma zöldet. Egy pici karalábé levelet, mert amit a levesbe tettem az csak egy darabka maradék volt. Mindezt bevittem, és megmostam, beleszeleteltem a levesbe.
Közbe főni kezdett. Egy tojásból, plusz kávéskanál vízzel csipedtkét készítettem. Mikor minden csaknem puha volt, belekockáztam egy darab lecsókolbászt, és a betétet.
Tettem mellé tejfölt az asztalra, és mindenki tökéletesen elégedetten falatozott. Mi az hogy, láttam kétszeri szedést is. Később el akartam rakni a kihűlt maradékot de nem volt már egy szem sem (fotó se lesz a levesről) Nagyon büszke voltam.
Pakolgattam a mosogatás után, és a szemem valahogy odatévedt a polcra. Ahol még most is ott virított a konzerv bab, várva hogy majd belekerül az ételbe.
Mikor megemlítettem, hogy a bab kimaradt, csak néztek rám. Hogy mit akarok? Az ennivaló finom volt.
Majd legközelebb megfőzöm azt a babot. Ehhez hasonló megjegyzések repültek, és csupa nevetés lett a vége.
Pedig a kaja nekem is nagyon ízlett.
Na legközelebb, meglátom mi lesz....

2010. augusztus 7., szombat

Rakott tök

Valami tök
Leszedtem pár apró cukkinit. Fogalmam sem volt, mi legyen belőle. Kezdésnek azért lekarikáztam mintha saláta lenne.
És akkor beugrott. Maradt előző napról párolt hús, és úgy is mindenki kerülgetni fogja (nem megenni). Úgyhogy lesz rakott tök.

Rizst nem tettem hozzá, lehet hogy lusta voltam. De kiszaladtam a kertbe és sok zöld félét szedtem hozzá. Petrezselyemzöldet, és az örökzöld hagymáról a fiatalabb hajtásokból. Mindezt összevágtam apróra, és beleszórtam a tökdarabok közé. Beleszórtak egy csomó fűszert is. (bors, őrölt köménymag, csipet só) Majd leterítettem a tököt, és rászórtam a húst, amit apró darabokra vágtam. Darálni már nem volt kedvem. Addig pakolgattam míg elfogyott minden.
Legfölülre tök került. Sütőbe dobtam, és hagytam átsülni. A vége felé javítottam egy kis sajttal rajta .

Az asztalra tettem mellé tejfölt, de nem tettem rá. Közepes sikere volt. Mivel nem mindenki tökrajongó, így nem is vártam csodát.

2010. augusztus 2., hétfő

Dinnyés finomság

Szükséges: dinnye és valami fagylalt.
Nagyon meleg vasárnap és dinnye volt az ebéd végén. Nekem soknak tűnt a tányéromra téve, és szeleteltem le belőle. Héja nélkül kockákra vágva.
Kis tálba raktam és a hűtőbe tettem. Az ötlet ma jött, hiszen meleg van most is. A hideg dinnyeszeleteket összevágtam kisebbekre, felhalmoztam belőle egy sort. A fotó kedvéért tettem pohárba, de kis tálba sokkal több fért. Közé raktam a fagylaltot, és újabb dinnyesort. A pohárba csak egy sor fért.
Azonnal odatettem magunk elé, finom volt. A fagylalt vegyes, jobb lett volna ha csak egyfajta, de ez volt itthon.
Még szeretném kipróbálni, hideg pudinggal.
Dekorációért nem volt erőm kimenni a kertbe, ebbe a melegbe.
A fotó csak a szabadba jött össze.

2010. július 28., szerda

Cukkini kirántva

Leszedjük a fiatal cukkinikat. Ha vásároljuk akkor az apró és egészséges kis tökökre figyeljünk. Ami nem hajlik meg ha megfogjuk. Egy nagyobb uborka nagyságú az ideális.
Megmossuk és levesszük a végét.
 Nem mindig veszem le a héját mert így is szeretem, és friss zsenge . Felszeletelem, lehet kerekre is, de én inkább megnyújtom egy kicsit hosszúkásabbra. De ez teljesen a tök nagyságától függ. A panírt ugyanúgy végzem, mintha húst készítenék.
Olajba pirosra sütöm.
Néha csak sima sűrű palacsintatésztát használok.
Köretnek jó a párolt rizs. De főzelékekhez feltétnek is megfelel.

2010. július 20., kedd

Zöldbableves



Negyedkiló zöldbab,
Egy kis karalábé.
2-3 zsenge kis sárgarépa (vagy egy nagyobb)
Zöldség (zöldjével együtt)
Egy két szál hagyma zöldje
Kevés újkrumpli (1-2 szem, nagyságtól függően)
Fél fehér paprika, egy kis paradicsom.
Fűszerek
 1 tojás a betéthez.
 1 tojáshoz a liszt.
Kolbász, és tejföl .amennyibe szeretjük benne.

A zöldbabot megtisztítva apróra vágjuk. Hozzáadjuk a karikázott répát, zöldséget. Apró kockákra vágva a krumplit, és a karalábét. Feltesszük főzni. A vöröshagyma zöldet nagyon apróra vágva beleszórjuk. A paprikát és paradicsomot is beletesszük, közbe főzzük. Természetesen fűszerezzük is(só, ételízesítő)
Elkészítjük az egy tojásból a csipedtkét. Szép apróra csipkedjük.
Ha háromnegyedig megfőtt a leves, csípet fokhagymás rántást csinálunk és beleöntjük. A kolbászt is beledobjuk, és ha újra forr beletesszük a levesbetétet (csipedtke). 8-10 percig főzzük, még együtt, az utolsó percbe az apróra metélt petrezselyemzöldet is beleszórjuk. Tejfölt az asztalra helyezzük, és aki szereti tesz a tányérjába.

Tocsni



Tök hajasan (cukkinit használtam, de jó a csillagtök is, vagy másfajta)
Pár krumpli,
tojás, hagyma
 Fokhagyma,
zöldség zöld
 Só, bors, liszt
Sütéshez olaj (vagy zsír)
A zsenge tököt megmossuk, és a végét levágjuk. Hajasan lereszeljük a nagy lyukú reszelőn. Reszelünk hozzá burgonyát is.(tisztítva)
Hagymát is közé szeleteljük. Zöldség zöldet apróra vágjuk, és beleszórjuk. A fokhagymát belepréseljük. Fűszerezzük sóval, borssal.
Ráütjük a tojást, és alaposan elkeverjük. Kevés liszt segít abban hogy egységes masszává alakuljon.
A forró zsírba rakunk egy kanállal, és ellapítjuk. Mindkét felét megsütjük, és leitatjuk a zsírt.
Feltétnek is jó főzelékekhez. Vagy csak símán elfogyasztható. De lehet párolt burgonyát adni hozzá. A burgonyát párolás után, megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.
Mielőtt félreértenénk egymást, ez nem diétás recept.

2010. július 14., szerda

Gyümölcsös palacsinta


Összekevertem egy adag palacsintát, és hagytam pihenni.
Az idei szűkös termésnél a maradék málnát, ami frissen nem fogyott el, nem fagyasztottam le. Nem volt annyi.
Mivel már mosott volt, csak beleöntöttem egy parányi lábasba.  Lassú tűzön főztem, kevés cukor hozzáadásával.
Nem tettem hozzá semmit, csak a türelmem. Ügyelnem kellett ki ne fusson. Még habot is szedtem róla. Kicsit besűrűsödött és hagytam kihűlni.
Meggyből is készítettem vele egy időben, ha már úgy is a tűzhely rabja voltam. De annak már a saját levéből öntöttem ki egy keveset. Amit később el is fogyasztottam jégkockával és vízzel.
Most már pihent a palacsintatészta, és nekiálltam kisütni. Két sütővel csináltam hogy gyorsan végezzek. Hagyományos a sütőm, de szeretem.
Meggyet raktam az egyik palacsintába, és öntetként is tettem rá.
A málnást is hasonlóan töltöttem meg, de evés közbe kisétált belőle a málna.
Mindegy finom volt a magokkal együtt, csak nagyon kevés.

Ribizli szörp



Hozzávalók: 1 kg ribizli, cukor

Elkészítés: Megtisztítjuk és megmossuk a ribizlit, összeturmixoljuk, és hűvös helyen egy napig pihenni hagyjuk. Másnap leszűrjük, megmérjük a gyümölcslevet, és ugyanannyi súlyú cukorral felforraljuk. 15-20 percig kis lángon főzzük, majd üvegekbe töltjük, és azonnal légmentesen lezárjuk.

Kerti borágós ital

       
Készítsünk nyári nagy melegben jeges teát ízlés szerint gyümölcs vagy fekete teából, majd tegyünk bele frissen szedett borágólevelet. Ha összeérik, kellemesen frissítő hatású. Na ez viszont nekem nem igazán ízlett.
Megittam, de aki kedveli az igazi aromákat, csak az készítse el.

Menta tea

Lehet a mentaleveleket szárítani teának. Erre főleg a fiatal levelek (hajtások) a megfelelőek.
A leszedett leveleket megmossuk, és kirakjuk száradni. Én a vékony nagypárnahuzatot részesitem előnybe, mert nem éri a leveleket a napfény, és gyorsan száradnak.
Hűsítő, emésztést segítő és görcsoldó hatásáról ismeretes.
Fél liter vízhez, két csapott  teáskanál (összemorzsolt) mentalevelet adunk .Hagyjuk állni 6-8 percig.Ízesítjük mézzel, vagy édesítővel.
Lehet pár csepp citromlevet is adagolni, ízfokozónak. Forrón kell fogyasztani, finom ital.

2010. július 8., csütörtök

Hársfa tea

Ehhez csak a leveleket szedtem le, megmostam, és szárítani kezdtem. Nagyon jó a hideg téli napokon a megfázás (nátha) ellen. Enyhe vízhajtó hatása is van. Az idegrendszert i megnyugtatja.
Leforrázzuk a tealeveleket, és 10 percig lefedve állni hagyjuk. Kevés mézzel ízesítve fogyasztjuk, de lehet natúran is. Természetesen jó forrón isszuk meg.
Kis izzadással egybe kötve segít.
Megihatjuk természetesen nátha nélkül is, csak azért mert finom.
    

2010. július 6., kedd

Tökvirág bundában!






Csak cukkinival próbáltam eddig, lehet hogy a másik fajták virágja, hasonlóan jóízű. Leszedjük azokat a virágokat amik ki vannak nyílva, de meddőek.  Ahol  termés van ott nem praktikus mert a növény zokon veheti.
Kis szárat hagyunk rajta, ezzel fogjuk a mártogatást végezni, persze sütés közbe is kényelmes. Átsül a szár is, és fogyasztható lesz
Belenézünk hogy nincs e benne valami bogár. Majd óvatosan megmossuk,én a belső felét is kiöblítem, mint egy bögrét.
Alaposan lecsöpögtetjük. Picit meglisztezzük kívül, majd sűrű palacsintatésztába mártjuk.
Szép pirosra sütjük. (Csináltam már panírozva is, mint a húst, akkor is finom volt.)
Köretként csaknem minden megfelel hozzá, de kevés húst is lehet tenni mellé, mert nem mindenkinek elég.
Parázs krumplival szeretem enni (Nagyon apró újburgonyát megmosunk és héjába megfőzzük. Tisztítás után, diétásan megszórjuk petrezselyemzölddel és fogyasztható. Normál étkezéshez még a sütés is kell a tisztítás után).

2010. július 1., csütörtök

Cukkini saláta

Leszedjük a karcsú kis cukkinikat, vagy megvásároljuk.
Megmossuk, a két végét eltávolítjuk. Ha idősebbnek találjuk, a héját is levágjuk!
Legyaluljuk, mint az uborkát. Gyenge  újhagymát kockázunk közé (Egy fokhagyma gerezdet is lehet, ha nem zavar senkit).
Készítünk öntetet.
1. A képen tejfölös uborkasalátához hasonlóan van elkészítve:
tejföl, csipet só, cukor(nálam édesítő),ecet, fokhagyma gerezd szétnyomva. Hagytam érni. Mire fotóztam volna, csak a tál alján volt valami kis maradék. Ugrott a dekoratív fotó.
 Tépősaláta levelekkel volna díszítve.

2 Lehet a sima uborka saláta módon (cukros ecetes) .

3 Készíthetünk olajos öntetet: Pár csepp citromlét elkeverünk egy kevés ecettel, sót, borsot szórunk hozzá és beledolgozunk 1-2 evőkanál olíva olajat. Ráöntjük a salátára, és hagyjuk állni pár órát. Időnként megkeverjük. Tálalás előtt apróra vágott fűszernövénnyel díszíthetjük. (menta, bazsalikom, borsmenta,)


Fontos hogy legyen ideje pihenni, hogy az ízek összeérjenek!

2010. június 29., kedd

Málnaszörp



Hozzávalók: 2,5 kg érett málna, 1 kg kristálycukor, nátrium-benzoát

Elkészítés: A megmosott málnát üvegtálba tesszük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot, jól elkeverjük, majd 2-4 órán át állni hagyjuk. Ez alatt a málna levet ereszt, és kendőn leszűrhetjük vagy átpasszírozhatjuk, Felforraljuk a cukorral és gyakran keverve főzzük egy 20 percig. Ha habosodik a habját leszedjük. Forron üvegekbe töltjük.. Az üvegben lévő szörp tetejére egy késhegynyi nátrium-benzoátot  tegyünk, és jó szorosan, légmentesen zárjuk le. Száraz dunsztba hagyjuk kihűlni(minimum24 óra). Végleges helyre rakjuk, 1-2 hét múlva teljesen összeérik, és sokkal finomabb.

2010. június 27., vasárnap

Mentaízű ital

                                                               




Pár levelet leszedünk, és vízbe tesszük. Kevés édesítővel ízesítjük. Majd a hűtőbe rakjuk az italt néhány órára.
Mikor kivesszük, hideg és aromás ital áll a rendelkezésünkre.  Nyári melegben (na jó nem ezen a nyáron) tökéletes hűs üdítőt kapunk. Mindenféle adalék anyag nélkül. A menta aromája hűsebb érzetet ad.
Ha este berakjuk, akkor másnap már tehetjük az asztalra.

Menta : Mentaszörp



A menták több száz változata tenyészik Európában, Ázsiában és Afrikában.
Legismertebb közülük a borsmenta (Mentha x piperita), hibrid növény. Keresztezéssel szaporították.
Frissítő, élénkítő, gyomorbántalmak esetén oldja a görcsöket, segíti az emésztést, megszünteti a puffadást és a hányingert. Simán inhalálni is lehet használni.

Mentaszörp

3 liter vízbe beáztatok 5-6 marék (közepes a kezem) megmosott mentalevelet. Két citromot  belekarikázok, és hagyom állni legalább 24 órát.
 Édesítőt teszek bele (3 kg cukornak megfelelőt). Csipet citromsavat (7-8 dkg) majd felteszem főni. Forrástól számítva 20 percig forralom.
Leszűrőm, és mehet az üvegekbe forrón. Ha szűrés közbe hűlne kicsit visszamelegítem. Keveset teszek az üvegbe és körbeforgatom, így nem reped meg az üveg, utána töltöm teli.  Száraz dunsztba teszem őket, és csak akkor szedem ki, ha teljesen kihűltek.

2010. június 23., szerda

Rebarbaraleves


Kimegyünk a kertbe (ha éppen nem úszik, akkor akár papucsba is) és lekoppasztunk pár levelet a rebarbara bokorról. Ha nincsen kert akkor a piacon is lehet, de ha már nem törik, hanem hajlik nem az igazi.

Néhány nyél héját lehúzzuk (20dkg), ujjnyi darabokra szeljük, forró vízben fél citromhéjjal 2-3 percig forraljuk ( roppanósan puhára). Édesítjük, 2 dl tejfölt teszünk bele, s a fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk. Hagymával, sóval, borssal fűszerezzük.
Tálalhatjuk zsemlekockákkal megszórva, vagy csak natúran, hűsítő előétel. Ha naturan csináljuk
akkor kávéskanálnyi lisztből, habarás se árt.

2010. június 19., szombat

Rebarbara saláta



Szükséges:

40 dkg rebarbara, 5 dkg cukor, 2 tojás, 2 dl olaj, majoránna, 2 dl tejföl, mustár, só, citrom.

Megtisztítjuk és 1-2 cm-es darabokra vágjuk a rebarbarát. Cukrozott vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük. Tojássárgájából, olajjal majonézt keverünk, mustárral, cukorral, sóval, citrommal ízesítjük és a tejföllel hígítjuk. A leszűrt rebarbarával összekeverve, lehűtve tálaljuk.

Rebarbarás tea



Megtisztítjuk a rebarbaraszárat, és feldaraboljuk. Feltesszük főni jó bő lébe... Kis gyömbért is teszünk hozzá.
Édesítjük, körülbelül 20 percig főzzük.
Ha lezártuk, teafiltert teszünk bele az egyedi ízt ad hozzá. Kis idő múlva finom szűrön leszűrjük. Hűtőbe tesszük.
Csak hidegen, jégkockákkal finom.

(világhálóról)

2010. június 10., csütörtök

Rebarbara ital (üdítő)

Rendes meleg nyár köszöntött be. Eszembe jutott hogy a rebarbarán elég sok levél van még, amit leszedhetek anélkül hogy a növény elpusztulna. Előszedtem a fejemből a saját receptemet. Persze a világhálón is utána néztem mert elég feledékeny vagyok. Csak kisétálok a kertbe és lesz finom üdítőm, minden E és egyéb mellékes nélkül. Bár a rebarbara eléggé mellőzött növény, neki is akad vitamin tartalma. Az íze pedig savanykás, hűsítő.
Számos faját termesztik gyógynövényként vagy emberi fogyasztásra zöldségként. Bár a levelek mérgezők, a levélnyeleket fanyar ízükért felhasználják. Gyógyászati célra általában a 6-8 éves növények gyökértörzsét gyűjtik. Már az i.e. 27. századból való kínai füves könyv is megemlíti a „nagy sárga gyökeret". A középkorban nagyon drága és ritka volt, Európában általánosan az 1700-as évektől terjedt el. Egy ideig csak gyógynövényként termesztették, később magánosán dísznek ültették a parkokba. Az Európában termesztett rebarbarafajták jelenleg már ugyanolyan minőségűek, mint a kínaiak.


Egy sima kis ital.


A szárakat megtisztítom és felkockázom. Felteszem vízbe főni, és 10 percig főzöm. Szétveretem a kis házi masinámmal.
Leszűröm a műanyag kis tésztaszűrőmön (tésztát nem is szoktam szűrni rajta). Kevés édesítővel, vagy mézzel szelidítem.
Jó hidegre hűtöm, és mint rostos ital fogyasztható. Finom ha egy kis jégkását teszünk bele, de a sima jégkocka is feldobja.
Másnap már igazi finomság.
Ami a tésztaszűrőbe marad azt viszont picit édesítem, és bedobom a hűtőbe. Csak natúran krém helyett tökéletes. Még a fagylat helyett is megteszi.. Eddig mindig eldobtam, csak most próbáltam ki, megérte..

2010. június 7., hétfő

Úszó halak a hínárok közt

Valahol ez most aktuális, csak zenét még nem tettem alá! Lassan mindenütt csak a víz lesz, és ez ihletett egy halas videó készítésére. Beethoven akkordjaira.

2010. június 5., szombat

Rakott zöldségfélék.


Az idén is ki kellett ritkítani a sárgarépámat. Kicsit elkéstem vele a sok eső miatt, így nagyobbacska répák is voltak.
Leszedtem elejüket, végüket, lesikáltam őket. Beletettem egy fazékba és annyi vizet öntöttem rá hogy ellepje. Fűszereztem egy kevés ételízesítővel. Kicsit előpároltam, kiszedtem és utána pár szem krumplit is tettem a vízbe.
Beleterítettem egy tepsibe mind a kettőt, petrezselyem zölddel megszórtam ( hagyma zöldet is apróztam közé), kevés olajat is tettem alá. Kicsit sütöttem, majd a vége felé szórtam rá sajtot is.
Feltálaltam köretnek, én magam pedig főételnek fogyasztottam. Ízlett és a fogyókúrába is belefér.

A fotó kicsit fejlettebb répákról készült.

2010. május 26., szerda

Bodza virágzás

Az idei bodzateámnak fele kész van.
Gondoltam most frissiben lefotózom, nehogy elmaradjon.

Belsejét is az üvegemnek, mert már alig van ilyen üvegem.

2010. május 8., szombat

Párolt rizses hús

Gyorsan elkészül, ha sietünk, akkor is megteszi.
Szükséges:
sovány hús (csirke mell)
rizs
fűszerek

A sovány húst felszeleteljük, megmossuk és feltesszük tiszta vízbe. Kicsit bővebb lébe, hiszen a rizst is abba főzzük meg.
Beízesítjük fűszerekkel (só, bors, kis zöld paprika, hagyma zöld, ha nincs egy kis fej vöröshagyma is megteszi)
Amikor majdnem kész a hús, beletesszük a megtisztított rizst. Együtt főzzük tovább, ha félpuha a rizs, lezárjuk a tűzhelyet és beleszórunk egy kevés petrezselyem zöldet, apróra vágva. Majd lefedjük és hagyjuk kipörögni a saját gőzébe.

Kalóriaszegény és laktató (egy fogyókúrás étrendbe is elég ebédre, vagy egy korai vacsorára.)

2010. április 30., péntek

Csak emlékezem





Átutaztam egy alföldi városon és eszembe jutott a kis kocsma. Időm engedte és nézelődtem. A neve még őrzi a hagyományt.
Valaha Petőfi apja bérelte fia születése idején. Nem mentem közel, csak úgy messziről gyönyörködtem benne.
Persze ez a fotón is meglátszik, igaz este volt alkonyatkor. Míg a buszra vártam, ráértem.

2010. április 29., csütörtök

Tavaszi fogyás???

Mostanában nem írtam a fogyásról, de nem is fogytam csak másfél kilót.
Vagy csak a vastagabb ruhadarabokat raktam le? Aligha, az utolsó mázsálásnál, hasonló ruhadarabokat viseltem.
Lassan neki kell kezdeni, pár mondatot arról is írni.

2010. április 12., hétfő

Kis séta a természetbe

Kis séta a természetbe, mikor írom, még a lábam nem pihente ki a pár órás sétát, de majd holnapra, vagy nem.
Elfáradtam de sok szépséget láttam.
A lomb hullajtó részbe, még csak néhány kökénybokor igyekezett színesíteni a tájat, fehér sziromrengetegével.
Jó hosszú sétautak voltak,de később elég szépen zöldülő részbe érkeztünk, itt már kezdtek érvényesülni az örökzöldek is.
Fenyőfák elég sok fajta és persze a tuják,minden formába,és a színük is elég változatos volt.
A földön kúszó is igyekezett minél több helyet elfoglalni magának. Mintha csakis az ő kedvére lettek volna a a területek kihagyva.
Már a tölgy tenyér formájú levelét nevelgeti, és a majdani virág is csúcsosodott.
Néhány növény a fűből sietett elő, hogy a szépsége nekünk örömet okozzon.
Persze több mint 200 kép készült, így ha még negyedét kb. el is dobtam, maradt sok amiket már nem győznék bemutatni, Ezért csak kiragadtam párat.
Mint ez a liliomfa, ami az eredeti cél volt, hogy gyönyörködjük benne.
Ennek a kis cserjének se kell szégyenkeznie, a szépsége verhetetlen.
Itt egy napozó kis sárkányt láthatunk. Úgy látszik teljesen megszokta az embereket, mert nem kezdett el menekülni.
Bezzeg a madaraknak csak a hangjuk volt, ha láttunk is de lencsevégre kapni nem sikerült.

Egy távolabbi kép a kilátóból, ahova nagyon "bátran"fölmentem, de lefelé kicsit remegett a gyomrom, és magamba mantráztam,
- Csak most ne törjön el a lépcső.

- Csak a korlát le ne szakadjon
- Csak egyszer lejussak, soha többé (amíg legközelebb nem jövök!)
Én a bátor nyuszika......

2010. április 8., csütörtök

Zserbó


A tésztához szükséges:
Fél kiló liszt,
25dkg margarin,
1 tojás,kevés sütőpor,
2 kanál édesítő,
1 kis vanília(aroma, cukor, rúd)
1 dl tejföl, 1dkg élesztő,
Kevés tej
Az élesztőt felfuttatjuk, az alapanyagokkal összegyúrjuk.
Háromfelé osztjuk, kinyújtjuk tepsi nagyságúra.
Töltelék:
darált dió, édesítve
sárgabarack lekvár (íz)

Kibéleljük a tepsit az első lappal, megkenjük lekvárral és fele diót rászórjuk.
A második lappal befedjük, és a maradék lekvárt, diót rászórjuk. Letakarjuk az utolsó lappal ,kicsit megszurkáljuk villával, és pihentetjük egy fél órát(órát).
Megsütjük, csokimázzal fedjük be.
Szeletelni kis téglalapokra szoktam.
A cukorka csak a fotó kedvéért lett rátéve, túl egyhangú volt csokival.

2010. április 5., hétfő

Alma bundába.



Készítünk kicsit sűrű palacsintatésztát, és pihentetjük.
(1 tojás, liszt amennyit az almához gondolunk, csipet só és a szükséges tejmennyiség, az állaga egy kicsit sűrűbb legyen mint a rendes palacsintatészta)
Közbe néhány almát megtisztítunk, és megmosunk.
Leszárítjuk, vagy pici lisztet szórunk rá.
Beleforgatjuk a palacsintatésztába, kisütjük olajba. Leitatjuk az olajat, szórunk rá valami kis édesítőszert.
Nálunk szívesen fogyasztják, ha kevés fahéjat is szórok rá.
A maradék palacsinta tésztát, tehetjük tölcsérbe(befogjuk a végét) és nyolcas alakba az olajba csorgatjuk. Ugyanúgy tálalhatjuk mint az almát!

2010. március 24., szerda

Soványító krumplipüré.

Egy egészen egyszerű recept, tökéletesen fogyókúrás.
Csak burgonya és vöröshagyma kell hozzá, persze fűszerekkel, kanálnyi olaj.
A krumplit megtisztítom, majd megfőzöm, kicsit ízesítve.
Ha kész, a levét leszűröm, de nem dobom el. Megtöröm a burgonyát, teljesen simára, a saját levével kicsit pürésítem. Megsütöm az olajon a vöröshagymát.
A maradék léből egy csészényit elfogyasztok leves helyett, majd
magam elé teszem a pürét, és megszóróm a sült vöröshagymával. Esetleg egy kis petrezselyemzölddel díszítem a tányérom. Étkezés közbe fontos, hogy a vöröshagyma karikákat pontosan negyedelve fogyasszuk. Próbáljuk méretesre szelni minden falathoz. Leköti a figyelmünket és nem azt lessük, a mellettünk ülő családtag mit fogyaszt a püréhez. Úgyis tudjuk, hiszen azt is mi főztük. Hogy igazi soványító legyen, ne együnk pukkadásig, mert akkor már a mosogatás is elmarad.
Étkezés végén a tányérok összeszedése közbe, nem kapunk be egy falat husit, mert kimaradt a tálcán. Mi jó gazdik vagyunk, így a cica vagy a kutyus részére átadjuk,
nem faljuk fel a kedvencek elől. Ha több is maradt, azt eltesszük a hűtőbe, hogy más is fogyaszthasson belőle uzsonnát, esetleg vacsorát. Így lesz teljes a fogyis recept,
és az én önuralmam is. Ezt csak egy hónapig lehet kibírni, utána kell egy kis szünet, persze akkor se jóllakásig....

2010. március 23., kedd

Zsíros kenyér




Megkezdtem a feladást. Az idén először, megettem egy egész szelet zsíros kenyeret. Csodálatos volt. Megérte az utólagos bűntudatot. Mérlegre nem álltam már két hete. A falánkságom majd rendbe hozza egy kis kerti munka. Nem voltam elég határozott, komoly bosszú lesz, holnap a soványító burgonyapürét fogom elkészíteni.

2010. március 14., vasárnap

Töltött pipi combok



Egész combokat használunk nagyra kanyarítva, vagy a farrésszel vesszük,
Ha sokallunk egy egész csirkét, de én simán is szívesen csinálom.
Óvatosan kivesszük a csontokat, lassan fejtegetve, mintha kifordítanánk valamit,
egészen a végéig, a nyeles részig. Itt egy centis csontot meghagyunk.
Ha kicsit késsel bevágjuk, simán eltörik, vagy ollóval.
A kis csont bezárva tartja azt a felét.
Visszafordítjuk a combot, hogy a bőrös fele legyen kint.
A combokat picit kívül is fűszerezem, és a belsejébe is fűszerezek, csipet bazsalikomot teszek hozzá..
És belerakjuk a tölteléket, a bőre alá is teszünk.
A töltelék a szokásos alap.
Zsemle áztatva és kicsavarva.
Zöldség zöld apróra vágva.
Tojás
Fűszerek:ételízesítő, bors,
És mindaz amit szeretünk benne...Nálam még a hagymaféléknek is van helyük.
Bedobom a grillezőrácsra, ha sietek.
Ha nem akkor tepsibe, először lefedve sütöm, majd pirosítom.
A tepsibe lévő kis szaftot lehet mártásnak használni, csipet tejszínnel.
Szeletelve nagyon jól néz ki, és finom is.
Nálam natúr sós krumpli jár hozzá, még így is kalóriadús.
Családom szívesen fogyaszt salátát, vagy csak sima savanyúságot.

Fogyókúrázóknak elég elolvasni, és a köretet fogyasztani.

2010. március 9., kedd

Az utód




Ígéretem megtartva bemutatom az utódot.
Fazon azonos, méret is, hiszen ezért lett ő a kiválasztott.
A nyerge nagyon egyedi kialakítású,de meg kell szokni.
A szín más lett mert, azt nem akartam veled versenyeztetni és mégis.
Hazafelé kritikával illettem a gondolataimban.
Lehet hogy egy kicsit gonosz is voltam vele.
Igyekezett lazán és puhán jönni, de én mégis a hibáit kerestem.
Nem hogy kerestem, de megpróbáltam ráfogni, hogy ez
is, az is rossz benne.
A végén elszégyelltem magam.
Nem ő tehet a történtekről, és lehet belőle is egy csodás és hűséges kis jármű.
Csak szeretet kell hozzá.
Megígérem igyekszem igazságos és pártatlen lenni vele, de ez nem lesz túl könnyű.
Hiányod marad...de hátha egyszer még előkerülsz...
Utódod is kapott zárat, de most kétszer olyan vastagot, hátha a védelmet jobban biztosíthatom neki...

2010. március 6., szombat

Márciusi mázsálás.

Remekül mulatok a saját kínlódásomon.
Miért nem rendelkezek olyan akaraterővel hogy,lemondanák minden kalóriáról...
Szeretek csipegetni ez igaz,de lehetne valami határ, amit betartanák....
Talán ha 100 kilós lennék megijednék,és jobban figyelnék a dolgokra..
Ez nem is jó ötlet....Nem akarok annyi lenni,ha még sose voltam.
Akkor se ért el ez a súly, amikor bébiztem.
Pont most lennének ilyen gondolatok?
Hess... csúnya képek előlem.
Rémképek nem is kellenek...(gúnyos kacaj).
Megvolt a méretkezés... 60 dekát visszacsipegettem.
De lehetett volna rosszabb is...

2010. március 1., hétfő

Töltött alagút

Fogunk egy adag darált húst (vagy a párunkat rávesszük hogy darálja le)
És alaposan befűszerezzük,mintha kolbászt készítenénk.
Fokhagyma,
Köménymag,
Bors,
Törött paprika
Nyers tojást is teszünk hozzá...Jól átkeverjük és pihentetjük.
Megfőzünk pár tojást egészbe.
Előveszünk egy tepsit,vagy a formatervezettet is használhatjuk.
Leterítünk egy réteg darált húst és a főtt tojásokat sorba rakjuk rá.
Befedjük a maradék hússal.
Körbeigazítjuk,hogy egyenes legyen ,és ne terüljön el tepsibe.
Alagút forma jön létre.
megsütjük..Villával ellenőrizzük átsült-e,ha túl gyorsan pirulna letakarjuk..
Szépen szeletelni csak kihűlés után lehet.
Köretnek a rizstől a burgonyáig bármi tökéletes.
Vagy főzeléket is adhatunk hozzá.
Esetleg a fotóstudomány is jobb lenne.
Mert élőbe sokkal jobban néz ki.
De mire a fényképezőgépet előkeresem,fele ebéd eltűnik...

2010. február 24., szerda

Idei kezdés

Lassan kezdeni kell megmérni a testsúlyom.
Csak most messze van a mérleg,és nem esik útba.
Az itthoni kis megbízhatatlant elő se veszem.
Van egy pici akaraterőm.Úgy gondolom nem ettem megbízhatatlanul,de ha mégis nagyon szomorú leszek.
Mérges is,de majd elmúlik.
A kerékpározás kimaradt,de gyalogoltam helyette,elméletbe ez is valami..
A karácsonyi mikulásom is mosolyog még rám,csak a füle hiányzik.
Annyira nem erős az önfegyelmem.
Jelenleg, érzem az ebéd nagyon régen volt,és én éhen halok.
de az sovány uzsonnáig is van még idő...
Nagy csésze üres tea majd segít...
Vagy nem....